Pazar, Mart 17, 2019

SAHTE ALTIN NASIL ANLAŞILIR




Altın bir ürünün, örneğin kolye, bilezik veya yarım altının  sahte olup olmadığını anlamak için bir takım kontrol işlemleri yapılmaktadır.
Bu kontrolleri yaptıktan sonra elinizdeki altının %100 gerçek olup olmadığını kesin olarak bir uzmanından öğrenebilirsiniz. Bu yazımızda sahte ve gerçek altını nasıl anlayabileceğimiz konusunda birkaç kontrol yönetimini paylaşacağız.
Öncelikle altın bir takı, gram altın veya farklı bir altın  eşya alacağınız zaman güvenilir bir yerden almaya dikkat etmelisiniz.  Satış sonrası desteği olan, sertifika ve fatura veren  marka  sahibi firmalardan alış veriş yapmanız sahte altın alma riskinizi en aza indirmiş olacaktır.
Altının dünyanın her yerinde belirli bir fiyatı bulunmaktadır. Altının günlük fiyatından daha düşük  bir fiyata satan yerlerden şüphe etmelisiniz.
Aynı özeliklerde ve gramda bir ürünü iki farklı kuyumcu birbirine yakın fiyatlarda satabilir, aralarında sadece işçilik farkından doğan ufak fiyat farklılıklarının olması normaldir.
Görsel inceleme: İlk olarak kullanılan yöntem sahip olduğunuz altın takının üzerinde ayar, tarih ve patent damgalarına bakılmasıdır. Patent damgası üretici firmaya ait olup her altın takının içinde yer almayabilir ancak mutlaka elinizdeki altının kaç ayar olduğunu gösteren Ayar Damgası altının üzerinde olması gerekir.Üzerinde ayar yazmayanın ürünün altın olmama olasılığı çok yüksektir. Kullanımdan kaynaklı Ayar Damgası’ nın silinebilme ihtimaline de bulunmaktadır. Bu durumda diğer yöntemlere de bakarak sahte olup olmadığına karar verebilirsiniz.
Altın ayar damgaları şu şekilde olabilir;
8   Ayar  :   8, 333
14 Ayar   :  14, 585
18 Ayar   :  18, 750.
22 Ayar   :  22, 912, 930, 933
Isırma veya Çizme Yöntemi : Altın bir takının gerçekliğini kontrol edebileceğiniz diğer bir kolay yöntem ise ısırma veya çizme yöntemidir. Altın yumuşak yapısı nedeniyle sert bir cisimle çizilebilmektedir. Altın ısırıldığında  dişin girintili çıkıntılı izler meydana gelmektedir. Çizilen yüzeyde oluşan izin farklı bir renkte olup olmadığına bakılır. Çizilen alan yine altın sarı renginde  ise altının gerçek olduğunu işaret eder. Farklı bir renk çıkıyorsa ürünün altın kaplama olma ihtimali bulunduğunu gösterir.  
Mihenk Taşı ve Ayar Asidi Testi : Kuyumcular bu yöntemi “taşa sürtme” olarak bilinen Mihenk Taşı ve altın asitlerini kullanarak denemektedirler. Altın, Mihenk taşına sürtülerek çizilir ve  meydana gelen çiziğin üzerine asit damlatılır. Ait damlatıldıktan sonra çizik kaybolursa ürün altın değildir veya ayarı çok düşük olabilir.
Mıknatıs Yöntemi : Bu yöntemde mıknatısı altına yaklaştırın. Eğer mıknatıs altını çekiyorsa bu durumda altın ürününüz sahte olabilir. Altın manyetik bir madde olmadığı için mıknatısa yaklaştırıldığınızda çekim oluşturmayacaktır. Mıknatıs yöntemi diğer yöntemlerle birlikte değerlendirmelidir. Sadece bu yöntem altının gerçek olup olmadığı konusunda yeterli olmayabilir.
Yoğunluk Yöntemi : Altın, yoğunluğu yüksek bir element  olarak aynı ölçülerde olan başka bir takıdan daha fazla ağırdır. Hassas terazi kullanarak aynı özelliklerdeki farklı bir ürünle ağırlığı karşılaştırarak altın ürününüzün gerçek olup olmadığını anlayabilirsiniz. Ağırlık farkını anlamak uzman kişi tarafından daha kolay fark edilebilir.
Nitrik Asit Yöntemi : Bu yöntem özellikle kuyumcular tarafından kullanılan güvenirliliği yüksek bir yöntemdir. Ürünün üzerine bir veya birkaç damla nitrik asit damlatılır. Damlatıldıktan sonra ürün üzerinde herhangi bir renk değişimi gibi reaksiyon meydana geliyorsa altın değil veya altın kaplamadır.
Seramik Tabak Yöntemi : Bu yöntemde ürünü beyaz bir seramik tabak üzerine sürtün. Sürtme sonucunda yüzeyde siyah veya gri bir çizgi ortaya çıkıyorsa ürününü altın değildir.
Oksitlenme Testi :  Bu yöntem gözleme dayalı olarak yapılabilir. Altın takılarınızın zamanla renk ve şekil değişikliğini fark ederseniz, ürününüzün gerçek olup olmadığını diğer yöntemleri uygulayarak test edebiliriniz.  Altın, dış koşullardan etkilenmeyen bir element olarak bulunduğu ortamda hava, nem, toz gibi şartlardan dolayı oksitlenme yapmaz, renk değişimi göstermez.
Ses Yöntemi : Bu yöntem daha çok uzman kişiler tarafından kullanılmaktadır. Altın bir ürün metal başka bir eşyaya vurulduğunda tok bir ses çıkarır. Eğer ince, cılız bir ses çıkarıyorsa ürününüz altın olmayabilir. Bu yöntemde daha iyi sonuç almak için test edilen ürüne benzer özelliklerde başka bir altın ürünün çıkardığı  sesle karşılaştırma yapılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Rast gele yazılar

karışık yazılar