Cuma, Mart 08, 2019

Finansal Piyasalarda Soğukkanlı Davranma Sanatı





Finansal piyasalar, insan psikolojisini en çok etkileyen alanlardan birisidir. Etkiler. Çünki etkisi direkt olarak görülür. Bir yatırım yaptığınız süreçte, yatırımınız iner ve çıkarken soğukkanlı bir ruh hali içinde bulunmak size her zaman çok şey kazandırır. Ancak soğuk kanlı davranabilmek bu kadar kolay mı?

Borsada 100.000 dolar mertebesinde param olduğu bir dönemde bir arkadaşım. Ya abi siz manyak mısınız? Böyle heyecanlı heyecanlı kendi aranızda konuşuyorsunuz sonra param artıyor düşüyor stresine mi giriyorsunuz? demiş ve anlam verememişti yatırım yaparken bu kadar heyecanlanmamıza, coşkumuza...

Sonra bir gün aynı arkadaş 1000 dolar mertebesinde bir yatırım yaptı ve yaklaşık 1 ay sürekli her gün 1 saat dinlemek durumunda kaldık. Çünki mevzu bahis sizin paranızsa aslında miktarlar çok da önemli olmuyor. Bu süreç sonunda para kazansanız ve kaybetseniz dahi eğer psikolojik olarak kendinizi yıprattıysanız bu durumda yatırım sürecinin çok da kıymeti olmuyor.

Şimdi piyasalarda soğukkanlı davranma sanatı nasıl kazanılır kısaca anlatmak istiyorum:

1. Kendinizi olayların devamı ile ilgili alıştırın:
Genelde olumlu ya da olumsuz haberler insanda bir şok etkisi yaratır. İlk anda olayın sıcaklığı ile vücudumuz aşırı tepkiler verir. Bu durumda kendinizi rahatlatmak için olayın kendisinden çok devamı ile ilgili soğukkanlı bir şekilde düşünmeye çalışın. Alabileceğiniz önlem ya da mantıklı davranışları belirleyin. Örneğin borsada paranızın yüzde 10'unu kaybettiniz. Pozisyonda kalmaya devam edecek misiniz? Daha fazla zarar sizde nasıl bir etki yapar? Bu para normalde günlük kullanımınız için ayırdığınız bir para mıdır? Bu gibi sorulara yanıt arayıp doğru stratejiyi belirlemelisiniz.

2. Kontrol Sıklığınızı Değiştirin:
Bazı yatırımların değer kazanabilmesi için yıllar geçmesi gerekir. Ancak 5 yıllık bir yatırım döneminde günlük portföy kontrolü sizin hatalı kararlar almanıza yol açabilir. Bu yüzden de yatırım dönemine göre kontrol sıklığınızı gözden geçirmenizde fayda var.

3. İnsanlarla iletişim şeklinize ve kimle iletişimde olduğunuza dikkat edin:
Yatırım yapan insan diğer insanlardan da etkilenir. Yatırım kararlarınızı önünüze gelen herkesle paylaşmayın. Bu işte gerçekten iyi ve soğukkanlı olduğunu düşündüğünüz insanlarla kararlarınızı paylaşın.

4. Zaman zaman kar realizasyonu yapın
Zaman zaman kar realizasyonu yapmak ve yatırımınızın bir kısmını riskli sulardan çıkarmak uzun vadede size güven ve sakinlik getirecektir.

5. Kendinizi ve yatırımınızı analiz edin
Geçmiş yatırımlarınız ve kendinizle ilgili olumlu ve olumsuz noktaları bir kenara yazın ve sağlıklı bir analiz yapmaya çalışın. Bu analiz sonrasında tamamen yatırım yapmayı bırakmak ya da yatırım stratejinizi değiştirmek gibi kararlar alınabilir. Bu davranış şekli soğukkanlı davranmanızda size faydalı olacaktır.

6.Fiziksel sağlığınızı koruyun
Fiziksel sağlık çoğu zaman ruh sağlığınızı da etkiler. Sağlıklı ve soğukkanlı kararlar alabilmek için fiziksel sağlığınıza dikkat etmeniz gereklidir. Bol bol spor yapmak ve günlük belirli miktarın üzerinde kalori harcamak sağlam sinirler konusunda size çok yardımcı olacaktır.

Ortada para ve hatta bazen yılların birikimi olunca soğukkanlı davranmak zordur. Ancak bunu başarabilenler uzun vadede zenginliklerini katlayıp bir yandan da huzurlu bir hayat yaşayabilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Rast gele yazılar

karışık yazılar