Salı, Ocak 23, 2018

TUPRS hisse degerlendirmesi

TUPRS YORUM


Beyaz ürün verimi şirketin operasyonel karlılığını etkileyen önemli faktörlerden biridir. Yüksek kapasite kullanımına rağmen, dönüşüm ünitelerinin etkin kullanımı ve Fuel Oil Dönüşüm Ünitesi’nin katkısıyla beyaz ürün üretimi yılın ilk dokuz ayında %77 oranında gerçekleşti.

2017 yılının genelinde olduğu gibi Aralık ayında da motorin karlılık marjı geçen senenin aynı dönemine göre daha iyi performans sergiliyor. Fuel oil dönüşüm yatırımı sayesinde de şirketin toplam üretiminin %35’i motorinden oluşuyor. Bunun şirketin operasyonel karlılığına olumlu etki edeceğini düşünüyoruz.

Katalizör

Şirket 2017 yılında ortalama ham petrol fiyatının 50-55 dolar/varil olmasını ve net rafineri marjının ise 7.5-8 dolar/varil olmasını bekliyor. Bizim beklentimiz ise 7.5 dolar/varil seviyesinde.

2018 yılının da 2017 yılına benzer bir yıl olması bekleniyor. Fakat 2017 yılında gerçekleşen Harvey kasırgası, Kuzey Avrupa ve Rusya rafineri bakımları ve plansız duruşlar rafinaj karlılığını destekleyen unsurlar olmuştu. 2018 yılında buna benzer olayların olmayacağını göz önüne aldığımızda 2018 yılı için net rafineri marj beklentimiz 7.33 dolar/varil seviyesinde.

Riskler

Ana riskler arasında ham petrol fiyat oynaklığı, TL’nin dolar bazında değer kazanması ve zayıf talebi söylebiliriz.


kaynak :   https://www.isyatirim.com.tr/tr-tr/analiz/hisse/sayfalar/sirket-karti.aspx?hisse=TUPRS


Tüpraş/Yelmenoğlu : Türkiye’de yeni bir rafineri açılmasıyla Akdeniz’in her hangi bir ülkesinde açılması arasında bizim açımızdan çok büyük bir fark bulunmuyor
Tüpraş Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu Fortune Turkey’in sorularını yanıtladı.
Fortune Turkey internet sitesinde yayınlanan haber aşağıda bulunuyor:
2018 yılında Star Rafinerisi açılıyor. Bu Tüpraş’ı nasıl etkileyecek?
Ülkemizin yeni bir rafinerisinin olması her şeyden önce o bölgede rekabete itici güç oluşturacak. Yaptığımız yatırımlarla rekabete hazır olan bir şirket olarak yeni rafinerinin tamamlanmasını ve kazasız, emniyetli bir şekilde devreye alınmasını bekliyoruz. Rafinericilik küresel piyasa dinamikleri, arz ve talep dengesine bağlı bir iş olduğu için Türkiye’de yeni bir rafineri açılmasıyla Akdeniz’in her hangi bir ülkesinde açılması arasında bizim açımızdan çok büyük bir fark bulunmuyor. Ancak, rafineri üretiminin bölgesel rafineri kârlılıklarına ve kâr marjlarına olumsuz etkisi olması kaçınılmaz. Bununla birlikte rafineri ürünlerine olan talebin de sürekli artıyor olması nedeniyle bu olumsuzluğun kısa süreli ve geçici olmasını bekliyoruz. 6 milyar dolarlık yatırım yapan, liberal bir sektörde 2005 yılından bu yana ithalata karşı üretim yapan bir şirket olarak, yeni rafinerinin açılmasından sınırlı bir etki bekliyoruz. Ancak, üreteceği ürünler Türkiye’nin ithal etmesi gereken ürünler olduğu için öncelikle ithalat ile yarışacak. O nedenle dengeleri bozacak önemli bir etki beklemiyoruz.
Bir açıklamanızda 2017 yılının yatırımlara karar vereceğiniz bir yıl olacağını söylemiştiniz. Bu yatırımlar hangi alanlarda olacak?
2017 yılını bizim için gelecek dönemlerimizi planlayacağımız bir hazırlık yılı olarak değerlendiriyor, yapacağımız yeni büyük yatırımlara karar vermiş, hazırlıklarımızı tamamlamış, yol haritamızı belirlemiş olmayı hedefliyoruz. Gelecek yıldan itibaren de geleceğimizi şekillendirecek yatırımları gerçekleştirmek üzere çalışmalara başlayacağız. Pek çok fizibilite çalışması yürütüyor, çok sayıda alternatifi değerlendiriyoruz. Sektörümüzün özelliği gereği yatırım tutarı milyar dolarları bulabiliyor bu nedenle çalışmalarımızı pek çok parametre ilee bir kaç koldan yürütüyoruz
Bu arada lojistik alt yapımızı güçlendirecek gerekli yatırım kararlarını uygulamaya başladık. Deniz taşımacılığı şirketimiz Ditaş’ın filosunu sürekli büyütüyoruz. Kore’de yaptırdığımız 150 bin tonun üzerindeki 2 tankeri teslim aldık, 2 adet olan tanker sayımızı 12’ye çıkardık. Bunlardan 2’si kendi sınıfında dünyanın en büyük taşıma kapasitesine sahip.
Tüpraş’ın önümüzdeki dönem için yol haritasında neler bulunuyor?
Sanayideki lider konumumuzu daha da pekiştirecek yatırımlara hız vereceğiz. Enerji verimliliği ve çevre normlarında öncü, üretimde entegre ve dönüşümü gerçekleştirmiş, lojistiği kusursuz ve güçlü, yol haritası net ancak, sıcak gelişmelerde risklerini yönetmede kabiliyeti yüksek ve esnek, deneyimli insan kaynağı ile bölgesel ve küresel rekabet gücünü daha da üst seviyelere taşımış lider enerji şirketi olmayı hedefliyoruz. Öncelikle operasyonel emre amadelikte, enerji verimliliği ve karbon emisyon endeksinde ilk çeyrekte olacağız. Çalışma kültüürümüzde, teknik emniyeti her şeyin üstünde tutuyoruz. İş süreçlerimizde ise maliyet ve verimlilik birinci planda olduğu için şu anda odaklandığımız konulardan biri de taşımacılık. Lojistiğimizi daha emniyetli, ekonomik yapmak için ayrı bir şirket çatısı altında yapılandırdık. Ülkemizin ilk özel demiryolu taşıma şirketi lisansını aldık. Taşımalarımızın önemli kısmını demiryolu ile yapmaktaki amacımız bundan sonra demiryolu taşımacılığının ağırlığını daha da arttırmak. Bu da tabii ki lojistik maliyetleri açısından ciddi bir tasarruf sağlayacak.
İkmal kaynaklarının çeşitlendirilmesi ve daha farklı ham petrollerin kullanılması da hedeflerimiz arasında. Daha ağır ve daha kükürtlü ham petrolleri daha fazla işleyebilirsek ekonomik olarak Tüpraş’a ilave kazanç sağlayabiliriz. Bunun üzerinde çalışıyoruz. Bunun yanında pek çok rafineri şirketi uluslararası düzeyde rafinericiliğin geleceğine ilişkin beklentiler oldukça çeşitli ve belirsizlikler içerdiği için işlerimizi çeşitlendirmek, yenilenebiilir, alternatif enerji kaynaklarına, petrokimyaya yatırım fırsatlarını değerlendiriyoruz ve sektörümüzü ilgilendirebilecek her türlü teknolojik gelişmeyi ve start-up’ları da yakından takip ediyoruz.
Sözkonusu habere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:
http://fortuneturkey.com/turkiyenin-devi-tuprasin-gelecek-planlari-49888


