Piyasa göstergeleri, tüccarın bir döviz almak veya satmak için aldığı bir kararın esasıdır. Teknik analizin temellerine göre, pazarın iki durumdan birinde sunulabileceği bilinmektedir: trend veya düz. Bu temelde, göstergeler geleneksel olarak 2 tipe ayrılmıştır:
- Trend göstergeleri - bir yönün varlığını belirtenler (aşağı veya yukarı doğru).
- Osilatörler - belirgin bir eğilimin yokluğunda yüksek bir verimlilik seviyesine sahiptirler.
Bu makalede, 2 trend göstergesi (Hareketli Ortalama ve Bollinger Bantları) ve 2 osilatör (Stokastik ve MACD) hakkında bilgi edineceksiniz. Yani trend olanlarla başlayalım:
Hareketli ortalama
Teknik gösterge - Hareketli Ortalama (MA), belirli bir süre boyunca bir cihazın ortalama fiyatını gösterir. Hareketli Ortalama hesaplandığında, bir dönem boyunca döviz çifti fiyatının matematiksel ortalaması alınır. Fiyat değiştikçe, hareketli ortalamaları artar veya azalır.
MA kullanırken, yatırımcılar şunları akılda tutmalıdır:
- Hareketli ortalama süresi ne kadar büyük olursa, fiyattaki değişimlere daha az duyarlı olur;
- Ortalama çok küçük bir periyotla hareket etmek, çok sayıda yanlış sinyal üretecektir;
- Hareketli Ortalama çok büyük bir süre ile sürekli olarak geciktirilir;
- Yana doğru bir eğilim olduğunda, hareketli ortalamaları daha yüksek bir süre ile kullanmak gerekir.
4 çeşit hareketli ortalama vardır:
• Basit Hareketli Ortalama (SMA) - basit hareketli ortalama, kapanış fiyatlarının belirli bir süre boyunca (örneğin 34 saat) toplanması ve daha sonra toplamı zaman sayısına bölerek hesaplanır.
• Üssel Hareketli Ortalama (EMA) - hareketli ortalamanın bir önceki değerine, mevcut kapanış fiyatının belirli bir payına eklenerek hesaplanır. Üstel hareketli bir ortalama kullanıldığında, son fiyatlarda daha fazla ağırlık vardır.
• Düzgünleştirilmiş Hareketli Ortalama (SMMA) - düzgünleştirilmiş hareketli ortalama, basit bir MA'ya göre hesaplanır, ancak fiyat dalgalanmalarına daha dayanıklıdır.
• Doğrusal Ağırlıklı Hareketli Ortalama (LWMA) - hesaplandığında, en eski veriler daha büyük bir ağırlığa sahipken, en eski veriler daha düşük öneme sahiptir. Ağırlıklandırılmış hareketli ortalama, dikkate alınan serideki kapanış fiyatlarının her birinin belirli bir ağırlık katsayısı ile çarpılmasıyla hesaplanır.
Grafiğin analizinde, hareketli ortalamalar 2 ana sinyal oluşturabilir:
- Grafik fiyatı aşağıdan yukarıya doğru hareketli ortalamayı geçtiğinde, uzun pozisyon için bir sinyal üretir; Eğer fiyat MA'yı yukarıdan aşağıya taşırsa, satmanız gereken bir işarettir.
- Hareketli ortalamanın genel yönü şu andaki trendi gösterir, bu yüzden bir pozisyonun açılması sadece mevcut eğilim doğrultusunda tavsiye edilir.
Bollinger bantları
Bollinger Bands adlı teknik göstergenin yazarı John Bollinger. Bu gösterge tabloya eklenir ve fiyatlardaki değişikliklerin oranını ve aralığını gösterir.
Gösterge üç gruptan oluşur:
- Ortalama grup - bu ortak bir hareketli ortalamadır
- Üst bant - bu hareketli ortalama + 2 standart sapma
- Alt bant - bu hareketli ortalama - 2 standart sapma
Trader, kendi takdirine bağlı olarak hareketli ortalama periyodu, standart sapmaların sayısıyla (sırasıyla 20 ve 2 standart değerleri) aynı şekilde seçebilir.
