Cumartesi, Mayıs 20, 2017

Borsa Nasihatları




Aşağıdaki bilgiler,hepimiz için faydalı bilgilerdir:

1-Uzun araştırmalar sonunda, temeli sağlam bir firmada, uygun alım aralığından pozisyon
aldıysanız, günlük olayların etkisinde kalmayın..

2-Hedef fiyatı kesin olarak belirleyin ve fiyatın o noktaya yaklaşmasını sabırla bekleyin..

3-Başka bir kağıdın,yukarı gittiğini görüp, sakın pozisyonunuzu ona kaydırmayın..

4- İyice incelemeden yapılan hareketler, genellikle zararla sonuçlanır; bunu unutmayın..!!

5-Kendi kararınızı kesin olarak verdikten sonra da,o karara mutlaka uyun.. Başkalarından
etkilenmeyin..!!

6- Sürekli karar değiştirenler, başarılı olamazlar..!

7-Herkesin iyimser olması, genellikle düşüş belirtisidir.. Herkesin kötümser olması da yükseliş belirtisi..

8-Yüksek miktarlardaki alımı, tek fiyattan yapmayın..

9-Kar etmeyi düşündüğünüz gibi, zarar etmeyi de kabullenin..!
Ama, aşağı trendde, zarar etmeye başlayınca pozisyonunuzu kapatın..

10-En tepeden satmak, en dipten almak çabasında olmayın..

11-Kararlı olun.. Karar verdiğiniz zaman, beklemeyin, uygulayın..

12-Karlılığı sürekli olan firmalara, uygun alım yerlerinden yatırım yapın..Ama,mutlaka birkaç yıl bekleyin..!!

Kazancınızın çok yüksek olduğunu göreceksiniz..!! 

Cuma, Mayıs 19, 2017

BIST de Yatırım Nasıl Yapılmalı..?!



Hisse Senedi Yatırımı Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Noktalar...!!

Hisse senedi borsalarını, yatırımcı için cazip kılan, hisse senetlerinin, beklenmedik hızla değer kazanması ve kısa zamanda büyük karlar oluşturabilmesidir.
Ancak; yatırımcının çoğu zaman göz ardı ettiği, hisse senedi piyasasında kazancın, alım kararının verilmesinden, satış kararının verilmesine kadar geçen bir süreçte, meydana gelmesidir. Dolayısıyla, yatırımcıya öncelikle (uzman birine danışması) önerilir. Ancak, yatırımcının kendisini değerlendirmesi, çok zaman hisse senedini değerlendirmekten daha önemlidir. Buna göre;

a- Risk üstlenebilme derecesi;

Çünkü, hisse senedi alırken, belli bir riske giriliyor. Hisse senedi, sahip olduğu kaliteden bağımsız olarak, belli bir riske sahiptir. O bakımdan, belli, kesin bir seviyesi olmayan riskin, yatırımcı tarafından, hangi seviyeye kadar, kabul edilebilirliği önemlidir.

b- Kişilik;

Her bir yatırımcı farklıdır. Biri için kısa olarak kabul gören vade, bir başkası için uzun olabilir. Uygun bir vade belirlemek gerekir. Ayrıca, tüm hafta yoğun bir iş ortamında çalışılıyorsa, yani yatırımcının borsaya ayırabilecek vakti yok, ya da sınırlı ise, gün içi fiyat hareketlerinden yararlanma düşüncesinden, uzak durması gerekir. Ne var ki, yatırımcının pörtföyünü başka birine yönettirme düşüncesi ise çok zaman faydadan ziyade zarar getirir.

c- Tecrübe seviyesi;

Yatırımcı kendini tecrübeli olarak tanımlamıyorsa, piyasada hırsların ve heyecanların arttığı dönemde, yatırım yapmamalıdır. Fiyat hareketlerinin, baş döndürücü hıza ulaştığı dönemde, fiyatların ne kadar daha ilerleyeceğini tahmin etmek, güçtür. Dolayısıyla, kalıcı mı, geçici mi olduğu tahmin edilemeyen piyasaya girmek, tehlikelidir. Ne var ki, bu dönemlerde, borsaya çok sayıda yeni yatırımcı girer, öte yandan bir kesim yatırımcı ise satış yapar ya da çıkar. Bu bazı yatırımcılar tarafından, (herkes satarken almak, ya da herkes alırken satmak) olarak tanımlan- maktadır. Bu dönemlerde borsaya giren çok sayıda yatırımcının zarar, bir kısım yatırımcının da, büyük kazançlar elde etmesi kaçınılmazdır. Yani,(bizim borsa bir yatırımcı şehitliğidir) .

