Cuma, Temmuz 26, 2013

Borsa Nedir?

Borsa piyasası en eski tarihli finans piyasasıdır ve hisse senetleri ile birlikte anılır. İyi derecede bilgisi ve tecrübesi olan yatırımcılara da yüksek kazanç elde etme olanakları sunar. Borsa anlam olarak ise; ticaret konu olan malların alım – satım işlemlerinin yapıldığı kurumsal piyasalardır. Borsaların kurumsal olarak tabir edilmesinin nedeni kendilerine göre özelliklerinin olmasıdır. Piyasa denilmesi ise ticari malların alım – satım işlemlerinin yapıldığı yerler olmalarıdır.

Belçika’ya bağlı Anvers şehrinde ilk borsanın kurulduğu söylenmektedir. Aynı zamanda Londra’da da girişinin ücretli olduğu bir kahvehanede hisse senedi gibi kıymetli evrakların alım – satım işlemleri yapılmaktadır. Bu kahvehanenin tabelasında borsa anlamına gelen “the stock exchange” yazılıdır ve ilk borsalardan olduğu kabul edilmiştir.

Borsaların kendilerine özgü kuralları vardır ve piyasalarda tek fiyat oluşumu gibi ciddi katkıları da bulunmaktadır. Ekonomiye de katkıları olan borsalar sayesinde ülkedeki makro ekonomik verilerin takibinin yapılması, ülke ekonomisinin dinamiği hakkında bilgi alınması gibi konulara da açıklık getirilmiştir. Bir ülkenin ekonomik anlamda sağlamlığı borsalardan ve borsada işlem gören enstrümanlarından kolaylıkla tespit edilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Rast gele yazılar

karışık yazılar