Cumartesi, Haziran 29, 2019

Yatırım doğru firmaya, doğru fiyattan uzun vadeli ortak olmaktır

















Firma seçimi, Yatırım yapılacak zaman, Fiyat aralığı.Yatırımda, bu üç yönlü araştırma çok önemlidir. Firma uygun değilse..ZARAR. Zaman uygun değilse..yine ZARAR. 
Fiyat uygun değilse..ZARAR üstüne ZARAR..demektir..













1-Firma seçimi nasıl olmalı..? Sürekli kar eden,karı artan,yüksek temettü veren..olmalı..
2-Ne zaman yatırım yapmalı..?Herkesin korkup kaçtığı..kriz ve düşüş zamanlarında..
3-Fiyat aralığı nerelerde olmalı.?Yatırımcıların,"vay anasını be..amma düştü..!" dediği yerde..!Fakat ,her firmaya yatırım yapılmaz..!!
*(Rastgele araba.. ev..arsa..tarla..alınmadığı gibi,Rastgele hisse senedi de alınmaz..!! Pahalı mal almanın da hiçbir kıymeti yok..Sonra başkasına satamazsınız..!
Bazı mallar da, pahalı gibi görünse de,gelecekte çok kıymetlenebilir..
Ama onları herkes anlıyamaz..!Öylesi malları pahalı da almış olsanız zarar etmezsiniz..
Sürekli zararda olan, geleceği karanlık firmalardan uzak durun..Kazandırıyor görünseler de uzak durun..! Satarken, onların satım aralığını bekleyip satabiliriz..! Ama..Alırken... Onların satım aralığından almanın mantığı yok..! Onlar bizim alım aralığımıza gelsinler..!! Bunu asla unutmayın..! )
*(Yatırım uygun zaman ve fiyat aralığında yapılır.Yatırım yapılacak hisseyi, enine boyuna araştırıp seçebildiysek, hemen yatırım mı yapmalıyız? Elbette ki hayır. Yatırım yapmak için sabırla, uygun zaman ve fiyat aralığını da kollamalıyız... Borsada bunun için fırsatlar asla bitmez... Çıkmayan borsa olmadığı gibi,düşmeyen borsa da olmaz. Hatta ;hem ulusal, hem global ekonomik ve siyasal krizler de yaşanmadan olmaz. Bazen, her yönüyle mükemmel olan, bütün dünyada tanınan, gıpta edilen firmaların lotları bile, inanılmaz rakamlara düşebilir. Böyle bir an’ ı yakalayıp, böyle bir firmanın lotlarını cebinize attıysanız, beklemek sizin için en ideal olanı.. Hayal bile edemeyeceğiniz bir servetin sahibi olabilirsiniz...! Tabii,SABIRLA bekleyebilirseniz...
Elinizdeki lotun ederini bileceksiniz..! O ederi bulunca satacaksınız.)
*(Sürekli kar eden firmaların lotlarını,ederinde de olsa satmak,çoğu zaman zarar ettirir..Öylesi kağıtları,ederinin en az üç katını buluncaya kadar,yine satmayacaksınız..!!) Sattığınız lotlar,uygun alım aralığına geri gelince, Lotlarınızı fazlasıyla yerine koyacaksınız..!!! Asla ,daldan dala (bilhassa tanımadığınız dala) atlamayacaksınız..! Asla..Benim tanıdığım,yaşadığım,öğrendiğim,başka bir yolunu da görmediğim borsa bu..!! (Mesela;B.....'yı,30'dan alıp 40'tan satanlar..40'tan alıp 50'den satanlar..50'den alıp 60'tan satanlar....100'den alıp 110'dan satanlar..110'dan alıp 120'den satanlar..120'den alıp 130'dan satanlar...Hepsi zararda..!! Evet..Ne kadar zarar ettiklerini ileriki yıllarda daha net anlıyacaklar..Ben bunları yaşadım arkadaşlar..o yüzden,30'dan aldığım lotlar bile hala duruyor..ve hep duracak..!! Çünkü ;elimdeki lotun değerini,çok iyi biliyorum..!!)
