Pazartesi, Mart 04, 2019

Seçim sonrası dolar ne olur?

Türkiye’de yaşanılan siyasi gelişmeler ve ekonomik krizin etkisiyle yükselen dolar kurunda 2019 yılının nasıl geçeceği merak ediliyor.







Yüzde 20’lerin üstüne çıkan enflasyon ve 7.20 TL gören dolar kuru Mart yerel seçimleri dolayısıyla daha da yükselmemesi için suni yöntemlerle baskılanmaya çalışılıyor.
2013 yılından sonra ABD’nin dünya üzerindeki doları kendi ülkesine çekme hamleleri, dışa bağımlı olan ve ülkeye dolar girdisinin çok önemli olduğu Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeleri zora soktu. 
Yaşanan bu global krizin üzerine bir de ülke içerisindeki Rahip Brunson krizi, Fırat’ın doğusundaki YPG problemi gibi siyasal sıkıntılar da eklenince dolar kurunun Türk Lirası karşısında değer kazanması kaçınılmaz oldu.
Dolar kurunun hızla yükselişinin önüne bir türlü geçilemezken bu durum ülkedeki ithalat ürünlerinin ani yükselmesine, gıdadan sanayiye bir çok alanda zam yapılmasına sebep oldu.
Merkez Bankası Eylül toplantısında dolar kurunu baskılamak amacıyla faizi 625 puan yükseltti.  Faiz artışı dolar kurunu baskılamaya yardımcı oldu fakat bu sefer de kredi mekanizması çalışmadığı için bir çok sektörde iflas erteleme yani konkordatolar ilan edilmeye başlandı.  

ENFLASYON NASIL BASKILANIYOR?

Hükümetin “Enflasyonla topyekün mücadele” adı altında uygulamaya koyduğu yüzde 10 indirim uygulaması, asgari ücretin yüzde 26 düzeylerinde artırılması, ÖTV ve KDV indirimlerinin 3 ay, İmar Barışı başvurularının 6 ay daha uzatılması gibi hamleler seçim yatırımı olarak değerlendiriliyor. Atılan bu adımlar kulağa hoş gelse de ekonomiyi düze çıkarmak için kemer sıkmak zorunda olan Türkiye’yi daha da büyük sıkıntılara sürüklüyor.

31 MART YEREL SEÇİMLERİ DOLARI VE ENFLASYONU NASIL ETKİLER?

AKP’nin İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok ilde seçimleri kazanamama riski piyasaları da etkiliyor. 31 Mart yerel seçimlerinin ekonomide ne gibi sonuçlara sebep olacağı ise merak ediliyor.
Uzmanlar bu konuda ikiye ayrılmış durumda. Türkiye’nin içinde bulunduğu durum ve hükümetin seçimi kazanma içgüdüsüyle yaptığı hamlelerin dolar kurunu ve enflasyonu tetikleyebileceğini ve dolar kurunun seçime kadar 7 TL’yi, enflasyonun da yüzde 25’leri görebileceğini savunanlar olduğu gibi, seçime kadar dolar kuru ve enflasyon baskılamasının devam edeceğini savunanlar da var. Bir çok ekonomistin ortak fikri ise seçimlerden önce veya sonra dolar kurunda ve enflasyonda ani reflekslerin yaşanabıileceği yönünde.

kaynak : https://www.milligazete.com.tr/haber/1774324/mart-yerel-secimleri-dolar-kurunu-nasil-etkiler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Rast gele yazılar

karışık yazılar