Pazar, Mart 17, 2019

ZİYNET ALTIN ÇEŞİTLERİ NELERDİR





Altın, tarih boyunca en kıymetli metal olarak kabul edilmiştir. Doğada saf olarak bulunması, etkileyici parlak sarı rengi, kolay işlenmesi ve  nadir olması gibi özellikleriyle altın, kuyumculuk sektörünün de vazgeçilmez ana madeni olmuştur.
Düğünlerin vazgeçilmez takısı ve aynı zamanda yatırım aracı olarak değerlendirilen  altın;  çeyrek, yarım, ata, beşi bir yerde gibi ziynet çeşitleri ile geçmişten günümüze kadar toplulumuzda her zaman değerini korumuştur.  

Reşat Altın

Reşat altın, Sultan Beşinci Mehmet Reşat döneminin Osmanlı altınıdır. 1909- 1928 yılları arasında tahtta kaldığı süre boyunca kendi adına altın bastırmıştır.  
Yaklaşık 7,2 gram ve 22 ayardır.
Altının ön yüzünde defne yapraklarından çelenk ve birleşme noktalarında meşale
bulunmaktadır. Ortasında Mehmet Reşat’ın imzası bulunmaktadır. Tuğranın altında kaçıncı cülus zamanında basıldığı gösteren arapça sayılar  vardır. Diğer yüzünde Osmanlıca olarak İstanbul Darphanesi’nde basıldığı yazmaktadır.
Reşat altını alınırken orijinal olmasına ve güvenilir bir yerden yazılı sertifika ile alınmasınaa dikkat edilmelidir. Piyasada Reşat altınlarının orijinal olmayanları da bulunmaktadır.
Hamit Altın

Sultan ikinci Abdülhamit adına basılan Osmanlı  parasıdır. Miladi 1876 yılında basılmıştır. Hamit altın yaklaşık 7.2 gram ve 22 ayardır. 2.5 ve 5’liği vardır.  Reşat altını ile birlikte antik değere sahiptir. Hamid altın ve Reşad altın arasındaki tek fark görünüş özellikleridir. Bunun dışında gram ve ayar özellikleri aynıdır.

2.5’luk Hamid altın 18 gram ve 35mm’dir.

5’li Hamit altın,  36 gram ve 45 mm’dir.

Cumhuriyet Altını (Ata Altın)
Cumhuriyet altını veya diğer adıyla Ata altın, 22 ayar ve 7.216 gram çapı 22 mm’dir.
T.C. Darphanesi tarafından basılan cumhuriyet altınının bir yüzünde  ”Hakimiyet Milletindir” yazısı, Atatürk resmi ve en altında da ”Ankara” yazısı yer almaktadır.
Diğer yüzün de ise; ”Türkiye Cumhuriyeti”yazısı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş tarihi olan 1923 ve en altında ise basım tarihi yer almaktadır.
Külçe Altın
Kuyumcular ve büyük firmaların, piyasadan  satın aldıkları parça altınları yeniden değerlendirmek için eriterek külçe haline getirirler. Külçe altınlar, daha çok bankalar ve büyük ölçekli  şirketler tarafından işlem görmektedir.
Dünyada altın piyasaları tarafından  kabul görülen Londra Altın Külçe ölçüsüne göre 400 Troy Ons, yaklaşık olarak 12,5 ağırlığındaki altına Külçe Altın denir.
Piyasanın ihtiyaç ve talepleri doğrultusunda rafineriler tarafından 1gr’dan 10-20 kilograma kadar çeşitli ağırlıklarda külçe altın dökümü gerçekleştirilmektedir.
Cumhuriyet Altını (Ata Altın)
Cumhuriyet altını veya diğer adıyla Ata altın, 22 ayar ve 7.216 gram çapı 22 mm’dir.
  1. C. Darphanesi tarafından basılan cumhuriyet altınının bir yüzünde  ”Hakimiyet Milletindir” yazısı, Atatürk resmi ve en altında da ”Ankara” yazısı yer almaktadır.
Diğer yüzün de ise; ”Türkiye Cumhuriyeti”yazısı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş tarihi olan 1923 ve en altında ise basım tarihi yer almaktadır.
Tam Altın
Dört adet çeyrek altına denktir. 22 ayardır ve 7.016 gr ağırlığındadır. Çapı 30 mm’dir.
Bir  yüzünde“ Türkiye Cumhuriyeti” ibaresi ve basım yılı yer almaktadır Arka yüzünde çevresi yıldızlarla bezenmiş Atatürk portresi bulunmaktadır.
Yarım Altın
Ağırlığı 3.58 gramdır. “Yarımlık” olarak da tabir edilmektedir. Düğünlere, yeni doğum ve benzeri kutlamalarda çeyrek altından sonra en fazla tercih edilen ziynet türüdür.
Çeyrek altın
1,75 gramdır ve 18 milimetre çapındadır. Küçük altın veya hediyelik olarak da bilinmektedir.
Yeni evlenenlere, yeni doğmuş çocuklara ve sünnet çocuklarına takılan çeyrek altın,  ziynet çeşitleri içinden en fazla tercih edilen ziynet türüdür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Rast gele yazılar

karışık yazılar