Çarşamba, Aralık 06, 2017

YATIRIMCI VASIFLARI AKIL-DUYGU-KİŞİLİK



Borsaya yatırım yapacak kadar parası olan insanlar zaten başarılı ve zengindirler. Bu grup insanlar okulda hep 10 almaya ve işlerinde de takdir görmeye alışmış olanlardır. Borsa bu kişiler için ilk başarısızlık kaynağı olabilir.

Borsa diyet yapmaya benzer her yıl en iyi hisse senetlerinin nasıl seçileceği ile ilgili, en iyi diyetle ilgili kitaplar çıkar. Başarınızı kafanız değil dayanma gücünüz sonucu belirler. Borsada kazanmak için birinci kural korkmamaktır.

Hisse senedi fiyatları her yıl düzenli artış göstermez bazı yılar düşüş bile gösterebilir. Para kazanmak uzun, kaybetmek ise kısa sürer.
Borsanın 70 yıl içinde ortalama %11 gelir sağladığının ona en yakın yatırım aracının yarısı kadar bile getirisi olmadığını düşünün.

Buna rağmen %100 hisse senedi almamız gerektiği halde almayız. Faize yöneliriz
Yatırımcılar hisse alınca bir büyük borsa krizinin paralarının alıp götüreceğinden korkarlar.
Eğer borsaya yatırım yapıyorsan paranı uzun süre orada tutabilmelisin.
Belki de gelecekte yine büyük bir borsa krizi yaşanacak ama ben bunu önceden tahmin edebilecek yeteneğe sahip değilim. Öyleyse ne diye canımı şimdiden sıkayım. Yoksa 40 borsa düşüşünde 39unda malımı satar, sonrada pişman olurdum. Buffett %50 değer kaybına tahammül edemeyenlerin borsaya girmemesi gerektiğini söyler

Hem büyük krizlerin sonrasında bile hisse senetlerinin değer kazandığını görüyoruz. O karamsar dönemlerde alım için o 40 düşüşü ve sonrası çıkışı düşünmeliyiz..
İnsanlar sadece hafta sonları kaygı verecek haberler okuma ve düşünme fırsatı bulurlar. İnsanlığı son tehdit eden olayları öğrenirler. Bizler sürekli takip ettiğimizden hafta sonu kaygılarımızı çok sık dile getiririz. Her zamanki gibi kaygı verici bir çok gelişme buluruz.

Biz borsa uzmanlarının son 7 yıldaki tahminlerine kulak asacak olsaydınız hisse senetlerine dokunmaya korkardınız.  Her krizde bizler insanları borsadan kaçıracak bir sürü neden buluruz. Bu defa başka deriz.
Borsada başarı ya da başarısızlığınız tümüyle etrafınızda olup bitenlere aldırmamanıza bağlıdır. Bir hisse senedi yatırımcısının kaderini kafası değil, cesareti belirler. Korkak yatırımcı ne kadar zeki olursa olsun, borsadaki felaket habercilerini duyar duymaz arkasına bakmadan kaçacaktır.

Bizlerin ekonomi ile ilgili en olumlu olduğumuz zaman 1987 idi ve borsa çakıldı.
Bizlerin yönettiği fonların %75’i borsa ortalamasının altındadır ve bu biz dâhilerinde yanılabileceğini gösteriyor.

Biz borsa uzmanlarına kanıp önerdiğimiz peşinden koştuğumuz aldığımız hisse senetlerini almayın.
Söylentiler ya da halk arasında ortaya çıkan genel kanılar yüzünden elinizdeki hisseleri satmayın.
Borsadan korkup kaçmamanın en iyi kolay yolu düzenli aralıklarla aydan aya alım yapmaktır.



Kaynak : Druars borsa notları paylaşımı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Rast gele yazılar

karışık yazılar