Pazartesi, Mart 04, 2019

CCI İndikatörü Nedir?

CCI İndikatörü Nedir?


İstatistik ortalamadan sapış, trendin ve tercihlerin ne yönde değişmekte olduğunun anlaşılabilmesi açısından önemlidir.

Gösterge ayrıca bize volatilite hakkında da bilgi verir. CCI, +100 ve -100’de yer alan referans değerlerinin tanımladığı aşırı alım ve aşırı satım bölgelerinin kullanımına dayanan bir osilatördür.


Aşırı alım ve satım bölgelerini kullanan diğer göstergelerde olduğu gibi , bu bölgelerde dolaşan CCI değerleri bize trendin yakın bir gelecekte sonlanabileceği sinyallerini vermektedir. Aşırı alım bölgesi, fiyatların aşırı yükseldiğini ve her an satışların gelebileceğini söylerken bu bölgeden yapılacak alımların riskinin arttığını da anlatmaktadır. Aynı şekilde aşırı satım bölgesi de fiyatların aşırı düştüğünü ve burada alıma hazır olunması gerektiğini söylerken hala satmamış olanlar açısından satımın çok da mantıklı olmadığını anlatır.

CI göstergesinin -100 seviyesinin altına gelip, buradan bir dönüş yaparak bu seviyenin üzerine çıkması varolan düşüş trendin gücünü kaybettiği yüksek olasılıkla bir yükselişin yaşanacağını işaret eder ve CCI göstergesinin en güçlü alım sinyalidir. Tam tersi de kısa pozisyon almak açısından geçerlidir.
CCI ‘yi yorumlamada kullanılan bir diğer metod ise fiyatlarla göstergenin uyumsuzluğudur. Fiyatlar bir önceki zirveyi geçerek yeni zirveler yaparken CCI buna eşlik edemiyor bir önceki zirvenin altında kalıyorsa bu göstergenin yükselişi desteklemediğine bir işarettir ve fiyatlarda bir düzeltme beklenmelidir. Yeni dipler yapan fiyatlara yeni diplere eşlik etmeyen bir CCI ise düşüşü desteklemiyor ve yukarı yönlü bir düzeltme sinyali veriyor demektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Rast gele yazılar

karışık yazılar