d-Zaman;
Araştırma ve incelemeye ayırabilecek zaman yok, ya da kısıtlı, yatırım yapılması düşünülen sektör veya hisse senedi ile ilgili, kuşku varsa ve tatmin olacak bilgiye ulaşmak için, zaman da yoksa, duyumlarla yatırım yapmak yerine, hakkında kolayca bilgi edinebilecek, derinliği olan ve satış kabiliyeti yüksek (Ulusal 30 endekse dahil vb.) lokomotif hisseler tercih edilmelidir.

e- Yatırımcı Egosu;

Hisse senedi yatırımı yapmakla, ne riskten kaçınma, ne de acı ve hayal kırıklığından kaçınma özgürlüğü olmadığına göre, önemli olan; üstlenilen riskin,sizin üzerinizde meydana getirdiği etkidir. Rahatsız eden bir pozisyonu kapatmakta tereddüt edilmemelidir. Zararın neresinden dönülürse kardır.

f-Beklentiler ve Gerçekler;

Unutulmamalı ki; borsada, beklentiler alınır, gerçekler satılır. Buna göre, ekonomik, siyasi, sosyal vb. alanlarda, işler iyi yolda ise, beklentiler iyi, tersi durumda ise kötüdür. Böyle olunca, hisseleri borsada alınıp-satılan şirketin faaliyetinden kısmen/hatta tamamen bağımsız şekilde, fiyat artıp ya da düşebilmektedir. Fransa’da at yarışları üzerine yapılan bir araştırma, yeni bahisçilerin, eskilere göre, daha yüksek tahmin yüzdesine ulaştığını gösteriyor. Nedeni gayet açık; basit düşünme ve kontrol. Fazla bilginin doğurduğu karmaşa ve artan bağımlılık nedeniyle, basit düşünme yeteneği kayboluyor. Böyle olunca, zamanlarının ve beyinlerinin büyük kısmını borsaya ayıranların kayıpları, daha fazla oluyor .

g- Son bir not;

BIST'nin faaliyete geçtiği 1986’dan bu yana, borsada gözlemlediğimiz, yatırımcı davranışı ile ilgili bir gerçeği, belirtmekte fayda var. Çoğu yatırımcı için, borsa salonlarında, kulaktan kulağa fısıldananlar, tv, gazete ve dergi haberleri, telefon görüşmeleri, insider (içerden öğrenme) ve spekülatörlerin izlenmesi, temel ve teknik analizlerden daha fazla ilgi görmekte ve önem taşımaktadır. Sürü psikolojisini yansıtan bu durumda, borsa kurtlarına gün doğmaktadır. Bu noktada, ABD başkanlarından John F.Kennedy’nin babasına ait bir anıya değinmekte fayda var. 1920’lerde Wall Street’in büyük yatırımcılarından biri olan baba Kennedy bizdeki Sermaye Piyasası’na benzer bir kurum olan Securities and Exchange Commission’un başkanı olur. İşe giderken ayakkabılarını boyatan baba Kennedy, birgün boyacının “görüyor musun bey, borsa çok para kazandırıyor son aylarda” sözleri ile karşılaşır. Bunun üzerine hemen orada kararını verir; “boyacı bile borsada para kazanıldığının farkına varmışsa, artık borsadan para kazanılmaz”deyip o gün elindeki tüm hisse senetlerini satar. Bir hafta sonra da meşhur 1929 Krizi çıkar. Borsa alt üst olur. Bu sayede baba Kennedy tüm servetini korur . Unutulmamalı ki, ekonomide ve şirket faaliyetlerinde çok radikal bir yükseliş ve değişiklik olmadığı halde, borsada yaşanan hızlı ve radikal çıkışlara (dolduruşa gelmemek) kapılmamak gerekir...!!! (Alıntıdır..) Herkese saygılar,muhabbetler..

Firma Nasıl Olmalı..?!

Dönen varlıklar ve Öz Sermaye yüksek olmalı..
Karlılık sürekli olmalı..ve artış eğilimi olmalı..Çok önemlidir..çok....!!
Borçlar az olmalı..Firmanın aynasıdır..! Mühimdir..
Borç olabilir ama..Ödenebilir olmalıdır..
Karı olmayan firma,borçlarını nasıl ödeyebilir..??!
Küçük ortaklarından dilenmekle mi...!!

