Perşembe, Eylül 10, 2015

TEKNOLOJİ ŞİRKETLERİ HAKKINDA!

Bir önceki konuda çimento hisseleri ile ilgili tablo hazırlamıştım. Tabloda çimento şirketlerinin karlılıklarında ki düşüş göze batıyordu. Zaten XTAST endeksinin 88000 lerden 65 lere gelmesinin nedeni de bu durumdu. Sektöre canlılık katacak veriler gelmeden o sektörde toparlanma beklemediğimi zaten belirtmiştim.



Senenin en bomba sektörü olan teknoloji sektörüne el atmasak olmaz. Teknoloji sektörü çağımızın sektörü. Bunu inkar eden yok zaten. Sektörün kendini sürekli yenilemesi, sürekli yeni ürünlerin çıkması ve sektörde artan karlılık XBLSM ve XUTEK endekslerini sürekli yukarı taşımaya devam ediyor. Sektörün ürünlerinin yeni modellerinin çıkması, insanlar arasında bunun bir trend olması, ülkelerin yatırımlarını ve teşviklerini bu sektöre yönlendirmesi de önemli.

Tonlarca emtianın ettiği para ile yazılımların, programların, teknolojik ürünlerin kg bazında aynı fiyatta olması da önemli. Apple, samsung gibi şirketlerin ülkelerine katkılarını hepimiz biliyoruz. Geçen Serkan Yalkın'ın facebook yorumunda görmüştüm. 2005 yılında İşbankası apple şirketini 5000 kere satın alacak değere sahipken, 2015 yılında apple İşbankasını 15000 kere satın alacak değere gelmiş. Apple ın kasasında 200 milyar dolar olduğundan bahsediliyor. Yani ülkemizin Merkez bankasının döviz rezervinin neredeyse iki katı.

Bu sene bu sektörde bulunan hisselerin yatırımcılarına getirileri güzel oldu. Bu karlılıklar birleşme haberleri ve yatırımlar geldikçe de bu trend yukarı yönlü seyretmeye devam edecek gibi duruyor. LOGO yazılımın 1 -2 lira fiyatta olduğu günleri bilenler bugün 45 liralara çıkmasını öngörürler miydi? Yatırım zaten bu noktada başlıyor. Öngörebilme olayında iş.

Pkart hissesiyle ilgili yazdığım yazıda da bu durumdan bahsetmeye çalıştım aslında. Bir beklenti var. Yenilenen kimlikler, kartlar, akıllı telefona entegre edilecek sistemler, dolmuşa bile akıllı kartla biniliyor. Doğalgaz kartlara yükleniyor. E-imza zorunlulukları. Kredi kartları vs. Kısacası sektör ileriye dönük olarak olumlu. Tabi bu pastadan pay alıp bunu kara yansıtıp, yatırımcıyla paylaştıktan sonra.

Tabloyu incelediğinizde içlerinde hala ucuz kaldığını prim potansiyeli olan hisseler göreceksiniz. Dgate bu karlılığı arttırırsa daha da yürür. İnşallah bu sene temettü de verir. Despc temettü alışkanlığı güzel.. Karını arttırmış. Bu ikisi güzel hisseler. Pkartın beklenti hissesi olduğunu söyledim zaten. Bu sektörde ESCOM dışında bu sene yatırımcı üzen yok. Onun nedeni de tabloda belli zaten. ZARAR.

Şöyle düşünelim; elinizde bir miktar para var ve bir dükkana ortak olacaksınız. Gidip zarar eden dükkana mı ortak olursunuz yoksa düzenli kar eden dükkana mı? Ya da her sene gittikçe karı artan dükkana mı? İşte borsada bütün mesele bu. Hala inatla ESCOM a yatırım yapıyorsa vatandaş kaybetmeye mecburdur. Bu sene %30 kaybettirmiş. Karlılığında düzelme olmadıkça hala uzak durulması gereken hissedir benim gözümde. Şu an bu hisseler primli kabul. Birde 12 aylıklar gelsin o zaman bakalım. Karlılık hala artacak mı?





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Rast gele yazılar

karışık yazılar