Çarşamba, Aralık 25, 2013

BORSADA AKILLI YATIRIMCI KAZANIR

Hisse tercihlerinde kârlılığı, piyasa derinliğini ve ortaklık yapısı güçlü şirketlere yatırımı seçenler, dolar bazında getirilerini katlarken gereksiz yere risk alanlar paralarının yüzde 90’ını kaybetti


Halka arzdan alınan hisselerden uzun vadede kâr edileceği beklentisi her zaman işlemiyor. Borsada işlem gören hisselerin yarısı dolar bazında halka arz fiyatının altına gerilerken yatırımcısına kaybettirdi. Bunun yanı sıra halka arz fiyatının üstünde olan ve dolar bazında ciddi kazançlar sağlayan hisseler de bulunuyor. Söz konusu hisselerden getirisi dolar bazında yüzde 1.000’leri aşanlar dahi bulunuyor.
Kazandıran hisselerin ortak özelliği ise yüksek temettü verimliliği ve kârlılık. İstatistikler akıllı yatırım yapanların kazandığını gösteriyor. Daha ziyade BIST 30 Endeksi’nde yer alan bu şirketler, inşaat, otomotiv, ticaret, gıda, holding, çimento, cam, beyaz eşya sektörünün öncü firmaları arasında yer alıyor.
Alternatif yatırım araçlarına göre daha yüksek getiri potansiyeli vaat etmesi nedeni ile yatırımcıların borsaya getirdiği nakit, hisse tercihine göre katlanabildiği gibi erimesi de mümkün. Ancak uzun vadeli hisse yatırımcısının zarar etmemek için kârlı ve temettü ödeyen, ortaklık yapısı güçlü şirketleri öncelemesi, gereksiz risklerden kaçınması önemli.


Halka arzdan bu yana...
Şirketlerin halka arzdan bu yana dolar bazında fiyat seyrini incelediğimizde yüzde 99’a varan kayıpların yaşandığını görmekteyiz. Bu kayıpların en fazla yaşandığı Balatacılar Balatacılık ile Asil Çelik geçen yıl halka arz seferberliği kapsamında şişirilmiş fiyatlarla Serbest İşlem Platformu’nda işlem görmeye başladı.
Her iki hisse de suni fiyatlarla borsada işlem görmeye başlamasının ardından geçen süre zarfında yatırımcısına ciddi kayıplara neden oldu. Bu iki firmanın ardından gelen hisseler ise borsada uzun yıllar işlem görmesi itibariyle dikkat çekiyor. Bunlar sırasıyla Makina Takım, Dardanel, Işıklar Yatırım Holding, ÇBS Boya ve Mensa. Bu firmaların ise ortak özelliği Işıklar Yatırım Holding’i bir tarafa bıraktığımızda mali açıdan oldukça zayıf olmaları ve bu sıkıntılarını aşabilecek güce henüz sahip olamamaları.


NEDEN YABANCILAR AKILLI YATIRIM YAPIYOR?
Borsada yüksek getiri sağlayan hisselerin takas verilerini incelediğimizde genellikle yabancıların ağırlıklı olduğunu görmekteyiz. Bunun nedeni, yabancıların uzun vadeli yatırım yapmaları ve alacakları temettüyü göz önünde bulundurarak kârlılığı yüksek, ortaklık yapısı sağlam şirketleri tercih etmeleri. Yerli yatırımcı ise daha ziyade tersi bir yaklaşıma sahip.
Uzun vadede getiri beklentisi yerine kısa vadede yüksek kazanç sağlamayı hedefliyor. Bunda geçmiş ekonomik deneyimlerin etkisi olsa gerek. Yüksek enflasyon döneminden gelmiş, kırılgan ekonomi ortamında yaşamış yatırımcı, bir sonraki güne dahi güvenle bakamazken kısa sürede en yüksek kârı elde etme çabasına girmesi şaşırtıcı olmasa gerek.
Ancak bu tarz ister istemez gereksiz risk anlamına gelirken borsada yerli yatırımcını daha fazla zarar etmesine neden olmakta.
Büyüyen ve kârlı şirketler
Halka arzdan alınıp beklendiğinde yatırımcısına kazandıran şirketler, daha ziyade kâr eden ve kâr etme potansiyelini sürdüren şirketler. Bu tür hisseler, yatırım ve emeklilik fonlarının da peşinde olduğu hisseler.
Profesyonel yönetilen fonlar için önemli olan yatırımcısına uzun vadede yüksek getiri sağlamak. Bunu da istikrarlı bir şekilde büyüyen ve temettü ödeyen şirketlerden elde edebileceklerinin farkındalar. Söz konusu şirketlerin ticari performanslarından dolayı yatırımcı tarafından da talep görmeleri ister istemez hisselerinin de yükselmesine neden olmakta. Bunun en canlı örnekleri ise spor kulüpleri.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Rast gele yazılar

karışık yazılar