Cumartesi, Aralık 07, 2013

KARSIT YATIRIM




KARŞIT YATIRIM 
Karşıt yatırım bir haber yada beklenti sonrası harekete ters yönde yapılan alım satım işlemlerine denir. Karşıt yatırımın temel varsayımına göre piyasalar iyimser yada kötümser beklentileri abartılı olarak fiyatlandırır ve riski düşük kazanç oranı yüksek alım satım fırsatları sunar. Aslında karşıt yatırımı başarabilenler kısa zamanlarda yüksek kazançlara ulaşabilir ve bu işleri belirli bir sistematiğe uydurabilirler.
Karşıt yatırım işleminin başarılı sonuçlanması için temel analiz bilgisi, sağlam bir psikoloji ve iyi bir zamanlamaya ihtiyaç vardır.
Karşıt yatırıma dünyadan bir örnek verebilirsek BP hissesinin Meksika Körfezini kirletme faaliyetleri sırasında düşmesi sonucu verilen bir alım satım kararıdır. BP hissesi körfezi kirlettiği için büyük cezalara maruz kalmış ve hisse fiyatı 80 dolarlardan 30 dolarlara gerilemiştir. Bu durumda psikoloji dibe vurmuş ve çoğu yatırım kurumu BP yi daha da kötülemekte, çok riskli olduğunu belirtmektedir. Oysaki bu düşüş sonucunda 25 30 milyar dolarlık bir zarardan bahsedilirken şirketin piyasa değeri 100 milyar dolardan fazla düşmüştür. Bu çok güzel bir karşıt yatırım fırsatıdır ve şirketi 30 dolarlık bir fiyattan alabilenler ben bu yazıyı yazdığım sırada yüzde 50 kardadırlar.Bu kar alım tarihinden sonraki dow jones endeksininin getirisine göre oldukça yüksektir.
Başka bir örnek de George Soros tarafından yapılan Irak Dinarı alımıdır. Irak Savaşı sırasında Irak Dinarı yarı yarıya değer kaybetmiştir ve o psikolojide değer kaybetmeye devam etmektedir. Ancak bu paranın arkasında bir petrol ekonomisi yatmaktadır ve savaş sonrası eski değerini kazanacağı aşikar durumdadır. Bu durumda George Soros milyarlarca dolarlık Irak Dinarı alıp savaş sonrasında bu dinarlardan yüzde yüze yakın miktarda kar etmiştir. Karşıt yatırımın ne kadar isabetli olduğunu bu örnekten anlayabiliriz.
Bunun dışında Türkiye'den örnek verirsek Doğan Grubuna kesilen yüksek ceza sonrası şirket hisseleri tarihi zirvesine göre 15 kat düşük seviyelere gelmiş ve en düşük seviyelerine göre de neredeyse yüzde 300 oranında kar ettirmiştir. Kesilen ceza bir kereliktir, fiyata yansımıştır, iptal edilmesi/değiştirilmesi vs olasılıkları vardır ve bu mantıkla hareket eden bir kişi ciddi miktarda para kazanabilmiştir.
Karşıt yatırımın en büyük handikapı şirketin daha da kötüleşeceğini mi yoksa bu konumdan sonra iyi bir durumun başlayacağını mı kestirmekteki zorluktur. Örneğin karşıt yatırım sonrası tekstil sektörüne dönük beklentilerle çok fazla düşen tekstil şirketlerine yatırım yapan bir kişi sonrasında beklentilerin daha da kötüleşmesi ve hatta bazı tekstil şirketlerinin batması üzerine çok para kaybedebilir ve pek çok fırsat da kaçırabilir.
Karşıt yatırım konusunda uzmanlaşmak isteyen kişiler sürekli fırsat kollayıp arada sırada işlem yapan ama işlemlerinde düşük riskli ve yüksek kazançlı getirileri hedefler. Karşıt yatırımın en büyük risklerinden birisi uzun süre karşıt yatırım fırsatı olmayabilir yada fırsat ile ilgili çoğu insan karşıt yatırım fikrine sahipse yatırım fırsatı uygun maliyetle gerçekleşmez ve sunduğu fırsatlar düşebilir.
Her yatırımcının üzerinde düşünmesi gereken bir tekniktir. Sürüden ayrılma ve psikolojinin tersine davranma normları başarıyı getiren etmenlerdir. Bunun yanında karşıt yatırım sırasında ciddi zararlar olabileceğinden bütün kaynağı tek bir fırsata yatırmak da doğru değildir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Rast gele yazılar

karışık yazılar