***Yatırım için Firma Uygun Olmalı..
*Kar eden firmalardan asla vazgeçmeyin
* Sürekli kar eden firmalara,uygun alım aralıklarından yatırım yapın..Zarar edenlerden uzak durun..Ucuz gibi görünmelerine aldanmayın..
*Dönen varlıklar ve Öz Sermaye yüksek olmalı..
Karlılık sürekli olmalı..ve artış eğilimi olmalı..Çok önemlidir..çok....!!
Borçlar az olmalı..Firmanın aynasıdır..! Mühimdir..
Borç olabilir ama..Ödenebilir olmalıdır..
Karı olmayan firma,borçlarını nasıl ödeyebilir..??!
Küçük ortaklarından dilenmekle mi...!! 
1- Artan karlılıkta olmalı ve temettü verimliliği yüksek olmalı.
2-Bedelsizin hiç önemi yok. Bedelli ile beni sağmal inek gibi görmemeli.
3-Öz sermayesi her yıl büyümeli.
4-Borçları ödenebilir olmalı
5-Yurt dışında da faaliyet gösterebilmeli
6-Firma yöneticileri,güvenilir ve şeffaf olmalı..İşinin ehli olmalı..(Bu da çok önemli..!!)
7-Ar-ge çalışmalarıyla,firma,sürekli kendini yeniliyor olmalı.
Bu özellikleri taşıyan bir firmaya, gözümü kırpmadan yatırım yaparım. Böyle bir firmada, fiyat belirlemeye gelince... Düşe kalka, hep yukarı..!! Hep daha ileri..! *Yatırım yapılacak firmanın,kar eğrisi,sürekli yukarıyı gösteriyor olması lazım....
Hem büyür..Hem rahat olur,rahat uyur,rahat uyutur....!Hem de küçük ortaklarını besler..!! Böyle firmalara yatırım yapmaktan asla vazgeçmeyin..
*Bilançolarda karlılık ve bu karlılığın sürekliliği çok ama çok önemlidir..!! Yatırım yaptığınız şirketler,mutlaka,sürekli kar eden şirketler olmalı..!! 
Firmalarda, BORÇLULUK ve KARLILIK...! 
Borçlar çok mühim arkadaşlar. Borç durumları..hakikaten çok mühim..!! 
Karlılık mükemmel olsa..önemli değil ama..karlılık çok düşük ve hele bir de zarar olsa...Ben böyle firmalara iyi not vermem. Borç olur,kar da mükemmel olursa..hiç mesele değil..Bir kaç yıl sonra artı değer olarak yatırımcıya yansır.. Çok ta iyi olur..!!
Napolyon'un ; para,para,para! dediği gibi..Ben de; firmalarda,KARLILIK .KARLILIK. KARLILIK..diyorum arkadaşlar..
* Zarar eden firmada, batma tehlikesi vardır..!! Arkadaşlar;
Rahat uyumak istiyorsanız;paranızı,sağlığınızı,geleceğinizi düşünüyorsanız; geçmişte sürekli kar etmiş firmalara yatırım yapmaktan vazgeçmeyin.. Onlar,genellikle,ileride de hep kar ederler..! Zarar eden firmada, batma tehlikesi vardır..!! 
* Yatırım yapacağımız firma, sağlıklı olmalı... Oksijen çadırında, yoğun bakımda değil..!!
Kötüye giden bir firmanın,daha da kötüye gitmeyeceğini kimse garanti edemez..!
O yüzden ; riske girmeye gerek yok.. Haa..eğer firma yoğun bakımdan çıkarsa, ona göre yeniden bir değerlendirme yapılır..
* Küçük yatırımcı,gerçekten kazanmak istiyorsa...Ki;istiyor görünüyor..
Temeli sağlam,sürekli kar eden,karını temettü olarak dağıtan..
Firmaların lotlarını alıp,temettüsünü de, çıtır çıtır yemeyi düşünecek hale gelmeli. Böyle firmalar,hem temettü verir,hem de uzun vadede, lotlarının değeri de, Hayal edilemeyecek seviyelere çıkar..
