Pazar, Aralık 03, 2017

DOĞRU ŞİRKETİ BULMAK

Şirketleri Siz Keşfetmelisiniz…

Gazete ve ekonomi dergilerini hakkında yazılar yazılan, herkesin tavsiye ettiği  geleceği parlak görülen anlamadığınız işleri yapan şirketlere para yatırarak paranızı çarçur edersiniz (Gazete disket kontrol mekanizmasının son yıllarda en hızlı büyüyen şirketler olduğunu yazar).
Onluk hisseleri çevremizden gözlemlerimizle ya da çalıştığımız sektörde uzmanlardan yıllar önce bulabiliriz. İtfaiyeci hikâyesinde evinin yanındaki fabrikanın hızla büyümekte olduğunu fark eder ve bu kadar hızlı geliştiğine göre kar etmesi gerektiğini düşünür ve hisselerini alır. Sonrasında almaya devam eder ve milyoner olur. Yazar bu itfaiyeci gibi olduğunu söylüyor. Yazar tekstil firmalarının her şeyini araştırır ama eşinin bir çorap markası hakkında verdiği bilgi kadar işine yaramadığını belirtiyor. Bunun için tekstil bilgisine gerek bile yoktur. Tek yaptığı ürünü alıp, denemektir. Ürünü beğeniyor ve tutacağını düşünüyorsan bu firmanın gelişeceğine işarettir(Markette çorap mükemmel bir fikirdi) Ve bu ürün piyasaya sürüldükten sonra 3 yıl içinde alsanız da çok kazanabilirdiniz. Benzer örnek olarak Taco Bell(çörekçi), GAP’ı da verir.

Burada en önemli şey anladığınız işlere para yatırmanızdır. Neyin iyi, neyin kötü olduğunu, neyin satılıp, neyin satılmayacağını anlarsanız başarılı olabilirsiniz.
Örneğin çevrenizde 8 yeni Donut şubesi açıldığını fark ettikten sonra niçin bekleyesiniz.

İkinci Kural: Araştırmadan yatırım yapmayın!
Gelecek vadede şirketi bulmak yetmez. Bundan sonraki adım gerekli araştırmayı yapmaktır. Bu sayede armutla, söğüdü ayırabilirsin.

Yatırıma Hazırlık

Yatırıma başlamadan önce borsayı iyice tanımalı, şirketlere güvenebilmeli, niçin hisse senetleri ile ilgilendiğinizi ve karşılığında neler beklediğinizi, yatırım amacınızın uzun vadeli mi kısa vadeli mi olduğunu anlamalı ve fiyatlarda gerçekleşebilecek ani, beklenmedik ve ciddi düşüşlerde nasıl tepki göstereceğinizi önceden kestirebilmelisiniz. Kararsız veya borsaya inancın yoksa borsayı riskli görüyorsan bu senin borsa mağduru olabileceğini gösterir. Yani ilk tehlikede paniğe kapılarak elindeki hisseleri zararına satabilirsin. Başarılı yatırımcıları borsa kurbanlarından ayıran yeterli bilgi ve araştırmanın yanı sıra kişisel hazırlıktır.

Eski yunanlılar günlerce oturup atın ağzında kaç diş olduğunu tartışırlarmış. Atın ağzına bakmak yerine tartışarak bir sonuca ulaşabileceklerine inanırlarmış. Bu gün de birçok yatırımcı saatlerce tartışarak hissenin yükselip, yükselmeyeceğini tartışıyorlar. Gidip şirketi araştırmak yerine borsa meleklerinin cevabı vermesini bekliyorlar. Geçmiş yüzyıllarda horozun güneş doğarken öttüğünü gören insanlar güneşi horozun doğurduğunu zannederlermiş. Şimdi size saçma gelebilir ama borsa uzmanları iniş-çıkışların nedenini bulmaya çalışırken neden ve sonuçları birbirine karıştırıyorlar ve her gün inip çıkan fiyatlarla ilgili açıklamalarda bulunuyorlar. Ben bu tip yorumları duyunca aklıma horoz hikâyesi gelir.

Wall Streettan Manzaralar

Borsacılıkta önemli olan şey rakiplerinizden daha farklı bir kafa yapısına sahip olmaktır. Hepimiz aynı gazeteleri ve dergileri okuyoruz, aynı ekonomistleri dinliyoruz. Profesyoneller adı sanı duyulmamış hisselere para yatırmaya korkarlar. Belli listelerden seçim yaparlar. Belli kısıtlamaları vardır. Bazı alanlara yatırım yapamazlar. İstedikleri zaman hisselerin hepsini satamazlar.

Buna Kumar Değil de Ne Denir?

Borsada karlı ve gelişmekte olan bir girişimin ortağısınız.
EN yakın yatırım aracını 2ye katlar. Ama bu her yıl aynı şekilde olmaz Bazen kaybettirebilirde.
Her şirket risklidir. Batmaz diye bir şey yoktur.
Doğru hisseleri yanlış fiyattan alırsanız onlarca yıl bekleyebilirsiniz.
Yanlış hisseleri doğru zamanda alırsanız da aynı sonuçla karşılaşırsınız.
Borsanın mantıklı bir yatırım aracı olarak kabul edildiği dönemler genellikle en riskli olduğu zamanlardır.
Poker gibi ellerindeki kâğıtlar iyileştirdikçe bahsi yükseltmeli, kartlar kötüyse oyunu terk etmesini bilmelisin. Sürekli kaybedenler ise oyundan zamanında çıkmayan sürekli mucize peşinde koşan ve sonunda bozguna uğrayanlardır.

Başarılı yatırımcılar yanıldıklarında kabul ederler. Ben %70 başarı benim için mükemmeldir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Rast gele yazılar

karışık yazılar