Cumartesi, Temmuz 07, 2012

Uzun Vade Yatırım Tarzının Zaafları , Riskleri ve Takibi

Temettü bazli yatirim tarzinda ana risk....zannedildigi gibi...portföydeki senetlerin fiyatlarinin düsmesi degildir. Cünkü en uygun alim sekli...uzun vadeye yayilan....aylik sabit yatirim tutariyla yapilmis olan alimlardir. Sonucda...güzel olmasada....ne cok pahali...nede cok ucuz olan bir....ortalama alim fiyati meydana cikar.
Ha...senet fiyati diplerdeyken... en ucuzdan portföy olusturmak cok daha mantikli degilmidir?
Cevap: Kesinlikle....daha mantiklidir. Senet fiyatinin hangi seviyelerde dip yaptigini bilen...mutlaka ordan alsin. Kesinlikle tavsiye ederim!...

Ben... bunu bilemedigim icin....ortalama fiyat olusturmaya calisiyorum. Cünkü dibin nerede oldugunu tüm "beceriksizler" gibi.... bende ancak fiyat yükselmeye basladikdan sonra anliyabiliyorum.
Ama sunu rahatlikla söyleyebilirim: Uzun vadeli portföy olusturan bir "yatirimci" icin...alim fiyatlari.....cokda önemli degildir. (ne kadar yazik olsada)
Cünkü ucuza alma mecburiyeti...yalniz tekrar satmak isteyen biri icin...önemlidir!!!!
Neden? Cünkü ucuza alip...pahaliya satamazsa...kesin zarar yapacakdir. Bu tüm tüccarlarin yasadigi....ölümcül bir problemdir.

Yatirimci icin ise.....alim fiyati önemsizdir...cünkü satmayacakdir! Senedi yillar boyunca tutacakdir...ve temettüsünü alacakdir! Hatta...senetlerini...portföyünü...cocuklarina birakacakdir! Alirken ödedigi fiyat...sonradan...ara ara... ne kadar düssede....almis oldugunda "pahali" degildir...pahali olamaz.
Cünkü alimda...."o fiyat" icin....memnun edici bir temettü getirisi hesaplamisdir ve senet o temettü getirisini vaad ettikce...sürdürebilir bir sekilde...seneler gecdikce.....senedi pahaliya almis olamaz! Ha...fiyat daha bayagi asagiya düsebilir...ve temettü getirisi dahada yükselebilir!!! Bu yatirimcinin elinde olan bir sey degildir. Alsatcilar, borsacilar, spekülatörler, piyasa yapicilari, pala namzetleri....sonucda mantiga ihtiyaci olan insanlar degildirler. Para ucuz ve bolsa...ve paranin mantikli bir alternatif yatirim imkani yoksa...fiyatlar...endeks...alisik olunmayan en yüksek seviyelere bile....rahatlikla gelebilir. (asagiyada...yukariyada!) ... Bir zamanlar Hollandada lale fiyatlari mesela...veya 20 sene evvel Japonyadaki hisse fiyatlari) Bunlari tahmin etmenin imkani yokdur...yoksa düsen endeksde... "hemen hemen" tüm fonlar, araci kurumlar, yatirim ortakliklari...zarar yazmazlar!!

Yani.... fiyatlarin düsmesi ana problem degildir. Ana problem...sirketin karinin ve böylece temettüsünün....sürdürebilir olmasidir!!!
Bunun icin...sirketin mali tablolari...her dönem ciddi olarak...incelenmelidir. ve sirketin gidisati...sürekli takip edilmelidir.
Sürekli takip...günlük fiyat takibi degildir. Günlük fiyatin takibi aslinda...en gereksiz...en zaman öldürücü...en yalan olaydir. Hatta fiyat muhabbeti....fiyat nolucak muhabbeti....fiyat ucuzmudur...dahada düsermi muhabbeti....sanirim en geyik muhabbetler arasinda...kesinlikle en ön siralardadir. Senedin bir gün sonraki...bir hafta sonraki fiyati tüm borsa katilimcilarinin en merak ettigi seydir. Cünkü tüm olay...eldeki kagidin yükselecegimi...düsecegimine...indirgenmisdir.

Bir tarafdanda bu anlasilir bir davranisdir: eger ben parami basmis oldugum senetde yalnizca...fiyatin yükselmesiyle... para kazanabilirsem....tabiiki fiyatin bir an evvel yükselmesini arzu ederim...hatta cogu ky lerin yaptigi gibi ...yürü be kocum...yürü artik diye....senedimi...desteklemeye calisirim. Gözüm devamli...fiyatda olur...ve her kademe degisimi....karim veya zararim...manasina gelir ve düsüsler, daha dogrusu....devam eden düsüsler.... tabiiki...dramatikdir! Yoksa...stoploss diye bir sey neden icat edilmisdir acaba?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Rast gele yazılar

karışık yazılar