Çarşamba, Ağustos 30, 2017

Borsa Takibi Nasıl Yapılmalı?

Finans piyasalarında işlem yapan yatırımcıların yatırım risklerini minimum düzeyde tutmaları için iyi bir piyasa takipçisi olmaları gerekmektedir. Yatırım yaptıkları yatırım aracının özelliklerini bilmeleri, fiyatlar üzerine etkili olan faktörleri bilmeleri ve fiyatları ne yönde hareket ettirdiklerini bilmeleri gerekir. Bu faktörlerin bilinerek piyasa takibinin yapılması en doğru olanıdır.

Borsa takibi önceden telefon, faks, seans salonları, bankaların borsa salonlarından, televizyonların tele-tex bölümlerinden gerçekleştirildi. Günümüzde ise internet üzerinden hem borsa emirleri verilmekte hem de borsa takibi gerçekleştirilmektedir. Eskiye göre çok daha hızlı ve kolay olan internetten borsa işlemlerinin yapılması yatırımcıların vakit kaybetmeden ve anında yatırım işlemlerini gerçekleştirebilmelerini mümkün kılmaktadır.

Ülkelerin ekonomilerinde ve siyasetlerinde meydana gelen olayların, merkez bankalarının para politikalarının, doğal afetlerin takip edilmesi borsalar üzerinde etkileri vardır. Bunun nedeni ise yatırımcıların olaylar karşısında portföyleri için temkinli davranmalarıdır. Bunun en yakın örneği ise Amerikan Merkez Bankası’nın parasal genişleme programı ile ilgili olarak 2013 yılının başından bu yana devam eden spekülasyonların birçok yatırım aracının düzensiz dalgalanmalar kaydetmesine neden olması ve yatırımcıların da portföylerini buna göre yönlendirmesidir.

Sektörlerde meydana gelen gelişmelerde hisse senetlerinin üzerine direkt olarak etki etmektedir. Sektörde meydana gelen olumlu veya olumsuz bir gelişme sektöre bağlı olan şirkete de yansıyacağı için doğal olarak hisse senetleri de etkilenecektir. Şirketlere ait haberlerinde takip edilmesi, piyasa değerleri, sermaye artırımları, halka açıklık oranları gibi çeşitli konuların da bilinmesi ve takip edilmesi gerekmektedir. Bu amaç için hizmet veren kamu platformları olduğu gibi, aracı kurumların ve şirketlerin kendi internet siteleri üzerinden de bu verilere ulaşılabilir.

Rast gele yazılar

karışık yazılar