Perşembe, Mayıs 18, 2017

Bir Kuşun İki Kanadı..TEMEL ve TEKNİK Analiz..!





1-Teknik analiz,şirketlerle ya da sektörlerle ilgili, bilanço verilerini dikkate almaz..
Fiyat değişikliklerini, zamanı, işlem miktarını ve pazarı inceler..

2-Ama piyasa; Her şeyi hesaba katar...
Fiyatlar,trendlerle hareket eder..Geçmiş, kendini tekrarlar..


3-Arz ve talepteki değişiklikler, fiyat hareketlerine yansır..

4-Arz ve talep güçlerinin etkisi,BOĞA ve AYI piyasalarını ortaya çıkarır..

5-Teknik analizciler, fiyatların düşmesinin, ya da yükselmesinin nedenleriyle ilgilenmezler..!!

6-Devam eden bir trend, sona erinceye kadar, var olan yönünü sürdürür..derler..

7-Temel analiz; Hisse senedinin gerçek değerini belirleyebilmek için, o senedin fiyatını etkileyen, bütün
verileri inceler..

8-Geleceği anlamak, geçmişi incelemekle mümkündür..!

9-Temel analiz;Piyasa hareketinin nedenlerini, Teknik analiz;Grafiklerle,bu hareketin sonuçlarını inceler..

10-Başarılı bir işlem için, zamanlama çok önemlidir..!!

11-Geçmiş, geleceği tahmin edebilmekte kullanılır.. Geleceği, ancak, geçmiş deneyimleri bugüne taşıyarak tahmin edebiliriz..

12-Trendler,rastlantısal olmadığı gibi; hisselerin ulaştığı veya düştüğü değerler de tesadüfi değildir..!!    ( HİSSE VAR 1 LİRA,HİSSE VAR 1000 LİRA..SEBEP NE ? !! İşte sebep bu..Tesadüfi değil...!!)


13- Al cebine at,birkaç yıl üstüne yat..! Ama;değerini bulunca,mutlaka sat..!

Çarşamba, Mayıs 17, 2017

Hisse Alım Aralıkları




*Mal, alırken kazanılır..! Yatırım yapacağınız firmanın uygun alım aralığını,sabırla bekleyin.
*Bizim küçük yatırımcının hatası hep bu...Kazanmak hevesiyle,borsa kurtlarının satım aralığından kağıt alıp,yıllarca kar etmeyi hayal ederek yaşamak..
*Hangi mükemmel firma olursa olsun..Yatırım yaparken,alım aralıkları gözardı edilirse;beklentilere kısa sürede ulaşılamaz..Haa..Zarar edilir mi? Hayır. Karlılığı mükemmel olan firmalar, zirveden de yatırım yapılsa zarar ettirmez. Ama  arzu edilen miktarda kar edilmez.

*Yatırım yapılacak kağıt tespit edildikten sonra,sabırla, o kağıdın, uygun alım aralığına gelmesini bekleyin.. Gerekirse, bir sene..iki sene..bekleyin..bekleyin..bekleyin..! Acele etmeyin. Beklemek,zarar etmekten iyidir! Ben paramı sokaktan toplamadım..! Sürekli kar eden,kar eğrisi hep yukarıda olan firmalara yatırım yaparım..! Öylesi firmalar geçmişte hep kar ettikleri için,gelecekte de çok büyük ihtimalle,yine kar ederler..!! Kazançlarını da benimle paylaşırlar.. Zarar eden firmalarla benim yolum birleşmez..!

*Yatırım uygun zaman ve fiyat aralığında yapılır.Yatırm yapılacak hisseyi, enine boyuna araştırıp seçebildiysek, hemen  yatırım mı yapmalıyız?  Elbette ki hayır. Yatırım yapmak için sabırla, uygun zaman ve fiyat aralığını da kollamalıyız... Borsada bunun için fırsatlar asla bitmez... Çıkmayan borsa olmadığı gibi,düşmeyen borsa da olmaz. Hatta ;hem ulusal, hem global ekonomik ve siyasal krizler de yaşanmadan olmaz. Bazen, her yönüyle mükemmel olan, bütün dünyada tanınan, gıpta edilen firmaların lotları bile, inanılmaz rakamlara düşebilir. Böyle bir an’ ı yakalayıp, böyle bir firmanın lotlarını cebinize attıysanız, beklemek sizin için en ideal olanı.. Hayal bile edemeyeceğiniz bir servetin sahibi olabilirsiniz...!  Tabii,SABIRLA bekleyebilirseniz...

