Şimdi yatırımcılar için vazgeçilmez bir diğer kavramı tanıtmanın tam zamanı: Kâr payı indirim modeli. Bu güvenlik fiyatlandırma modeli, hisse senedi fiyatına ilişkin endeks olarak bir hisse senedinin temettülerinin tahmini gelecekteki değerini alır. Bunu yaparken, tahmini temettü artış oranını aşan ekstra içsel büyümeyi düşürür.
Kâr payı indirimi modeli, hisse senetlerinin net bugünkü değerine bakmaya ve hisse başına temettü tahmini değeri üzerinden analiz etmeye çalışır. Gelecekteki temettülerin bugünkü değeri hisse senedinin mevcut piyasa değerinden daha yüksekse hisse senedi aşırı değerlenir; Eğer daha az ise, hisse senedi değer kaybetmiş demektir.
Kâr payı olan bir kural olmamasına rağmen, kâr payı sağlam bir sicili bulunan şirketlerin genelde uzun vadede kârlı ve sağlam yatırımlar olduğu düşünülmektedir. Aynı zamanda, temettü modelinin bazı sınırlamaları vardır:
- Kâr payı ödemeyen şirketlere uygulanamaz.
- Temettülerin büyüme oranını öngörmek zor olabilir, çünkü bunlar isteğe bağlıdır.
DDM'yi daha iyi anlamak için aşağıdaki örneği analiz edelim:
C şirketi hisse senetleri 25 $ hisse ile işlem görüyor. Onlara yatırım yapmak istediğinizi ancak aynı zamanda yatırımlarının en az% 12 olan bir yatırım getirisi olduğundan emin olmak istersiniz. Şirketi araştırıp yılda% 4'lük bir temettü büyümesi oranı beklenerek yıllık temettü olarak 3 ABD doları ödediğini öğrenirsiniz.
Bunların tümünü, temettü indirimi model formülüne bağlayalım:
Analiz ettiğimiz belirli şirketler için sayılar şöyle:
Bu, gelecekteki temettülerin bugünkü değerinin hisse senedinin mevcut piyasa değerinden daha büyük olduğunu, yani, hisse senedinin değerinin düşük olduğunu ortaya koymaktadır.
Kâr payı artış oranına dahil
Belirli bir şirketin ROE'sı aşağıdaki formüle göre hesaplanabilir:
Yukarıdaki denklemde, (g) kazanç büyüme oranını , (p) ödeme oranıdır . Bir şirketin özkaynak getirisini ve tahmini temettü ödemelerini taktığınızda, kazanç artış oranını hesaplayabilirsiniz. Aşağıdaki örneği inceleyin:
D şirketi,% 10 özkaynak kârlılığına ve% 20'lik bir temettü dağıtım oranına sahiptir. Bu, beklenen kazanç büyüme oranını hesaplamak için şirket hakkında yeterli bilgi. Bilgileri yukarıdaki formüle girelim:
g = ROE * (1-p)
g = (% 10) * (% 1-20)
g = (.1) * (1-.2)
g = .08
g =% 8
Temettü politikalarını değiştirme
Bir şirketin kâr dağıtım politikalarında yapılan değişiklikler genellikle tahmini kazançlarına ilişkin çok iyi göstergelerdir. Bunun nedeni şirketlerin iç nakit ihtiyaçları karşılandıktan sonra sadece temettü ödemeleri. Kâr payı oranı kesilirse, bir şirketin menfaat sahipleri için endişe sebepleri ortaya çıkabilir.
Buradaki mantık şirketin şu şekilde olmasıdır:
- Artık iç nakit ihtiyaçlarını karşılayacak kadar para kazanmayacak;
- iç nakit ihtiyaçlarını, mevcut kazancın artık bunları kapsamayabileceği noktaya yükseltti.
Bir şirketin hisse başına temettü ödemesi oranını .50'den .25'e düşürdüğünü söyle. Siz hissedarlar nasıl tepki vereceğini düşünüyorsunuz? Muhtemelen, şirketin sıkıntılar yaşayıp yaşamadığını merak etmeye başlayacaklardır. Büyümesi yavaşladı mı? Artık eskisi kadar para kazanmıyorlar mı?
Böyle bir senaryoda, şirket hisse senedi fiyatlarının düşmesi nadir değildir. Ayrıca, kar dağıtım politikası değişikliklerinin bir şirketin müşterisini, yani söz konusu şirkette hisse sahibi olmak isteyen yatırımcıların türünü etkilediği bilinmektedir.
Görüntü kaynağı: Relia, Inc.
Sermaye kazançları ve temettüleri, daha düşük vergilerden fayda sağladığı için farklı vergilendirilir.Bulundukları vergi matrahına bağlı olarak, bir hisse senedi, sermaye kazancı veya temettü lehine karar verecektir. Hisse senedinin bulunduğu vergi matrahı ne kadar yüksek olursa, yüksek temettü ödemelerini tercih etme olasılığı o kadar azdır.
Bir şirketin kâr payı büyüme oranını nerede bulabilirim?
Yukarıda açıklandığı gibi, temettülerin gelişimi tahmin etmek kolay değildir, çünkü bu tür ödemeler isteğe bağlıdır ve bazı şirketler değerlerini kolayca açıklamazlar. Bununla birlikte, temettü büyümesikonusunda güçlü bir sicili olan şirketlerin, çoğunlukla kendi web sitelerinde gururla bilgi sunacak.
