Cuma, Mart 08, 2019

Yatırım Yaparken Zamanlamanın Önemi


Yatırım yaparken zamanlamanın çok önemli olduğu hep söylenir. Yatırım yaparken zamanlama önemlidir çünki doğru zamanda doğru şeye yatırım yapmak sizi aynı zenginlikteki insanlar arasında bir adım öne çıkartır.

Peki doğru zamanlama ile kast edilen şey nedir? Doğru zamanlama için öncelikle kastedilen şey kaybetme ihtimalin düşük kazanma ihtimalinin yüksek olduğu zamanda işlem yapmaktır. Doğru zamanlama aslında tutturması çok zor bir şeydir. Çünki doğru zaman için o kadar çok alternatif vardır ki bugün mü yarın mu gelecek ay mı? Aslında doğru zamanlamanın tersine doğru şey için o kadar alternatif yoktur. Hisse senetlerine bakarsak alınacak belki 10-20 hisse senedi arasından seçim yapmak doğru zamanı bulmaya göre çok daha kolay bir işlemdir.

Peki doğru zamanlama nasıl yapılmalı. İlk olarak doğru zamanlama ne erken ne de geç olmamalıdır. Bir şeylerin ucuzladığını düşünelim. Eğer çok erken zamanda karar aldınız belki yıllarca beklemeniz gerekecek ya da belki almayı düşündüğünüz şey daha da değer kaybedecek. Doğru zamanlama için aslında ne çok erken ne çok geç bu ikisinin arasında bir notkada olmanız gerekmektedir.

Doğru zamanlamadaki en önemli kriterlerden birisi çoğu insanın sizinle aynı fikirde olmaması ancak bazı zeki olduğunu düşündüğünüz insanların sizinle aynı fikirde olması önemli bir kriterdir.

Doğru zamanlamadaki diğer kriterlerden birisi de karar almadan önce en azından diğer insanlardan daha fazla bilgi sahibi olmanız gereklidir.

Bazı insanlar yapı icabı çok fazla analiz ve tahlil yaparlar. Karar almada biraz çekimser ve korkak davranırlar. Bu tür insanlar için doğru zamanlamadan söz etmek çok doğru olmaz. Bu tür insanlar belki para kaybetmezler ancak kazanamazlar da.

Doğru zamanlamadaki diğer bir durum da aşırı açgözlü olmamak gerekliliğidir. Örneğin bir arsa yatırımı yapacaksınız ve ciddi büyük beklentileriniz var. Arsa fiyatları da bölgede bazı sebeplerden dolayı makul seviyenin yarısına düştü. Yok bir yüzde 20 daha düşsün yok bir yüzde 30 daha düşsün gibi durumlar açgözlülük işaretidir. Açgözlüler ve aşırı optimistler genelde pek para kazanamazlar.

Doğru zamanlamadaki bir diğer kriter de alımı mümkünse tek seferde yapmamaktır. Hissse senedi yatırımı ya da büyük arsa yatırımları buna örnektir. Makul zamanda yatırım yapın paranızın 4 de biri 5 de biriyle. Sonra biraz bekleyin eğer beklentileriniz aynı yöndeyse yatırıma devam edebilirsiniz. Kim bilir belki daha farklı bir fırsat da çıkabilir siz beklerken.

Doğru zamanlama bazen doğru zamanda doğru insanlarla hareket etmekten de geçer. Bazen doğru zamanda hareket ederken diğer insanlarla ortak bir şeyler yaparsanız ve bu insanlar belli kriter setlerinden geçmiş insanlarsa yaptığınız zamanlama hareketi çok daha güçlü bir hal alır.

Genel olarak konuşmak gerekirse zamanlama çok basit bir kavram değildir. Doğru zamanlama genelde yavaş geçen bir bekleme süresi sonrasında alınan hızlı bir karardan ibarettir ve beklemeye alışmış bir insanın bir anda hareket etmesi aslında onun doğasına terstir ve üzerinde çalışılması gereken bir harekettir.

Doğru zamanlamanın bir diğer unsuru da tecrübedir. Zamanlama konusunda tecrübeler edinen insanlar zamanla bunu alışkanlık haline getirirler. Doğru zamanlama konusunda siz iyi değilseniz bazen bunun farkına varıp danışmanlık almak da önemlidir.

Bazen doğru kararlar aldığımız ancak şartlardan dolayı ters giden durumlar olabilir. Bu durum bizim moralimizi bozmamalı ve zamanlama ile ilgili gelecekteki kararlarımızı temel olarak etkilememelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Rast gele yazılar

karışık yazılar