Cumartesi, Haziran 10, 2017

Borsada Sürekli Kazanmak Mümkün mü?

Borsa yatırımları alanında dünyanın en başarılı yatırımcısının anaparasının son birkaç yılda ne olduğunu incelemeye aldığınızı düşünün. Dalgalı bir çizgi olacaktır. İnişli ve çıkışlı şeklinde çizgiler oluşacaktır. O halde kusursuz bir teknik aramanıza gerek yoktur. Paranızda kayıplar yaşanabilir lakin bunu kardan zarar şeklinde oluşturmalısınız. 1.000 TL paranız 1.500 TL olmuşsa, sonraki işlemler 100 TL kayıp şeklinde oluşturmuşsa bu aslında 400 TL net kazanç anlamına gelir. Kötümser olmanıza asla gerek yoktur. 

 

İstikrarlı Olmanın Anahtarı Nedir?  


En başarılı yatırımcılar geleceği en iyi öngörendir. O halde uzman ekonomistlerin hepsini incelemeye almalısınız. Türkiye’deki bir yatırımcı gelişmiş ülke ekonomilerini yakından takip etmelidir. Örneğin, ABD tarım dışı istihdam verisi olumlu gelirse bizim borsa haliyle gerileyecektir. Bu süreçte hisseden çıkıp, dolar fonu ya da direk dolar almak, hissede bekleyip gerileme sürecinde maceraya girmekten daha mantıklı değil midir? Fiyatlama tamamlandığında ve kayıpların geri alınmaya başladığında ucuzlayan senetlerden istediğinizi yine alabilirsiniz. İstikrarın diğer bir anahtarı geçmiş borsa hareketlerine neyin sebep olduğunu bulabilmektedir. Geçmiş krizler ve toparlanma dönemlerine neyin sebep olduğunu bilmeniz, gelecekteki benzer oluşumlarda paranızın nereye doğru yelken açacağını anlamanızı sağlayacaktır. Bir nevi temel analiz kapsamında kendinizi geliştirmeniz şeklinde de yorumlayabiliriz. Bu kısım mantık yürütme ve bir hayli sınırsız olan açıklama, söylem, ekonomik data, son dakika haberlerini anlama kabiliyeti şeklinde oluşmaktadır.

Diğer bir konu ise teknik analiz kısmıdır. Her hisse senedinde birkaç ya da çok sayıda piyasa yapıcı vardır ve birbirleri ile bazen danışıklı dövüşürler, bazen birbirlerini ezmek isterler. Arada olan küçük yatırımcıya olabilir. Sizin yapmanız gereken hisse almak için destekler ve fiyat ucuzlamasının gerekli olduğu kısımlardır. Fiyatlar bir hayli yükselmiş ise hisse almak değil çıkmak için fırsat doğmuştur, çünkü açığa satış başlatabilecek piyasa yapıcılar sizi ters köşeye getirebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Rast gele yazılar

karışık yazılar