Bir şirketin temettü artışı oranına ilişkin bilgileri bulmak için kendi web sitesine gidin ve yıllık mali raporlarını inceleyin. En son raporunda genellikle en az son 5 yıl boyunca bilgi bulacaksınız. Şirketler, bu bilgileri sunmanın farklı yollarına sahip olduklarını ve aralarındaki temel farkın, özellikle bu veri setine dahil edilen yıl sayısına bağlı olduğunu unutmayın. Eriştiğiniz verilerin miktarı ne kadar fazla olursa, şirketin kendi temettü ödeneği gelişiminden gurur duyması o kadar muhtemeldir.
Kâr payı artışını hesaplamak için çok kolay bir yol, Investopedia'nın Bileşik Yıllık Büyüme Oranı (CAGR) Hesap Makinesi'ni kullanmaktır . Bir yatırımın Bileşik Yıllık Büyüme Hızı, farklı yatırım türlerinin yıl bazında yıllık yatırım getirisini karşılaştırmak için basit, ancak güçlü bir araçtır. İşte CAGR'ın özlü bir tanımı:
Bileşik Yıllık Büyüme Hızı, belirli bir yatırımın ortalama yıllık büyüme oranını, genellikle bir yıldan daha uzun bir sürede hesaplayan matematiksel bir formüldür.
Bir yatırımın CAGR'sini hesaplamak için üç farklı veri grubuna ihtiyacınız vardır:
- Analiz edeceğiniz döneme ait yatırımın değeri;
- yatırımın başlangıç değeri;
- baktığınız yıl sayısı.
Bu CAGR formülüdür:
CAGR'ın gerçek bir sayı olmadığını unutmayın - yatırımlarınızdan elde ettiğiniz gerçek getiri oranına dayanmaz.
Bunu yalnızca hayali bir sayı olarak düşünün; yatırımların büyüme hızını tanımlamanıza yardımcı olun,eğer sadece bu yatırımlar sabit bir hızda büyüyorsa. Şimdi, çoğu yatırımcının zaten bildiği gibi, gerçekler bu kadar seyrek ve basit bir şey değildir. Çoğu zaman, yatırım portföyleri tutarsız bir oranda büyüyor.Ancak portföyünüzün ROI'sinin daha net bir resmini istiyorsanız, CAGR bakmak istediğiniz göstergedir.
CAGR sizin için henüz bu kadar mantıklı değilse endişelenmeyin. Somut bir örnekte nasıl çalıştıklarını gördüğünüzde daha anlamlı hale gelen bu kavramlardan biridir. Işte bir tane:
Yatırımcı E, yatırım portföyünden en iyi ROI'yi elde etmek istiyor. Hem hisse senedi hem de mülk ve yatırımcı içerir E, hangisinin en iyi Yatırım Getirisini sağladığından emin değildir.
İlk yatırım değeri 1.000 $ iken yaptığı yatırımın bugünkü değeri 1.500 $, ilk önce 3 yıl önce yatırım yapmaya başladı. Tabii ki hisse senedi portföyü istikrarlı bir şekilde büyümedi:% 200 oranında bir miktar artış gösterdi ancak% 50 oranında da diğer çeyreklere düştü. Bu arada, mülk portföyü değeri 100,000 dolardan 130,000 dolara yükseltti.
Yatırımcı E olabilir sırayla her yıllık büyüme oranı bakarak daha iyi YG verir ne tür bir yatırım anlamaya çalışın. Bununla birlikte, daha net bir resim elde etmek için, CAGR formülünü uygular ve yatırım süresi ufku boyunca yumuşatılmış yıllık getiri elde eder.
Bu hisse senedi portföyünün CAGR'sidir:
[(1,500 / 1,000) ^ 1/3] -1 = (1.5 ^ 0.3333) -1
= 0.1447
=% 14.5
Ve CAGR formülünün mülk portföyüne nasıl uygulandığı şöyle:
[(130,000 / 100,000) ^ 1/3] -1 = (1.3 ^ 0.3333) -1
= 0.0914
=% 9.14
Portföyünü tatmin edici bir yatırım getirisi ile artırmaya devam etmek için, yatırımcı E, mülkiyette hisse senedi seçmeyi kararlaştırmaktadır.
CAGR, geniş bir kullanım yelpazesine uygun hale getiren basit ve çok esnek bir metriktir. Kâr payı durumunda bu metrik piyasanın doğasını dikkate alır: oynaklık. Onsuz, yatırımın yıllık büyümesinin yorumlanması zor olacaktır. Büyüme tutarsızdır, özellikle de ihtiyari yapısı ile bilinen bir yatırımla uğraşırken.
Tüm metriklerde olduğu gibi, CAGR'nin tek başına kullanılmaması gerektiğini unutmayın; bu, bazı sınırlamaları beraberinde getirir:
- Belli bir stok belirli bir büyüme hızını gösterdiğinden büyümenin her zaman pürüzsüz olduğunu varsaymanın tuzağına düşmeyin. CAGR hesaplamasına giren yıllık değerleri her zaman göz önünde bulundurun.
- Belli bir zaman diliminde belirli bir hisse senedi ne kadar tutarlı bir şekilde büyümüş olursa olsun, büyümenin kesintisiz olarak aynı hızda devam edeceğini düşünmeyin. Piyasanın oynaklığı ve diğer birçok yönü de dahil olmak üzere, büyüme oranına katkıda bulunan çeşitli faktörler.
- 3 yıldan uzun süren etkileyici bir CAGR, örneğin son 5 yılda çok daha düşük bir oranı gizliyebilir.Kullanılabilir kadar çok tarihi bilgi görmek ve verilerinizin diğer şirket metrikleriyle tutarlı olup olmadığını görmek için daima kendi sorunuzu cevaplamayı isteyin.
Blogunuzu gezdim, çok beğendim. Anlattıklarınızdan çok yararlandım. Teşekkürler.
YanıtlaSil