Cuma, Temmuz 06, 2012

Uzun Vadede Ana Tema



Senet fiyatı konusunda söylenecek şey dikkat ederseniz. Forumlardaki yazilarin yüzde 99,99 u ("uzman" olsun...acemi olsun)...... "fiyat hareketleri" üzerinedir!!! Sirketin yaptigi is üzerine..veya sektörün su anki veya önümüzdeki aylardaki gelisimi üzerine...degildir. Aynen kumarhanede.....rulet masasinda...3 kere arkaya kirmizi geldikden sonra...tekrar kirmizimi gelecek...yoksa siyahmi gelecek diye yapilan muhabbetler gibidir. Muhabbet...hararetlidir..heyecanlidir....ilgincdir .....ama kirmizimi...siyahmi...gelecegi konusunda ne yazikki bi fikir vermez!
Demek istedigim...yatirimda ana tema...senet fiyati degildir! Fiyat sebep degil...bir sonucdur...evet...cogu zaman bizim öngöremedigimiz bir sonuc.

Uzun vadede ana tema...sirketin getirisidir...ha benim yaptigim gibi temettü verimi üzerinden.... veyada baska bir alternatif olan.... "özsermaye büyümesi" üzerinden.... olusturulan getiridir. Özsermaye büyümesi tabiiki uzun vadede senet fiyatini yükseltir....ama iste... uzun vadede!!!
Senet fiyati üzerine yaptigimiz her muhabbet/yorum...kuma yazilmis bir yazidir....bizi yatirim olayindan uzaklastirir! Ama "cabuk parayi" hepimiz sevdiginden...hepimiz fiyat yükselisine bakariz...bunu bildigim halde... ben bile kendimi alikoyamiyorum....yoksa borsayi günlük niye takip edeyimki...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Rast gele yazılar

karışık yazılar