Cuma, Temmuz 27, 2018

Borsada Uzun Vadeli Yatırım Stratejisinin Bir Benzetimi

Al/Sat türü işlemler, profesyonel trader değilseniz, genellikle oldukça yaygın teknik göstergelerin birleşik kullanımına dayanır. Bu yapıldığı zaman da, al/sat sisteminiz bir döngü (pattern) arzeder. Döngüsel olarak devam eden bu durum, haliyle, izleyenler tarafından tanınacak (pattern recognition) ve piyasaların DNA’sına kazınmış sistem gereği, karşı sistem üretilecektir.
Etki/Süreç/Tepki zincirinin ( → etki → süreç → tepki → süreç → etki → süreç → tepki → ) içinde, size karşı oynayan her kimse, siz almak istediğinizde satacak ve/veya satmak istediğinizde alacak ki; trade gerçekleşsin. Etkiler ile tepkiler arasındaki süreçler ise tam anlamıyla her türlü silahın kullanıldığı, algılarla, psikolojilerle oynandığı, belden aşağı vuruşların serbest olduğu, kimin kimden daha tecrübeli ve güçlü olduğunu belirleyen zamansal süreçlerdir, ve genellikle ekran karşısında geçer.
Bir tarafta KY (küçük yatırımcılar), diğer taraflarda ise BY (büyük yatırımcılar) ve profesyonel traderlar olduğu sürece de bu süreçlerin nasıl sonuçlanacağı bellidir. KY’nin malı elinden ucuza alıverilir, bir süreç geçer, sonra KY’ya pahalıya veriverilir. Şartlar bu olduğu sürece; bu etki-süreç-tepki zinciri tam anlamıyla bir vampir ve masum insan sosyalleşmesi örneğidir.
Uzun Vadeli Yatırım (UVY) stratejisi; KY’nın yavaş ve emin adımlarla kurduğu ve her geçen gün, her fırsatta tahkim ettiği bir KALE dir.

uzunvade yatırım


 Bu kale başlangıcından itibaren her an kuşatma altındadır. UVY’a başlayan KY, dişinden tırnağından artırdığı para ile küçük de olsa bir kale kurmuştur ve kuşatma da anında başlamıştır. Top atışları surları zorlamaktadır ve lojistik yollar taciz altındadır.
Ancak KY’nin kendi kalesi içinde kendi hayatını idame ettirebildiği kaynakları vardır. Bu kaynakları kullanarak, başta zayıf görünse de, tek yapacağ iş, her geçen gün kalenin surlarını bir sıra daha yükseltmektir.
Ta ki, daha önce KY’nın hassas psikoloji süresi olarak tanımladığımız süre dolana kadar. Surlar belli bir yüksekliğe ve sağlamlığa ulaştığında ise artık kuşatmanın etkisi de hissedilmeyecektir. Zaten kuşatanlar da vazgeçecek, yeni zayıf kaleler aramaya başlayacaklardır ki yukarıda söylediğimiz sosyalleşme gerçekleşsin.
Kalesini yeni kurmuş KY, korku nedeniyle veya heyecan/macera olsun diye kale kapılarını açıp kendinden kat-be-kat güçlü olan kuşatmacılara saldırdığında ise hem elindekinden hem de kalesinden olacaktır. Kalede kalmak, UVY’cı KY’nın yaptığı son derece başarılı bir savunmadır.
Her savunmanın da aslında bir saldırı olduğu söylenir ve buradaki taktik ise bezdirmedir. KY’lar, BY’ları ancak bezdirerek yenebilir. Biz UVY’cı KY’lar, kalemizin surları içinde güvenli bir şekilde kendi iç kaynaklarımızla normal, mütevazi hayatımıza devam ederiz, işimizle, ailemizle, arkadaşlarımızla ilgileniriz. Surlarımızın sağlamlığını da sürekli kontrol eder, tahkim ederiz.
Bu savaşı başka türlü kazanmak imkansızdır!
Sağlıcakla kalın,

Necip Tansel 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Rast gele yazılar

karışık yazılar