Elinizdeki lotun ederini bileceksiniz..! O ederi bulunca satacaksınız.)
*Borsada fırsatlar asla tükenmez..! Nasipte ne ise o olur..!Kedinin,avını yakalamak için, fare deliğinin önünde, saatlerce, hiç ama hiç kıpırdamadan beklediğini biliyor muydunuz..!! Ben bir kağıdı kafama koymuşsam,aylarca,düşüş trendinde uygun alım aralığına gelmesini bekler ve almasını da çok iyi bilirim..Uzun yatırımcı bunu yapmak zorunda....Kedi,saatlerce bekliyor da ..ben uzun vadeli yatırım yapacağım kağıdı beklemekten aciz miyim..!!?

*Eğer; sabırlı ve uzun vadeli yatırım yapan bir borsa yatırımcısı olmaya karar verdiyseniz, unutmamanız gereken en önemli şey, almak için de sabırla beklemeniz gereğidir. İyi zamanlamayla yapılan bir alış, daha ilk günden, ilk haftadan kazandırmaya başlar, en azından riskinizi düşürür. Bir hisseyi gözünüze kestirdiniz, izleyin, gerekirse 2 yıl almadan bekleyin, borsadaki dalgalanmalar size o hisseyi uygun fiyatlardan alma şansı verecektir. Bizde küçük yatırımcının en büyük problemi vade değildir, genellikle alışlarını zirveye yakın fiyatlardan yaptıkları için çok uzun süre zarardan kurtulmayı beklerler. Oysa zarardan kurtulmayı bekleyecekleri sürenin çok azını almak için beklemekle geçirselerdi, bu sabır onların en büyük silahı olurdu..!!

*YATIRIM,en karlı olarak,kriz zamanlarında yapılır..Kriz yoksa,düşüş zamanlarında yapılır..! Lakin,ne kriz ne de düşüş zamanlarında bile,her kağıda yatırım yapılmaz..
*Düşüş Trendinde Yatırım..!!  Sürekli kar eden firmalara,düşüş trendinde, uygun alım aralıklarından yatırım yapan, Yaptığı yatırımdan asla zarar etmez..Saygılar..
Hisseleri uzun vadeli olarak elde tutmak iyi bir fikirdir ama sonsuza kadar bunları elde tutacaksınız diye bir şey yok. Netice itibarıyla hisseler alıp satmak içindir, alıp da unutmak için değildir.Hisselerinizi almak için kendinize

tanıdığınız düşünme zamanını hisseleri satma kararı vermeden önce de harcayın. Pek çok yatırımcı bu kuralı ihmal ettiği için zarar etmiştir. Kalabalığın tersine gitmekten çekinmeyin. Bazı başarılı yatırımcılar, başkalarının tersine gittikleri için kazanırlar..Size verilen tüyoların hepsini boş verin. Bir şekilde karlı olacak tüyo söz konusu olsa, o tüyoyu size veren kendisi gidip o kâğıdı alırdı ve size de söylemezdi zaten.Kendinizi kazanç duygusuna asla kaptırmayın. Hiçbir şey sonsuza dek sürmez.

*Herkesin kötümser olması yükseliş belirtisidir. En dipten almak için çabalamayın.
Yüksek miktarlardaki alımı, tek fiyattan yapmayın



Salı, Mayıs 16, 2017

Firmalarda Borç Durumu



* Borçlar çok mühim. Karlılık mükemmel olsa..önemli değil ama..karlılık çok düşük ve hele bir de zarar olsa. Ben böyle firmalara iyi not vermem. Borç olur,kar da mükemmel olursa..hiç mesele değil.. Bir kaç yıl sonra artı değer olarak yatırımcıya yansır.. Çok ta iyi olur..!! Napolyon'un ; para,para,para! dediği gibi..Ben de; firmalarda,KARLILIK .KARLILIK. KARLILIK..diyorum arkadaşlar..

*Sürekli nakit temettü veren firmaları araştırın, onlardan vazgeçmeyin. Rahat uyumak istiyorsanız; paranızı, sağlığınızı, geleceğinizi düşünüyorsanız.

