Salı, Temmuz 10, 2018

Temettü Veren Hisse Eski Fiyatına Nasıl Gelir?

temettü

''Hisse temettü verince temettü kadar düşüyor, sıfıra sıfır elde var sıfır, hatta stopajdan dolayı zarar bile oluyor, temettü yatırımının hiç bir manası yok'' 
Bu cümleyi forumda defalarca ve hala görüyorum. 

Genellikle verilen cevap ise ''hisse fiyatı temettü düşüşünü telafi eder'' ''bir şekilde kapatır'' 
Ama nasıl? Buna tatmin edici bir cevap verilemiyor ve bu yüzden temettüye zaten şüpheli yaklaşan birey, tam tatmin olmadığı bir cevap ile olaydan soğuyor.

Birazdan söyleyeceklerim, temettü yatırımı için alınan hisseyi 3 ay, 5 ay, 1 sene sonra daha yüksek fiyata satma beklentisi içinde olanlar için değildir. Onlar için verebilecek bir tavsiyem yok. Ama burada hep konuştuğumuz, ''bir şirkete ortak olmak, yürüyen ve kar eden bir işten kar payı almak'' amacıyla yatırım yapan bizler ve bizim gibi yatırıma niyetlenenler için temettü telafisi olayını naçizane açıklamaya çalışacağım.

Bir şirket ele alalım. ve 2012 tarihinde hisse fiyatı 10 tl olsun. Bu şirket hisse başına brüt 1 tl temettü dağıtıyor olsun.(Küsurata girmemek için bütün karını dağıttığını varsayalım) Bu şirketin farazi olarak,

Ödenmiş sermayesi = 10 milyon tl 
Yıllık karı = 10 milyon tl olsun. 
Böylece hisse başına 1 tl kar edecek ve bunun tamamını temettü olarak dağıtacaktır. Bu verilerle 2012 yılı için bu şirketin,

Piyasa değeri = 10 tl bir hisse fiyatı x 10 milyon ödenmiş sermaye = 100 milyon tl olacak ve f/k oranı 10 olacaktır. Yani piyasa bu şirkete 10 fk lık bir fiyat biçmiş.

Hissenin temettü sabahı açılış fiyatı 10 - 1 tl = 9 lira olacak ve bize hisse başına 85 kuruş net temettü ödeyecek.

Şimdi bundan sonra teorik olarak şirketin karının hep aynı kaldığını, global bir kriz yaşanmadığını varsayalım. Eğer şirket temettü farkını telafi etmez ise, 2013 yılında hisse başına yine 1 tl temettü dağıtacak ve hisse fiyatı 8 tl ye gerileyecek. Böylece şirketin f/k sı 8 e düştü. 2014 yılında yine 1 tl dağıtacak ve fiyat 7 tl ye düşecek. Böylece şirketin temettü düşüşlerini telafi etmediğini varsayarak, dağıtılan temettülerle 5 tl ye kadar geldiğimizi varsayalım. Böylece ne oldu? 2012 yılında yılda 10 milyon tl kar eden bir şirket için piyasa 100 milyon tl fiyat biçerken, 2017 ye geldiğimizde yine yanı karı eden bir şirkete yarısı kadar fiyat biçmiş olur.

Basite indirgersek 1 tl temettü geliri için 10 tl ödediğimiz hisseye, 5 sene sonra yine 1 tl temettü almak için 5 tl ödemiş oluruz. 
Normal koşullarda bu mümkün olmaz. eğer piyasa 1 tl hisse başı kar için 10 tl fiyat biçmişse, 5 sene sonra da yine aynı kar için 10 tl olarak fiyatlaması teorik olarakbeklenir.

İşte temettü düşüşünü ''telafi etmenin'' teorik olarak mantığı budur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Rast gele yazılar

karışık yazılar