Pazar, Mayıs 14, 2017

Yatırım; Al-Satla olmaz…Kumar olur…



Al-sat yapmakla para kazanılmaz..!Bizim küçük yatırımcıda bir hastalık var..Bugün al, yarın sat..hastalığı..!Veya;çıkışta al,%3-5 yukarıdan sat..! hastalığı.. Olacak şey değil.. Hakikaten olacak şey değil..Arkadaşlar;hep söylüyorum, yatırım bu değil..! Sürekli daldan dala atlamakla, para kazanması mümkün değildir. (bilmeyenler) Olamaz... 1, 2, 3, 4... kazanabilir... Ama neticesi kesinlikle-ana paranın da kaybıyla-hüsranla biter.. Borsayla tanışıklığı uzun olanlar, bu yazdıklarımın altına imzasını atar... Batmaması mümkün değil... Seans salonları ,oyun salonları değil arkadaşlar;yatırım salonlarıdır..

*Sürekli al-sat yapmakla bir arpa boyu bile yol gidilmez..Bunu kafanıza koyun. Dedi-kodularla,tüyolarla...1hareket etmeyin, Bugün alıp, yarın satarak kazanacağını sanmak, yatırım değildir..  Bu şekilde davranmak, sadece kumar oynamaktır.
*Alayım,3 gün sonra köşeyi döneyim..düşüncesinde..Bunun adı yatırım olamaz.. Asla..!Bu resmen,alın teriyle kumar oynamaktan başka bir şey değil.. Kısa vadeli al-sat yapmayı, kumar gibi addediyorum..Benim kumarla işim yok. Olur,diyen varsa kendi bilir...Kendi düşen ağlamaz..

Yatırım lotunun değerini bilmeden yapılmaz.

‘’Risk ne yaptığımızı bilmediğimiz zaman geçerlidir’’ Warren Buffett
*Temel ve Teknik... Temel çürükse,benim nazarımda tekniğin hiç kıymeti yok. Temeli sağlam kağıtların tekniği önemli ama,O noktada da,kağıdın ederi mühim..!Piyasada kaç liradan işlem görüyor ve ederi kaç lira..!?Bana göre en önemli mesele bu..!!

* Bilançoya göre hisse ederini hesaplarken;Firmaların karlılığı,borçluluğu,temettü verimliliği,piyasa değeri,defter değeri,geçmişi,sektördeki yeri,bulunduğu sektörün geleceği,yönetimin işinin ehli mi,değil mi olduğu,geçmişteki bedelli- bedelsiz sermaye artırımı sıklığı,yatırımları,öz sermayesi,ödenmiş sermayesi,toplam varlıkları, tanınmışlığı, kar-zarar eğrisinin en az 5 yıllık süredeki yönü,10 yıllık teknik grafiği(hem tl-hem dolar bazlı) mutlaka inclerim. Bütün bu verileri dikkate almaya çalışıyorum..Gerçekten,tecrübe gerektiren bir iş.

*Borsada yatırım yapmak; bana göre ikinci el araba almak gibidir..! Siz ikinci el araba almak isteseniz, görmeden alır mısınız? Almazsınız. 10 yıllık teknik grafik, arabanın piyasa değeri hakkında bana, çok önemli bilgi verir..Bilanço ise; arabayı görmek gibidir. Teknik grafikte gördüklerime ne derece uyuyor..? Ucuz mu, pahalı mı...? fikrini verir..Bazı arabalar antikadır ama, bunu herkes anlayamaz...!! Bazı arabalar da, pazarda satılıyor görünse de, aslında çöpe gitme zamanı gelmiştir.. Bunu ancak bu konunun   uzmanları anlarYatırımlarını, armut ağaçlarına yapsınlar.. söğüt ağaçlarına değil.)