*Oksijen cadırında, yoğun bakımda olmamalı, sağlıklı olmalıdır.  Kötüye giden bir firmanın,daha da kötüye gitmeyeceğini kimse garanti edemez! O yüzden; riske girmeye gerek yok. Eğer firma yoğun bakımdan çıkarsa, ona göre yeniden bir değerlendirme yapılır. Zarar eden firmada, batma tehlikesi vardır, daha da kötüye gitmeyeceğini kimse garanti edemez. Zarar edenlerden uzak durun. Sık sık bedelli sermaye artırımı yapan ve yine de zarar eden firmalardan bir numara olmaz,bunu unutmayın. Ucuz gibi görünmelerine aldanmayın.

*Firma yöneticilerinin işinin ehli mi,değil mi, olduğunu ,mümkün olduğunca araştırın.. Herkesle ortak olunmaz.

*Artan karlılık-Yüksek Temettü verimliliği-Özsermayesi her yıl büyümeli-Borçları ödenebilir olmalı-Yönetim güvenilir,seffaf ve işinin ehli olmalı-Arge ile firma kendini sürekli yeniliyor olmalı-Bedelsiz önemsiz ama bedelli ile sağmal inek görmemeli. Bu özellikleri taşıyan bir firmaya, gözümü kırpmadan yatırım yaparım. Böyle bir firmada, fiyat belirlemeye gelince... Düşe kalka, hep yukarı..!! Hep daha ileri..!

* Karlılık sürekli olmalı..ve artış eğilimi olmalı..Çok önemlidir..çok....!! Borçlar az olmalı. Firmanın aynasıdır..! Mühimdir. Borç olabilir ama..Ödenebilir olmalıdır. Karı olmayan firma,borçlarını nasıl ödeyebilir? Küçük ortaklarından dilenmekle mi?

Pazartesi, Mayıs 15, 2017

Yatırım doğru firmaya, doğru fiyattan uzun vadeli ortak olmaktır.



Geriye dönüp baktığımda da,yaptığım çok büyük hataların neler olduğunu ,gayet net olarak görüyorum..Bu hataları işlememeye de azami gayret gösteriyorum...Bu işin formülü şu:KARLI FİRMALARA YATIRIM YAPMAK ve uzuuun süre sabırla beklemek.. Yatırım yaptığın firmayı,kendi firman gibi görmek..

*Firma seçimi, Yatırım yapılacak zaman, Fiyat aralığı.Yatırımda, bu üç yönlü araştırma çok önemlidir. Firma uygun değilse..ZARAR. Zaman uygun değilse..yine ZARAR.
Fiyat uygun değilse..ZARAR üstüne ZARAR..demektir..

1-Firma seçimi nasıl olmalı..?  Sürekli kar eden,karı artan,yüksek temettü veren..olmalı..
2-Ne zaman yatırım yapmalı..?Herkesin korkup kaçtığı..kriz ve düşüş zamanlarında..
3-Fiyat aralığı nerelerde olmalı.?Yatırımcıların,"vay anasını be..amma düştü..!" dediği yerde..!Fakat ,her firmaya yatırım yapılmaz..!!

*Rastgele araba.. ev..arsa..tarla..alınmadığı gibi,Rastgele hisse senedi de alınmaz..!! Pahalı mal almanın da hiçbir kıymeti yok..Sonra başkasına satamazsınız..! Bazı mallar da, pahalı gibi görünse de,gelecekte çok kıymetlenebilir..Ama onları herkes anlıyamaz! Öylesi malları pahalı da almış olsanız zarar etmezsiniz..Sürekli zararda olan, geleceği karanlık firmalardan uzak durun..Kazandırıyor görünseler de uzak durun..! Satarken, onların satım aralığını bekleyip satabiliriz..! Ama..Alırken... Onların satım aralığından almanın mantığı yok..! Onlar bizim alım aralığımıza gelsinler..!! Bunu asla unutmayın..! 

Yatırım için Firma Uygun Olmalı..
“I try to buy stock in businesses that are so wonderful that an idiot can run them because sooner or later, one will.”

Bu sözün anlamı moda sektörlerden uzak dur. Rekabet avantajı lan şirketleri al.
*Temeli sağlam, sürekli kar eden,karını temettü olarak dağıtan. Firmaların lotlarını alıp,temettüsünü de, çıtır çıtır yemeyi düşünecek hale gelmelisiniz.. Böyle firmalar,hem temettü verir,hem de uzun vadede, lotlarının değeri de, Hayal edilemeyecek seviyelere çıkar..