Yorumlama biçimini anonim seçerek yorum yapabilirsiniz






9 yorum:

  1. tuprs Herkez tupraş a sat önerisi verdi merak eddim kalırsak ne olacak bilanço da zarar açıklaycak yazmadıkları kaldı o sebeble tupraş alımlarımı bu maliyetden artırdım daha da düşerse daha da alacam çünkü Takasta o al vermeyen kurumlarda aynısını yapdı.

    YanıtlaSil
  2. Tuprs destek kırılırsa çok sert satış yer çok bariz obo mevcut 115.6 altı 2 gün kapanış olmamalı

    YanıtlaSil
  3. bu haftanı şu an kadar ki en ipne kağıtları 1 halkb 2 otkar 3 tuprs 4ekgyo 6 goody 7 adese 8 9 10 siz doldurun

    YanıtlaSil
  4. tuprs Son günlerde ki olumsuz seyri ve para çıkışları ile dikkat çekiyor... 117.80 de ki Haftalık Pivotunun aşağısında kaldıkça, teknik görünümü negatif kalmaya devam edebilir...

    YanıtlaSil
  5. Kasımda rafineri üretimi %24 azalmış geçen yıla göre. Tüpraşçılar dikkatli olsun son 3 aydır tek bir olumlu haber gelmiyor.

    YanıtlaSil
  6. TUPRS yukarıda ilk izleyeceğimiz yer 119.60 geçilirse 124.40'a kadar yol görünür bize. Aşağıda 111.70 görünüyor. 124,2 maliyetle bekliyorum merak eden varsa :) Maliyet düşürmeyi düşünüyorum

    YanıtlaSil
  7. TUPRS 07.11.2018 145 TL , Bugün: 116.5 TL, Değişim %-20 #XU100 07.11.2018 112.27, Bugün: 119.648, Değişim %6.5 Endeksin TUPRS'a göre değişimi yaklaşık %33. Artık değişim vakti geldi diye düşünüyorum. Başka da bişey demiyorum.

    YanıtlaSil
  8. TUPRS : Bir güzide şirket. son bilançoda müthiş kar açıklamasına ragmen, beklentiler yuksek tutulduğu için sert çakılmıştı. fakat bu bilançoda geçmiş yılın en az 2 katı, yaklaşık 4,2-4,5 milyar arası kar açıklayacağını ve temettü beklentisiyle yukarı hareketin başlayacağını

    YanıtlaSil
  9. TUPRS Kısa vadede çok şık duruyor Kısa Trade için ilk kanal kırılmamalı. 116,07 altında stop la alt kanal beklenir. 117,70 üstünde elde tutulur..

    YanıtlaSil

Rast gele yazılar

karışık yazılar