Pazartesi, Ocak 15, 2018

Hisse Senedi Satın Almadan Önce Neyi Düşüneceksin



1. Şirketin Neleri Yaptığı

Asla anlamadığınız şeylere yatırım yapmayın. İnternet'te şirkete baktığınızdan ve web sitelerini kontrol ettiğinizden ve hisse senedi satın almayı düşündüğünüzden önce ne kadar yasal olduklarını öğrenin.

2. Şirketin Kârlılığı

Her zaman üçer aylık ve yıllık kazanç raporlarını okuyabilirsiniz. Raporlar, yatırım yapmak isteyen şirketin, hisse başına kazanç ve dolar cinsinden ne kadar net gelir bildirdiğini kontrol etmenize yardımcı olur. Kazançlarında kırmızı bayraklara dikkat edin.

3. Şirketin Kazanç Tarihi ve Görünüm

Şirketin üç ayda bir yapılan açıklamaları bu konuyla baş etmenize yardımcı olabilir. Şirketin sabit bir kazanç öyküsü olup olmadığını ve kazançlarının değişken olup olmadığını kontrol edin. Şirket olgunlaşan bir teknoloji şirketi olursa, yüksek büyümeyi sürdürüp sürdürmeyeceğini kontrol edin.

4. Şirketin Hisse Değeri

Şirket, iyi bir şekilde büyüyen ancak pazarın büyümesi için ödedikleri değeri olmayan kazançlara sahip olabilir ve bu nedenle gelecekteki büyüme ihtimalini ortadan kaldırır. Onların fiyat-to-kazanç numaralarını kolayca çevrimiçi bulabilirsiniz. Bir hisse senedinin ne kadarını ödediğinizi düşünmek önemlidir.

5. Şirketin Rakipleri

Tıpkı her Kola için bir Pepsi var gibi, her şirket için bir rakip var. Yatırım yapmak istediğiniz şirketin nerede yığılacağını bilmek zorundasınız. Şirketin en önemli pazar payına sahip olup olmadığını veya rekabetçi sektörde küçük ancak hızlı büyüyüp ilerlemediğini kontrol edin. Ayrıca, yabancı rekabet dikkat dikkat edin.

6. Şirketin Bilançosu

Eğer ciddi bir yatırımcıysanız, o zaman bir şirketin bilançosunu okumalı ve ne kadar temiz olduğunu görmelisiniz. Şirketin büyük borçlarla mı iştigal edip etmediğini kontrol edin ve ne kadar getirdiğini karşılaştırın. Geliştirme ve araştırma harcamalarının ne kadarını ve stok seviyelerinin ne kadar kapsamlı olduğunu kontrol edin.


7. Şirketin Dürüstlüğü

 şirketin muhasebe uygulamalarını ve işletme varsayımlarını, emekli maaşları için öngörülen büyüme hızından varlıklarındaki amortisman oranlarına kadar nasıl anlattığı, şirketin çok agresif olup olmadığı hakkında bilgi verecektir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Rast gele yazılar

karışık yazılar