Pazartesi, Haziran 25, 2012

Kar Payı Yoksa Yatırımcıda Yok

BİST’de işlem gören  şirket içerisinden yaklaşık 50 tanesi düzenli temettü ödüyor.
 Uzun vadeli yatırımcıların alım yaparken ilk baktığı kriterlerin başında temettü verimi gelir.
Temettüsü yüksek şirketler uzun vadeli yatırımcı için tercih sebebidir. Kısa dönemli yatırımcı hisseyi fiyatı yükselecek yani prim yapacak diye alır.
Uzun vadeli yatırımcı ise hem prim hem de temettüsü için alır. Yüksek temettü, sermayesine göre yüksek oranda kâr eden firmalar tarafından verilebilir.

Firmanın yüksek kâr edebilmesi için bir çok faktör bir arada olmalı. İyi bir yönetim, satışların artışı, alacakların daha hızlı tahsil edilmesi, borç yapısının minimum seviyede tutulması... gibi bir çok faktörün olabildiğince optimum seviyede bir arada olması gerekir. Uzun vadeli yatırım için bakılacak başlıca kriter şirketin temel verileri ve bilanço yapısı olunca temettüdeki istikrarda ister istemez aranan kriterlerden birisi olmakta.


Temettüye bir bakıma sermayenin faiz geliri olarak da bakılabilir. Zira yıllarca bir şirketin hissesini hiçbir gelir olmadan taşımak pek akıllıca olmasa gerek.

Yüksek temettü veren şirketler listesine bakıldığında, bu firmaların aynı zamanda İMKB’nin en yüksek kârlılığını yakalayan firmalar olduğu da görülür.
Şüphesiz şirketin tek başına yüksek kâr elde etmesi yetmez. Elde edilen kârın sermayeye oranı çok önemli. Bu hisse başına düşecek kârın büyüklüğünü belirler. Yani firma yüksek kâr etmiş olabilir. Ancak sermayesi yüksek ise hisse başına ödeyeceği temettü düşük kalır.

PAY SAYISI AZSA
Bazı firmalar daha düşük kâr elde etmesine rağmen ödenmiş sermeyesi küçük ise yani pay sayısı daha az ise ödeyeceği temettü de yüksek olacaktır. Bunun için temettü sadece tutar olarak değil aynı zamanda temettü oranı olarak da izlenmeli şarttır. Temettü tutarının ödenmiş sermayeye oranı temettü oranını verir. Bazı firmalar kâr etmesine rağmen temettü oranını düşük tutar. Veya “yedekler”e fazlaca fon ayırır. Bazı firmaların da yüksek kâr etmesine rağmen geçmiş yıl zararlarına mahsup edip kâr payı (temettü) dağıtmadığı görülür. Sadece kâr etmesi yetmiyor. Düzenli temettü ödeyip ödemediği veya geçmiş yıl zararı olup olmadığına ayrıca dikkat etmek gerekiyor.

Yatırımcı sayısını artıracak en önemli faktör temettü ödeme gücüne sahip yüksek kârlılıklı şirket sayısının artmasıyla mümkün olacaktır.

1 yorum:

  1. Yaşı genç (20-30 arası),sıfır sermaye ile sıfırdan portföy kuranların BÜYÜME HİSSELERİNE mutlaka pay ayırmaları gerekir. Sıradan bir çalışan aylık alım yaptığı için sermayesinin büyümesi bu hisselerde daha belirgin ortaya çıkar. SAHİBİ ve SEKTÖR geleceği kesinlikle çok önemlidir.

    YanıtlaSil

Rast gele yazılar

karışık yazılar