Perşembe, Aralık 07, 2017

Borsada Yatırım ve Takip

Bu işin sabit bir formülü yoktur. Yatırım hem sanattır, hem bilim. Sayılara güvenmek iyi bir şey değildir.
Başarılı yatırımcının cesaret, disiplin ve sabır dışındaki özelliklerinden biride hisse senetlerinden çok kuruluşlarla ilgilenmesidir.

Yatırım yapacağın şirketleri tanımalısın ve edinebileceğin kadar bilgi edinmelisin.
Bir kuruluşu ne kadar iyi tanırsanız tanıyın yaptığınız yatırımın kar getirip getirmeyeceğini önceden tahmin edebilmeniz olanaksızdır. Ancak bir mağazayı, bankayı ya da otomobil fabrikasını başarılı ya da başarısız yapacak faktörlerin neler olduğunu bilirseniz kar sansınızı arttırabilirsiniz

Almadan önce bu şirketin ne yaptığını açıklayabilmen gerekir. Anlamadığın bir şirkete yatırım yapmamalısın.

Şirketlerle ilgili dosya tutulmalıdır.
Şirket çok iyi yönetilmeli
Şirket sallantıda olmamalıdır.(Borç ödenebilir olmalı)
Şirket  artan karlılıkta olmalıdır.(Büyüme çağında)
Şirketi incelerken kazançları ve olumlu yönlerini ortaya koyabilmelisin.
Şirketin geçmişte satışlarının neden arttığını inceleyin.
Şirketin gelecekte satışlarını artıp artmayacağını inceleyin
Şirket yöneticilerinin hisselerini alıp-almadığına bakın.
Şirketten ne beklediğini belirleyebilmek için onu sınıflamalısın(Yeniden yapılanan, döngüsel yavaş-orta-hızlı, zengin)

Yan kuruluş değeri hesaplama sabit bir değeri F/K  çarparak olur. Örneğin yan kuruluş 1 lira kazandırıyorsa finansa 10 ile, diğer bulunduğu sektöre göre 5-8 ile çarpılabilir.
Şirketin kasasındaki nakit hesaplamada kullanılmalıdır. X şirketi 2 lira iken kasasında 1 lira varsa hisseyi 1 liraya aldığını düşünebilirsin.

Froto  hisselerini almak için en uygun zaman 2. El araba fiyatları belirleyebilir.
2.el fiyatları düşerse bu piyasada satış olmadığı anlamına gelir. Eğer yükseliyorsa bu iyiye işarettir
Kuruluşun f/k mantıklı olsa da daha fazla yatırım için kazanç artısının işaret eden bir gösterge ararımalısın, kazanç artışının olası olmadığını gördüm ve bu hisselerden vazgeçerek daha iyi fırsatlar aradım.
Bir piyasanın canlanacağını düşünüyorsan etkilenecek şirketlere odaklan.

Bir işlemeye araştırırken genişleme olanağı olup olmadığına bakın.

BORSADA

Borsa için harcadığınız süre elinizdeki hisse senedi sayısına göre artar. Her hisse senede birkaç saatinizi alır. Bu süre yıllık 3aylık raporları okuyarak ve şirketleri arayıp son gelişmeler hakkında bilgi alarak geçirebilirsiniz
Düzenli aralıklarla kontrol edebileceğin kadar hissen olmalı.
Ekonomiye hiç kafa yorma, borsanın durumunu vurdumduymazlıkla izle.
Alımlarını aksatmadan düzenli aralıklarla yap.
Alım için veya beklemek için sebeplerin olmalı(Duygusal değil)
Hisse kazançlarının artmakta olduğundan emin olun.
Bazen almak için iyi bir hisse senedi bulunamayabilir ve elinizdekiler en iyilerdir.
Bir hissenin fiyatının değişmemesi onu elden çıkarmak için bir neden olmaz. Hatta daha fazla satın almak için iyi bir nedendir. Aldıktan bir yıl sonra bilançosunu gözden geçirdim ve daha iyiydi.
Fiyatları kazançlarından daha yüksek olan hisseler yatay gelişme gösterirler yada fiyatları, daha mantıklı bir düzeye gelence kadar düşer.
Durumları gittikçe düzelen şirketleri satmayıp şans tanımalısın(adel,Ttrakt)

TAKİP

Akıl defterin yanında olsun.
6 ayda 1 kez Chek Up
1.F/K oranı hala uygun mu?
2 kurulusun kazançlarını arttırabilecek yeni gelişmeler var mı?
3.Bilanço nasıl.
Sonuç
1. Durun eskisinde iyi--- Arttır.
2. Durum kötüye gitmiş---Azalt.
3. Durum aynı.--- tut yada dah iyileri araştır.

1. F/K hala uygun 2.

Şirket süperse bekleyebilirsin.
6. ayda tavsiye ettiğim kuruluşlardan daha iyileri var mı? (taşların altına bak)
X şirketinin fiyatı 2 katına çıktı şirket durumu çok iyidaha da al.
24 aylık check up.
Hisselerin fiyatlarının iniş-çıkışına kapılınca hissedar olmanın bir şirkete ortak olmak olduğunu unutabilirsiniz. Eğer bir iş hanınız varsa arada sırada dairelerin durumunu kontrol eder binanın bakımsız kalmamasına özen gösterirsiniz, işte aynen böyle elinizde bir kuruluşun hisse senetleri varsa gelişeleri yakından izlemelisiniz.
Hissenin fiytaı çok düşerse baştan aşağı göz gezdirin. Eğer şirketin durumu iyiyse hissenin %50 düşmesine sevinin. Önemli olan değer kaybetmesi değil, neden kaybettiğidir.