*Bilançolarda karlılık ve bu karlılığın sürekliliği çok ama çok önemlidir..
Yatırım yaptığınız şirketler,mutlaka, sürekli kar eden şirketler olmalı.
Yatırım yapılacak firmanın, kar eğrisi,sürekli yukarıyı gösteriyor olması lazım.
Sürekli ve yüksek kar açıklayan firmalara yatırım yapın.

Geçmişte sürekli kar etmiş firmalara yatırım yapmaktan vazgeçmeyin.. Onlar,genellikle,ileride de hep kar ederler..!
Hem büyür. Hem rahat uyutur. Hem de küçük ortaklarını besler.
Böyle firmalara yatırım yapmaktan asla vazgeçmem.

Pazar, Mayıs 14, 2017

Yatırım; Al-Satla olmaz…Kumar olur…



Al-sat yapmakla para kazanılmaz..!Bizim küçük yatırımcıda bir hastalık var..Bugün al, yarın sat..hastalığı..!Veya;çıkışta al,%3-5 yukarıdan sat..! hastalığı.. Olacak şey değil.. Hakikaten olacak şey değil..Arkadaşlar;hep söylüyorum, yatırım bu değil..! Sürekli daldan dala atlamakla, para kazanması mümkün değildir. (bilmeyenler) Olamaz... 1, 2, 3, 4... kazanabilir... Ama neticesi kesinlikle-ana paranın da kaybıyla-hüsranla biter.. Borsayla tanışıklığı uzun olanlar, bu yazdıklarımın altına imzasını atar... Batmaması mümkün değil... Seans salonları ,oyun salonları değil arkadaşlar;yatırım salonlarıdır..

*Sürekli al-sat yapmakla bir arpa boyu bile yol gidilmez..Bunu kafanıza koyun. Dedi-kodularla,tüyolarla...1hareket etmeyin, Bugün alıp, yarın satarak kazanacağını sanmak, yatırım değildir..  Bu şekilde davranmak, sadece kumar oynamaktır.
*Alayım,3 gün sonra köşeyi döneyim..düşüncesinde..Bunun adı yatırım olamaz.. Asla..!Bu resmen,alın teriyle kumar oynamaktan başka bir şey değil.. Kısa vadeli al-sat yapmayı, kumar gibi addediyorum..Benim kumarla işim yok. Olur,diyen varsa kendi bilir...Kendi düşen ağlamaz..

Yatırım lotunun değerini bilmeden yapılmaz.

‘’Risk ne yaptığımızı bilmediğimiz zaman geçerlidir’’ Warren Buffett
*Temel ve Teknik... Temel çürükse,benim nazarımda tekniğin hiç kıymeti yok. Temeli sağlam kağıtların tekniği önemli ama,O noktada da,kağıdın ederi mühim..!Piyasada kaç liradan işlem görüyor ve ederi kaç lira..!?Bana göre en önemli mesele bu..!!

* Bilançoya göre hisse ederini hesaplarken;Firmaların karlılığı,borçluluğu,temettü verimliliği,piyasa değeri,defter değeri,geçmişi,sektördeki yeri,bulunduğu sektörün geleceği,yönetimin işinin ehli mi,değil mi olduğu,geçmişteki bedelli- bedelsiz sermaye artırımı sıklığı,yatırımları,öz sermayesi,ödenmiş sermayesi,toplam varlıkları, tanınmışlığı, kar-zarar eğrisinin en az 5 yıllık süredeki yönü,10 yıllık teknik grafiği(hem tl-hem dolar bazlı) mutlaka inclerim. Bütün bu verileri dikkate almaya çalışıyorum..Gerçekten,tecrübe gerektiren bir iş.

*Borsada yatırım yapmak; bana göre ikinci el araba almak gibidir..! Siz ikinci el araba almak isteseniz, görmeden alır mısınız? Almazsınız. 10 yıllık teknik grafik, arabanın piyasa değeri hakkında bana, çok önemli bilgi verir..Bilanço ise; arabayı görmek gibidir. Teknik grafikte gördüklerime ne derece uyuyor..? Ucuz mu, pahalı mı...? fikrini verir..Bazı arabalar antikadır ama, bunu herkes anlayamaz...!! Bazı arabalar da, pazarda satılıyor görünse de, aslında çöpe gitme zamanı gelmiştir.. Bunu ancak bu konunun   uzmanları anlarYatırımlarını, armut ağaçlarına yapsınlar.. söğüt ağaçlarına değil.)

