Cumartesi, Haziran 29, 2019

Yatırım ortak olmaktır.Kapsamlı analizdir












Borsalar düşer-çıkar..Gayet normal. Yükselişte satma stratejisi: Örneğin hisseyi 5 tl den aldık hisse ederi 10 TL. Hissemiz 8 TL 'ye yükseldi ve artık bizi karımızı koruma endişesi sardı. Bu durumda toplu satış mı kademeli satış mı önerirsiniz ? Karda olduktan sonra,toplu veya kademeli,ne önemi var..Ama;duruma göre değişir..Kademeli satayım dersiniz,aşağı gelir..Toplu satayım dersiniz,yukarı gider.. Duruma göre..Ben hedefimi bulduğuma inanırsam, toplu satarım..
* Benim en çok merak ettiğim ise bu kadar güzel bilgilerle tek kağıtta beklerken diğerlerine imrenmmemek.Hani En güzel çukulatalı pastayı yerkenüzümlü,kivili,muzlu pastaya bakmak nasıl bir nefis,nasıl bir duygu 



BSHaklı değilsiniz diyemem..Fakat;önümüzdeki üçer aylık periyotlarda,O tek kağıt haricindekilerin,bilançolarının ne olacağından emin değilim.Ama;O tek kağıdın bilançosundan %99 eminim..O,benim firmam,resmen ortağıyım..Temettümü de alıyorum..Eli,cebime hiç girmedi,benim elimse,O'nun cebinden hiç çıkmadı..%200-300 kazandırma potansiyeli olan kağıtlar olmasına rağmen,O'ndan vazgeçmem mümkün değil..Sağ olursak,önümüzdeki yıllarda anlıyacaksınız






*1-Uzun araştırmalar sonunda, temeli sağlam bir firmada, uygun alım aralığından pozisyon aldıysanız, günlük olayların etkisinde kalmayın..2-Hedef fiyatı kesin olarak belirleyin ve fiyatın o noktaya yaklaşmasını sabırla bekleyin..3-Başka bir kağıdın,yukarı gittiğini görüp, sakın pozisyonunuzu ona kaydırmayın..4- İyice incelemeden yapılan hareketler, genellikle zararla sonuçlanır; bunu unutmayın..!!5-Kendi kararınızı kesin olarak verdikten sonra da,o karara mutlaka uyun.. Başkalarından etkilenmeyin..!!








6- Sürekli karar değiştirenler, başarılı olamazlar..! 7-Herkesin iyimser olması, genellikle düşüş belirtisidir.. Herkesin kötümser olması da yükseliş belirtisi.. 8-Yüksek miktarlardaki alımı, tek fiyattan yapmayın.. 9-Kar etmeyi düşündüğünüz gibi, zarar etmeyi de kabullenin..! 10-En tepeden satmak, en dipten almak çabasında olmayın..
11-Kararlı olun.. Karar verdiğiniz zaman, beklemeyin, uygulayın.. 12-Karlılığı sürekli olan firmalara, uygun alım yerlerinden yatırım yapın..Ama,mutlaka birkaç yıl bekleyin..!!Kazancınızın çok yüksek olduğunu göreceksiniz..!! 







*KÖRLER VE FİL..
Günlerden bir gün, halkı görme özürlüler olan beldenin birine, bir fil getirilmiş. Köylerine böyle acayip görünümlü, dev bir hayvanın geldiğini duyan birkaç köylü, bu hayvanı çok merak etmiş. O zamana kadar, hiç ama hiç, fille karşılaşmadıkları için, fil hakkında da bir bilgi sahibi değillermiş. Birkaçı: “Bizim, bu hâlimizle, o hayvanı görmemiz mümkün değil ama ,ellerimizle dokunarak onun hakkında bir fikir edinebiliriz.” demişler.
Bunun üzerine başlamışlar fili aramaya… Nihayet fili bulup elleriyle filin değişik yerlerine dokunmuşlar. Körlerden birinin eli filin dişine, birinin eli kulağına, bir diğerininki de bacaklarına dokunmuş.









Elleriyle dokundukları şeyi iyice incelemişler. Filin yanından ayrılarak diğer görme engellilerin yanına gitmişler. Arkadaşları onlardan fili tarif etmelerini isteyince hepsi, fili tarif etmeye başlamışlar.
Filin ayağına dokunan:
— Fil, sert ve kalın bir direk gibidir. Ancak direkten biraz yumuşaktır, demiş.
Filin dişine dokunan:
— Hayır! Fil onun dediği gibi değildir. Aksine fil serttir. O hiçbir zaman büyük bir direk gibi kalın da değildir. Tam tersine o, incecik bir direk gibidir, demiş.
Filin kulağına dokunan da:
— Hayatım üzerine yemin ederim. Fil yumuşaktır. Onda sertlik mertlik yoktur. Benden evvel konuşanlardan sadece birisi doğru söyledi, demiş. Ardından da bilgiç bilgiç:
— Fil, ne küçücük bir direk gibi, ne de kocaman sütun gibidir. O sadece kalın ve enli bir deri gibidir, demiş.
Hepsi bildikleri kadar fili anlatmış durmuşlar. Kıssamız da burada bitivermiş. Bitmesine bitmiş ama bize de şirin mi şirin şu hisseyi bırakmış: “Bir şey hakkında tam bilgi sahibi olmayanlar, kendi bildiklerine göre hareket ederlerse yanlış hüküm verebilirler. Bu sebeple de başkalarının fikirlerinden istifade etmek akıllıca bir davranıştır.”
Şimdi;
Bizler,körler ülkesindeki körler gibi;analizini yapacağımız senetlerin,sadece bir yönüne dokunacak ve ona göre karar verecek olursak..çok büyük bir yanılgı içine düşeriz.. Analiz,bütünlük ister..Tek yönlü olmaz... Firmaların, ulaşabildiğim, bütün verileri beni ilgilendiriyor... Sadece tek yönü değil..








lasi bir kriz durumunda brisa nin nerelere kadar geri cekilebilecegini ongoruyorsunuz?
Mesela 2008 krizi gibi bir orta olussa... stop loss neresi olmali sizce??
Saygilar... Önce 120,sonra 80.. 
Bizim küçük yatırımcının hatası hep bu...Kazanmak hevesiyle,borsa kurtlarının satım aralığından kağıt alıp,yıllarca kar etmeyi hayal ederek yaşamak..





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Rast gele yazılar

karışık yazılar