Bollinger Bandlarının yorumlanması, fiyatların bantların üst ve alt limitleri dahilinde kalmasına dayanmaktadır. Piyasa fiyatlarının yüksek volatiliteye sahip olduğu bir zamanda (önemli fiyat değişimleri) Bollinger Bandları genişliyor. Düşük volatilite süresinde Bollinger bantları dar ve fiyatları sınırlarında tutuyor.
Bu göstergenin aşağıdaki özellikleri vardır:
- Gruplar dar geçtikten sonra, keskin fiyat değişimleri beklemelisiniz.
- Fiyatlar bantların dışına taşınırken, mevcut eğilimin bir devamı olmalı.
- Eğer grupların dışındaki zirveler ve tepeler içeriye tepeler ve alçak irtifalarla gelirse, tersine bir eğilim gelebilir.
- Fiyat, bant hatlarından birinden diğerine geçmeye başladığında, genellikle karşıt bandına ulaşır ve böylece fiyat hedeflerini tahmin etmeye yardımcı olur.
Stokastik
Stokastik Osilatör, her bir kapanış fiyatının önceki pik ve düşük aralıktaki pozisyonunu gösterir. Bu gösterge iki satırdan oluşur: hızlı,% K denilen ve yavaş,% D denir. İkincisi, piyasadaki önemli gelişmelerin dinamiğine dayanarak yargılamanın mümkün olmasından dolayı en önemli olanıdır. Stokastik osilatörün analizi, kapanış fiyatının belirli bir zaman dilimi boyunca fiyat aralığındaki yerini belirler. Osilatörün en yaygın hesaplama periyodu beş gündür.
Stokastik Osilatör ile kısa bir süre ayarlarsanız, daha fazla dönme noktası tespit edebilirsiniz ve süre daha uzunsa, en önemli dönüm noktalarını tanımlayabilirsiniz.
Stokastik osilatör, son kapanış fiyatının belli bir süre için genel fiyat aralığında yüzdesini (% 0 - 100) gözlemlemenizi sağlar. 80'den büyükse, kapanış fiyatı aralığın üst limitine yakındır ve eğer 20'nin altındaysa, o zaman aşağıya yakındır.
İkinci eğri (D%),% K eğrisinin üç günlük bir düzeltilmiş modifikasyonudur. K sürekli çizgi ve D kesikli bir çizgi ile temsil edilir.
Stokastik Osilatör, önem sırasına göre düzenlenmiş üç tip sinyal üretir:
- Uyuşmazlık
- Stokastik osilatör seviyesi
- Stokastik Osilatör hatlarının yönü.
Bu 3 sinyal ile, boğa veya düşüş gibi piyasa eğilimini değerlendirebilirsiniz.
MACD göstergesi
MACD, ortalama yakınsama / uzaklaşma anlamına gelir. MetaTrader'da 4 MACD göstergesi çubuk grafikler şeklinde gösterilir. MACD histogramı, tüccarın boğalar ve ayılar arasındaki güç dengesini anlamasına yardımcı olur, ayrıca MACD histogramı, bir veya daha fazla piyasa duyarlılığının gelişmekte veya kötüleştiğini gösterir.
Birçok tüccar göre, MACD histogram teknik analiz için en iyi göstergelerden biridir.
MACD histogramı, iki üslü hareketli ortalama (EMA) arasındaki farktır. Trader tarafından belirlenen süreler (varsayılan değer 12 ve 26). Satın almak veya satmak için en uygun zamanı belirlemek için, MACD histogramında, sözde sinyal hattı, 9-periyot hareketli ortalama gösterge uygulanır.
MACD histogramı yükseldiğinde, boğaların daha önce olduklarından daha güçlü olduklarını ve satın almanın makul olduğunu ve düştüğünde, ayıların daha güçlü hale geldiğini ve satmanın daha iyi olduğunu gösterir.
MACD histogramı kullanılarak ticaretin temel kuralı, sinyal hattıyla birlikte göstergenin kesişim noktasında oluşturulmuştur: MACD, sinyal hattının altına düştüğünde, satılması zorunludur ve sinyal hattının üzerine çıktığında - satın almalısınız. Ayrıca MACD sıfır hattını yukarı / aşağı geçtiğinde satın alabilir / satabilirsiniz.
Her göstergenin kendi artıları ve eksileri vardır, bu yüzden bunları demo hesabınızda kullanmalı ve sizin için uygun olanı görmelisiniz. Ticaretin tadını çıkarın!