Bir gayrimenkul yatırımcısı,100 bin liraya aldığı evini,10 bin liraya satar mı ? Satmaz..Niçin? Çünkü;evinin değerinin 100 bin lira olduğunu gayet iyi bilir de ondan..!
Peki; borsadaki bir küçük yatırımcı, gerçekte 100 lira olması gereken bir lotunu, 10 liraya satar mı? Maalesef satar..! Peki neden ?! Elindeki lot’ un gerçek değerinin 100 lira olduğunu bilmez de ondan...10 liraya sattığı lot’ un, birkaç sene sonra,100 değil, belki 200 lira olduğunu görünce , İş işten çoktaaan geçmiş olur..Bizim küçük yatırımcı-çok geçmiş değil-2006'da 5 liraya almış olduğu ADEL'i 3 kasım 2008'de, 2 liraya satıyordu..O, 2 liradan sattığı ADEL'i,19 ekim 2010'da 22 liradan, tekrar almaya çalışıyordu. Hey gidi...Tam 11 kat..Düşünebiliyor musunuz ?!! 2 yılda 11 kat..Vay be..!! Arkadaşlar;yanlış anlaşılmasın...Spekülatif değer değil..! Bilanço verilerine göre, ADEL'in en az olması gereken değer;bugün itibariyle,tam 23 lira...Ama,korkarım ki,bizim ,lotunun değerini bilmeyen küçük yatırımcı,panikle,daha da düşer diyerek, lotlarını kaptıracak...Arkadaşlar;(Çıkmayan borsa olmadığı gibi,düşmeyen borsa da olmaz..)gerçeğinden hareketle...olaki, ADEL, olmayacak rakamlara düşerse-mesela 10.. veya 11..gibi..-alın ve paniklemeyin.En az 5 yıllık bilanço verileri incelenince,bir firmanın ne olduğu ve ileride ne olacağı,gayet net görülebilir..,En az 10 yıllık periyotta, hisselerin fiyat hareketleri de incelenmelidir.

* Kağıdımızın Değerini Bilelim..Takas Falan Hikaye..!
Başlık biraz argo oldu ama, kusura bakmayın. Kağıdınızın değerini bilin yeter. Bu kâğıtları yukarı götürenler, ezbere götürmüyor...
Her kağıt, er-geç ,mutlaka değerine gider; götürmek zorundalar..
Yoksa borsanın anlamı kalmaz! Onlar,firmaların değerlerini,senden-benden çok daha iyi biliyor. Ve zamanı gelince de, değeri neyse oraya götürüyorlar.. Hiç merak etmeyin.. Sadece bekleyin.. Ben, Kozaa 8 tl değerinde olmalı diyorsam, onlar da bunu biliyor. Maksatları ucuz almak.. Bu da bence gayet tabii.


*Size, 90'lı yıllarda yaşadığım bir olayı anlatayım:

(O zamanlar,Doğusan Boru ,2 tl'li rakamlardaydı..Bazı arkadaşlar 2 tl'den alır 2,20'lerden satar, akıllarınca çıtır yaparlardı.. Bu işlem aylarca devam etti.. Bir gün bu iş bitti.. Doğusan boru,2-4-8-10-15-20..değil..25 tl'ye gitti..! Yetkililer tahtayı kapattılar...10-15 gün sonra (kaç gün olduğunu kesin hatırlamıyorum..) tahtayı tekrar açtılar.. Doğusan Boru, 50 tl'ye gitti.. Tahta yine kapatıldı.. Doğusan Boruyu götürenler; (bu kağıdın değeri 100 tl,bilirkişiler gelsin, firmayı yeniden değerlendirsin...!) dediler..  Araştırma, inceleme neticesinde, tahtayı tekrar açmak zorunda kaldılar..Doğusan Boru, serbest marjla tekrar işleme başladı..! Veee.. Doğusan Boru 100 tl'yi gördü..!!)
*Arkadaşlar ; kağıdınızın değerini bilin..! Gerisi ; eskilerin deyimiyle," laf-ı güzaf..! "...

Rast gele yazılar

karışık yazılar