Bir gayrimenkul yatırımcısı,100 bin liraya aldığı evini,10 bin liraya satar mı ? Satmaz..Niçin? Çünkü;evinin değerinin 100 bin lira olduğunu gayet iyi bilir de ondan..!
Peki; borsadaki bir küçük yatırımcı, gerçekte 100 lira olması gereken bir lotunu, 10 liraya satar mı? Maalesef satar..! Peki neden ?! Elindeki lot’ un gerçek değerinin 100 lira olduğunu bilmez de ondan...10 liraya sattığı lot’ un, birkaç sene sonra,100 değil, belki 200 lira olduğunu görünce , İş işten çoktaaan geçmiş olur..Bizim küçük yatırımcı-çok geçmiş değil-2006'da 5 liraya almış olduğu ADEL'i 3 kasım 2008'de, 2 liraya satıyordu..O, 2 liradan sattığı ADEL'i,19 ekim 2010'da 22 liradan, tekrar almaya çalışıyordu. Hey gidi...Tam 11 kat..Düşünebiliyor musunuz ?!! 2 yılda 11 kat..Vay be..!! Arkadaşlar;yanlış anlaşılmasın...Spekülatif değer değil..! Bilanço verilerine göre, ADEL'in en az olması gereken değer;bugün itibariyle,tam 23 lira...Ama,korkarım ki,bizim ,lotunun değerini bilmeyen küçük yatırımcı,panikle,daha da düşer diyerek, lotlarını kaptıracak...Arkadaşlar;(Çıkmayan borsa olmadığı gibi,düşmeyen borsa da olmaz..)gerçeğinden hareketle...olaki, ADEL, olmayacak rakamlara düşerse-mesela 10.. veya 11..gibi..-alın ve paniklemeyin.En az 5 yıllık bilanço verileri incelenince,bir firmanın ne olduğu ve ileride ne olacağı,gayet net görülebilir..,En az 10 yıllık periyotta, hisselerin fiyat hareketleri de incelenmelidir.

* Kağıdımızın Değerini Bilelim..Takas Falan Hikaye..!
Başlık biraz argo oldu ama, kusura bakmayın. Kağıdınızın değerini bilin yeter. Bu kâğıtları yukarı götürenler, ezbere götürmüyor...
Her kağıt, er-geç ,mutlaka değerine gider; götürmek zorundalar..
Yoksa borsanın anlamı kalmaz! Onlar,firmaların değerlerini,senden-benden çok daha iyi biliyor. Ve zamanı gelince de, değeri neyse oraya götürüyorlar.. Hiç merak etmeyin.. Sadece bekleyin.. Ben, Kozaa 8 tl değerinde olmalı diyorsam, onlar da bunu biliyor. Maksatları ucuz almak.. Bu da bence gayet tabii.


*Size, 90'lı yıllarda yaşadığım bir olayı anlatayım:

(O zamanlar,Doğusan Boru ,2 tl'li rakamlardaydı..Bazı arkadaşlar 2 tl'den alır 2,20'lerden satar, akıllarınca çıtır yaparlardı.. Bu işlem aylarca devam etti.. Bir gün bu iş bitti.. Doğusan boru,2-4-8-10-15-20..değil..25 tl'ye gitti..! Yetkililer tahtayı kapattılar...10-15 gün sonra (kaç gün olduğunu kesin hatırlamıyorum..) tahtayı tekrar açtılar.. Doğusan Boru, 50 tl'ye gitti.. Tahta yine kapatıldı.. Doğusan Boruyu götürenler; (bu kağıdın değeri 100 tl,bilirkişiler gelsin, firmayı yeniden değerlendirsin...!) dediler..  Araştırma, inceleme neticesinde, tahtayı tekrar açmak zorunda kaldılar..Doğusan Boru, serbest marjla tekrar işleme başladı..! Veee.. Doğusan Boru 100 tl'yi gördü..!!)
*Arkadaşlar ; kağıdınızın değerini bilin..! Gerisi ; eskilerin deyimiyle," laf-ı güzaf..! "...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Rast gele yazılar

karışık yazılar