Bu dinamik bir süreçtir. Gerçek değerinin altında fiyatlardan satılan hisseleri ararım ve bunlar genellikle pek gözde olmayan sektör ya da sanayilerdir. Iki yıl süreyle yavaş büyüme gösteren sağlam şirketlerde almaya değecek hisse bulamadım.

Fiyatları gerçek değerinin üzerine çıkan riski az, sağlam kuruluların hisseleri genellikle düşer ya da bir-iki yıl yerinde sayar.

Hissenin fiyat uzun sure kazançların fazla üzerinde seyredemez.
Özdeğişler:
*Kısa vadede birkaç ay, hatta birkaç yıl boyunca bir şirketin başarısı ile hisse fiyatının hiç ilgisi olmayabilir. Uzun vadede ise şirketin başarısı ile hissenin başarısı arasında yüzde yüz doğru orantı vardır.
* Elinizde hangi hisse senetleri olduğunu ve bunları neden aldığınızı bilin.
*Uzun vadede yaptığınız yatırımlarda yanılma oranı yüksek olacaktır.
*Hisse senedi almak çocuk sahibi olmak gibidir. Bakamıyacaksanız almayın. 8-12 hisseyle ilgilenick vakit vardır, aynı anda pörtföyde 5 hisseyi geçmemelidir.

*Size karlı görülen hisse bulamıyorsanız paranızı bankada tutun.
*Bir şirketin mali durumunu iyice anlamadan yatırım yapmayın. En fazla zarar getiren hisseler bilançoları zayıf olanlardır. Borçları ödeme gücü mutlaka olmalıdır.

*Popüler sanayinin popular hisselerinden uzak durum. Fazla ilgi görmeyen ve büyümeyen sanayilerde yer alan büyük şirketler daima en fazl karı getirenlerdir.

*Küçük şirketlere yatırım yapıcaksanız once kar etmelerini bekleyin.
*Çok fazla hisse senedi bulunduran amatör yatırımcılar yoğunlaşma nın avantajından yoksundurlar. Bir yaşam boyu bir kaçtane yüksek kar sağlayna hisse bulmak sizin için yeterli olucaktır.
*Borsadaki düşüşler normaldir ve alın.

*Herkes borsada para kazanacak kadar zekidir. Ama herkesin eşit derecede cesur olduğu söylenemez. Eğer en ufak panikte elinizdeki bütün hisseleri satacaksanız borsadan uzak durun.
*hergün kaygılanacak bir şey bulunur. Hafta sonları oturup kara kara düşünmekten vazgeçin ve tvdeki kötü haberleri görmezden gelin. Hisse satacaksanız bu şirketin durumu kötü olduğu için olsun, dünyanın  sonu geldiği için değil.

*Kimse faiz oranlarının izleyeceği yönü, ekonominin gidisatini ya da borsanın gelecekteki durumunu önceden tahmin edemez. Bu tür tahminlere hiç kulak asmayın ve yatırım yaptığınız şirketlerdeki gelişmeler üzerinde durun.

*İyi bir şirketi aldığınızda zaman sizin yanınızdadır. Sabırlı olun.
* Almak için yükseleceğini hissetmekten çok daha iyi sebeplerin olmalıdır.
* Hisse senetlerini seçerken oldukça basit yöntemler kullan ve bu yöntemler uzmanların karmaşık stratejilerinden çok daha iyi sonuç verir.

* Boya kalemi ile çizilemeyecek fikirlere yatırım yapma. Karmaşık ve şüpheli girişimleri tercih eden hem amatör hem de profesyonel yetişkin borsacılar bunu unutmamalıdırlar
* Doğru yatırımı yaptığınızda çanların çalması diye bir şey yok,
*Başkalarına bu kuruluşun imal ettiği ürünü ya da sağladığı hizmeti bir ilkokul öğrencisinin anlayacağı basitlikte ve sürede anlatabilmen gerekir. İnsanın iyi bildiklerini alması bir çok profesyonel yatırımcının göz ardı ettiği bir olgudur.

*Bir kuruluş zarar ediyorsa alanlar zarar edecektirler, kar elde ediyorsa da aynı şekilde pozisyonun boyutu ne olursa olsun kar karşılığında satabilirler
* Hangi şirketin çok kazandıracağını tahmin edilememesi nedeniyle 5 kuralı uygula.
* Başarı için terlenmesi gerekir.
* Şirket ucuz diye alınmaz. Düşükse daha da düşmez diye bir kural yoktur.
* Şirket iyiyse temettüsünü her yıl arttırır, hizmet sektöründe ise iyi temettü verir.
* Şirket hala büyüme çağında olmalı. Küçükse kazancı daha büyük olur. Uzun vadede bunları almak daha karlıdır Şirketin adının çok duyulmamış olması da önemlidir. Uzun vadede en fazla getiren hisselerin borsa düşüşlerinde en fazla değeri kaybettikleri şaşmaz bir kuraldır.


Kaynak : Druars borsa notları paylaşımı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Rast gele yazılar

karışık yazılar