***Yatırım için Zaman ve fiyat uygun olmalı…
*Eğer; sabırlı ve uzun vadeli yatırım yapan bir borsa yatırımcısı olmaya kararverdiyseniz, unutmamanız gereken en önemli şey, almak için de sabırla beklemeniz gereğidir. İyi zamanlamayla yapılan bir alış, daha ilk günden, ilk haftadan kazandırmaya başlar, en azından riskinizi düşürür. Bir hisseyi gözünüze kestirdiniz, izleyin, gerekirse 2 yıl almadan bekleyin, borsadaki dalgalanmalar size o hisseyi uygun fiyatlardan alma şansı verecektir. Bizde küçük yatırımcının en büyük problemi vade değildir, genellikle alışlarını zirveye yakın fiyatlardan yaptıkları için çok uzun süre zarardan kurtulmayı beklerler. Oysa zarardan kurtulmayı bekleyecekleri sürenin çok azını almak için beklemekle geçirselerdi, bu sabır onların en büyük silahı olurdu..!!
*YATIRIM,en karlı olarak,kriz zamanlarında yapılır..Kriz yoksa,düşüş zamanlarında yapılır..! Lakin,ne kriz ne de düşüş zamanlarında bile,her kağıda yatırım yapılmaz.. 
*Düşüş Trendinde Yatırım..!! Sürekli kar eden firmalara,düşüş trendinde, uygun alım aralıklarından yatırım yapan, Yaptığı yatırımdan asla zarar etmez..Saygılar.. 
Hisseleri uzun vadeli olarak elde tutmak iyi bir fikirdir ama sonsuza kadar bunları elde tutacaksınız diye bir şey yok. Netice itibarıyla hisseler alıp satmak içindir, alıp da unutmak için değildir.Hisselerinizi almak için kendinize tanıdığınız düşünme zamanını hisseleri satma kararı vermeden önce de harcayın. Pek çok yatırımcı bu kuralı ihmal ettiği için zarar etmiştir. Kalabalığın tersine gitmekten çekinmeyin. Bazı başarılı yatırımcılar, başkalarının tersine gittikleri için kazanırlar..Size verilen tüyoların hepsini boş verin. Bir şekilde karlı olacak tüyo söz konusu olsa, o tüyoyu size veren kendisi gidip o kâğıdı alırdı ve size de söylemezdi zaten.Kendinizi kazanç duygusuna asla kaptırmayın. Hiçbir şey sonsuza dek sürmez.
**Borsada fırsatlar asla tükenmez..! Nasipte ne ise o olur..!Kedinin,avını yakalamak için, fare deliğinin önünde, saatlerce, hiç ama hiç kıpırdamadan beklediğini biliyor muydunuz..!! Ben bir kağıdı kafama koymuşsam,aylarca,düşüş trendinde uygun alım aralığına gelmesini bekler ve almasını da çok iyi bilirim..Uzun yatırımcı bunu yapmak zorunda....Kedi,saatlerce bekliyor da ..ben uzun vadeli yatırım yapacağım kağıdı beklemekten aciz miyim..!!?
*ALIM ARALIKLARI..Gözardı Edilmemeli.. 
Hangi mükemmel firma olursa olsun..Yatırım yaparken,alım aralıkları gözardı edilirse;beklentilere kısa sürede ulaşılamaz..Haa..Zarar edilir mi? Hayır. Karlılığı mükemmel olan firmalar, zirveden de yatırım yapılsa zarar ettirmez. Ama arzu edilen miktarda kar edilmez..!Rastgele Yatırım olmaz.!! Olursa, Onun Adı KUMAR Olur..!! 
Yatırım yapılacak kağıt tespit edildikten sonra,sabırla, o kağıdın, uygun alım aralığına gelmesini bekleyin.. Gerekirse, bir sene..iki sene..bekleyin..bekleyin..bekleyin..! Acele etmeyin. Beklemek,zarar etmekten iyidir! Ben paramı sokaktan toplamadım..! Sürekli kar eden,kar eğrisi hep yukarıda olan firmalara yatırım yaparım..! Öylesi firmalar geçmişte hep kar ettikleri için,gelecekte de çok büyük ihtimalle,yine kar ederler..!! Kazançlarını da benimle paylaşırlar.. Zarar eden firmalarla benim yolum birleşmez..!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Rast gele yazılar

karışık yazılar