Öncelikle, kazandığınızdan daha az harcayın. Basit gibi gelebilir, ancak birçok durumda yapılması gereken şey kolay olandır. Kazandığınızdan fazlasını harcamak sizi bir finansal deliğe çeker. Buda stres, sıkıntı ve çatışmalara yol açar. Ancak harcama alışkanlıklarımızı azaltmak zordur. Ama gece borcunu düşünerek yatmayı seviyor musun? Dün olduğundan daha fazla bir borcunuz olduğunu bilerek uyanmayı? Harcama alışkanlıklarını kırmak zor olsa da, harcama alışkanlıklarının sebep olduğu artan borç dağılımı ile yaşamak daha zor ve bu borçlara dağıyla faiz geliyor. Faiz asla uyumaz, Pazar günleri ve bayramlarda çalışır, hiç tatil yapmaz, gündüz ve gece her dakika çalışır. Borçlandığınız anda faiz sizin yoldaşınız olur. Bunu reddedemez veya ondan uzaklaşamazsınız. Bu yola her girdiğinizde sizi ezer.
2-Sabit Maliyetleri Düşük Tutun
Sabit maliyetleri düşük tutun. Finansal esneklik ve finansal harcamalar konusunda yapabileceğiniz en ihtiyatlı şey, sabit maliyetlerinizi düşük tutmaktır. Nedir sabit maliyet, Ev kredisi, araba kredisi, taksit ödemeleri, kablo, internet, telefon faturaları, hepsi bir araya geldiğinde sabit maliyetleriniz oluşur. Büyük bir ev kredisi demek, çok uzun süre evinizden büyük borcunuz olacak demektir. Büyük bir araba kredisi de aynı şey. Bu şeyleri her ay ödemeniz gerekiyor. Bunlar, finansal esnekliğinizi zorlayabilecek ve finansal yaşam tarzı değiştirebilecek ödemelerdir. Büyük bir ev krediniz varsa, kalan parayla daha az şey yapabilirsiniz. Geliriniz bu sabit masrafları karşılamak için ne kadar yetersizse o kadar az finansal esneklik elde edersiniz.
3-Bütçe Oluşturun
Bir bütçe oluşturun ve kullanın. Kimse bütçe yapmayı ciddiye almaz, ancak harcamalarımızı takip etmeliyiz. Çünkü harcamalarımız bizden uzaklaşmaya eğilimlidir. Bütçeleme oldukça basit bir denklemdir. Girişimiz(kazancımız) var ve çıkışlarımız(harcamamız) var. Eğer girdilerimiz çıkışlarımızdan daha yüksekse, fazlalık(tasarruf) var. Çıkışlarımız, girdilerimizden yüksekse, bir açığımız(borçlanma) var demektir. Bu durumda gelirinizi artırmanız veya harcamalarınızı azaltmanız gerekir. Bu dengeyi sağlamak için bir bütçe oluşturun ve harcamalarınızı kontrol altına alın. Bir bütçenin iki temel öğesi vardır. Birinci adım: Girdilerinizi çıktılarınızı yazın. Yazmazsanız takip edemezsiniz. Ve bunları düzenli olarak izleyin. Yani birincisi, bir şeyler yazmak zorundasınız. İkinci adım: Bir plan geliştirmeniz lazım. Bu planı yazmanız gerekiyor. Yazılı olmayan bir plan sadece bir dilektir. Borcunuzu azaltmak için de tasarruf etmeye başlamak için de bir plan yapmanız lazım. Acil durumlar için, emeklilik için, yatırımlar için tasarrufedin. İhtiyatlı yaşam tarzı ve bir bütçeyle yaşamak bize finansal esneklik kazandırır.
4-Yatırım Yapın
Riskli veya karmaşık yatırım planlarına karşı dikkatli olun.
Hatalı bir yatırımla bütün birikiminizi kaybetmekle kalmaz sonunda borca bile girebilirsiniz. Tasarruf veya yatırım planı düşünüyorsanız riskli veya karmaşık görünüyorsa ve bu yatırım aracı hakkında bilginiz yoksa bunun kesinlikle kötü bir fikir olduğunu unutmayın. Gerçek şu ki servet biriktirmek için bir kısayol yoktur. Zenginlik kazanmak için üç yöntem vardır. İlk olarak, bir takım uzmanlık becerileriniz varsa; harika bir basketbolcu, mükemmel bir pediatrik cerrah, harika bir mimar… Eğer bunun gibi becerilerinizi uzmanlaştırırsanız zenginlikle sonuçlanır. İkincisi, harika iş fikirleriniz varsa; Facebook, Microsoft, Google. Hepsi küçük bir grup insandan gelen büyük fikirlerle başladı. Üçüncüsü, şans. Piyangoyu kazanabilirsiniz. Zengin ebeveynlerden doğmuş olabilirsiniz. Başkasının harika bir fikri vardır ve sizde doğru zamanda doğru yerde duruyorsanız, şanslı ve zengin olursunuz.
5-Tasarruf Edin
Tasarruf etmeye erken başlayın ve sık sık tasarruf edin. Her ay biraz para yatırmaya çalışın. Bankaya koyun bir miktar tasarruf edin. Küçük bir miktar bile olsa tasarruf sağlanırsa, biraz huzur olur. Sadece paranızı kazanmakla kalmazsanız, bankada biraz paramın olduğunu bilerek geceleri daha rahat uyursunuz. Fakat siz “paramı sıradan bir tasarruf hesabına koydum yalnızca% 1 / 10’u kazanıyor” diyorsunuz. Bu doğru. Hızlı zenginleşmeyeceksin. Borsaya yatırım yapmak istiyorsanız, önce çeşitlendirin. Tüm yumurtalarınızı tek bir sepete koymayın. Paranızı bir aya koymayın. İkincisi, uzun vadede satın alın ve bekleyin. Borsaya yatırım yapmak, 20 ya da 30 yıllık bir şey. Gelecek ayın kirasını kazanmak için borsaya yatırım yapmayın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder