Cumartesi, Mart 09, 2019

Güç Göstergeleri

Güç Göstergeleri




Accumulation/Distribution Index (Alım/Dağıtım Endeksi)
A/D (Accumulation/Distribution Index, Alım/Dağıtım Endeksi) işlem adedi (volume) ve hisse senedi fiyatlarındaki (price) değişimin birleştirildiği bir momentum göstergesidir. İşlem adedi ve fiyatlardaki hareketleri birleştirerek fiyatların trendinin sürüp-sürmeyeceği konusunda fikir verir. 
Önemli fiyat hareketleri ve bu fiyat hareketleri ile işlem adedinin birleştirilmesi bu indikatörün dayanak noktası, temelidir. A/D, aslında daha popüler olan Denge İşlem Adedi (On Balance Volume, OBV) indikatörünün değişimidir. Her iki indikatör de fiyatlarla birleştirilmiş işlem adedinin karşılaştırılması yoluyla fiyatlarda değişimin olup olmayacağını denemektedir. 
Bu göstergenin temel olarak söylediği şey; bir fiyat hareketi ne kadar çok işlem adedi ile gerçekleşirse o kadar güvenilirdir. şöyle ki; A/D’nın yükselişte yani trendinin yukarı olması, hisse senedinin toplandığını gösterir. En güvenli olan fiyatlardaki yukarı hareket ile birleştirilmiş işlem adedinin olmasıdır. 
A/D’nın düşüşte yani trendinin inişte olması, hisse senedinin elden çıkarıldığını, dağıtıldığını gösterir. En güvenli olan fiyatlarda aşağı inen hareket ile birleşmiş işlem adedinin olmasıdır. 

Chaikin Money Flow 

Chaikin Money Flow göstergesi Accumulation/Distribution çizgisinin günlük değerlerinden hesaplanır.
Accumulation/Distribution göstergesinin arkasındaki temel varsayım "bir hisse üzerindeki alış veya satış baskısı , kapanış değerinin o günkü düşük veya yüksek seviyesine olan uzaklığına bağlı olarak tespit edilebilir" şeklindedir.
Hisse eğer düşük yüksek arası orta noktanın üzerinde kapatırsa alım baskısı, altında kapatırsa satış baskısı vardır denilebilir.
Chaikin Money Flow Accumulation/Distribution göstergesinin her 21 gündeki toplamının yine o 21 gün içerisinde oluşan toplam işlem hacmine bölünmesiyle hesaplanır. 
Chaikin Money Flow , destek ve direnç bölgelerinin kırılmasının onaylanması için kullanılır. Örneğin eğer bir hisse düşen trendini yukarı doğru aştı ise , bir trend değişikliğinin olduğundan emin olmak için Chaikin Money Flow'un 0 seviyesi üzerine çıkmasına kadar beklemek yerinde olur.
Ayrıca Chaikin Money Flow ve fiyat arasında oluşan uyumsuzluk (Divergence) da önemli bir göstergedir. Örneğin eğer göstergenin son yaptığı zirve bir önceki zirvesine göre daha düşük bir seviyede kalıyor ve fiyatlar artmaya devam ediyorsa , bu durum çıkıştaki olası bir zayıflığın işareti olarak değerlendirilebilir.
Ease of Movement
Yüksek değerler yukarı doğru fiyat hareketininin kolaylığını, düşük değerler ise aşağı doğru fiyat hareketinin kolaylığını gösterir.
-Ease of Movement, 0 seviyesini aşağı yönde keserse sat
-Ease of Movement, 0 seviyesini yukarı yönde keserse al sinyali ürettiği varsayılır

Ease of Movement 
Yüksek değerler yukarı doğru fiyat hareketininin kolaylığını, düşük değerler ise aşağı doğru fiyat hareketinin kolaylığını gösterir.
-Ease of Movement, 0 seviyesini aşağı yönde keserse sat
-Ease of Movement, 0 seviyesini yukarı yönde keserse al sinyali ürettiği varsayılır.
Bu indikatör hesaplanırken kapanış fiyatı yerine ağırlıklı ortalama kullanılır. 

Market Facilitation Index 

Dr. Bill Williams tarafından geliştirlen bu basit indikatör fiyat hareketleri ile işlem hacmini birleştirmenin benzersiz bir metodudur. MFI basit olarak günün değişimini yani yüksek ile düşük arasındaki farkı işlem miktarı ile böler. Bu değer günün değişim verimliliğini gösterir.
MFI tek başına çok az anlam ifade eder. Fakat son günün Mfı ve hacim değerlerini bir gün önce ile karşılaştırmak bir alım satım strateji olarak değerlendirilebilir.
Williams hacim ile Mfı değerlerinin dört olası durumunu ele almıştır. Aşağıdaki tabloda + işareti ile son gün değerinin bir gün önceden yüksek olduğu, - işareti ile son gün değerinin bir gün önceden düşük olduğu ifade edilmektedir.

Volume MFI 
+ +
Bu durumda hacim bir gün önceye göre artmış MFI değeri ise yükselmiştir. MFI değerinin artmasından bir fiyat hareketlenmesi olduğunu ve hacmin artmasından hissede işlem artışı olduğu söylenebilir. Bu durumda piyasanın yönü yeni pozisyon açanlar ile birlikte aynı kalmıştır. Böyle bir günde yön doğrultusunda pozisyon almak düşünülebilir. 



Money Flow Index (MFI)
Money Flow Index (MFI), bir hisse senedine girmekte, ya da hisse senedinden çıkmakta olan paranın gücünü ölçen bir göstergedir. RSI göstergesinin benzeri olan MFI, bu göstergeden farklı olarak parasal hacmi değerlendirmeye yöneliktir. 
Bir hisse senedine para akışı şu şekilde hesaplanır : Önce son gün ortalama fiyatı, bir önceki günkü ortalama fiyat ile karşılaştırılır. Fark pozitif ise hisse senedine para girmekte olduğu, negatif ise hisse senedinden para çıkmakta olduğu kabul edilir. Belirli bir gün için para akışı, ortalama fiyatla, işlem miktarının çarpımıdır. Pozitif para akışı, hesaplanan periyod boyunca, pozitif para akışlarının, negatif para akışı ise aynı periyoddaki negatif para akışlarının toplamıdır. Pozitif para akışları toplamının, negatif para akışları toplamına oranı para oranını verir. Bu, izlenen periyod boyunca, hisse senedine giren net para akışını verir. 
Son olarak MFI aşağıdaki formülle hesaplanır : 100- ( 100 / 1 + Para Oranı )
Para Oranı : Pozitif para akışı / Negatif para akışı 

Money flow index, hesaplanması yönüyle Relative Strength Index göstergesine benzer. Ancak RSI'de hacim kullanılmadan, sadece fiyat bilgileri ile hesaplama yapılır. Göstergenin 20 ve 80 çizgilerini kesmesi, alış ve satış sinyali olarak değerlendirilir. Ayrıca, MFI göstergesinin trendinin fiyat grafiğindeki trendden az olması, fiyat trendinin yakında ters döneceğine işaret eder. 
Göstergenin fiyat grafiği ile uyumsuzlukları, trend dönüşlerine işaret eder. 80 seviyesinin üzeri, aşırı alım bölgesi kabul edilir ve muhtemel bir zirveye işaret eder. Bu seviyeden dönüş, trend değişimi olarak yorumlanmalıdır. 20 seviyesinin altı ise aşırı satım bölgesidir ve fiyat için muhtemel dip seviyesidir. 20'nin yukarı geçilmesi, yükseliş yönünde trend değişimi uyarısıdır. 


Money Flow Index (MFI) 
Money Flow Index (MFI), bir hisse senedine girmekte, ya da hisse senedinden çıkmakta olan paranın gücünü ölçen bir göstergedir. RSI göstergesinin benzeri olan MFI, bu göstergeden farklı olarak parasal hacmi değerlendirmeye yöneliktir. 
Bir hisse senedine para akışı şu şekilde hesaplanır :
Önce son gün ortalama fiyatı, bir önceki günkü ortalama fiyat ile karşılaştırılır. Fark pozitif ise hisse senedine para girmekte olduğu, negatif ise hisse senedinden para çıkmakta olduğu kabul edilir. Belirli bir gün için para akışı, ortalama fiyatla, işlem miktarının çarpımıdır. Pozitif para akışı, hesaplanan periyod boyunca, pozitif para akışlarının, negatif para akışı ise aynı periyoddaki negatif para akışlarının toplamıdır. Pozitif para akışları toplamının, negatif para akışları toplamına oranı para oranını verir. Bu, izlenen periyod boyunca, hisse senedine giren net para akışını verir. 
Money flow index, hesaplanması yönüyle Relative Strength Index göstergesine benzer. Ancak RSI'de hacim kullanılmadan, sadece fiyat bilgileri ile hesaplama yapılır. Göstergenin 20 ve 80 çizgilerini kesmesi, alış ve satış sinyali olarak değerlendirilir. 
Ayrıca, MFI göstergesinin trendinin fiyat grafiğindeki trendden az olması, fiyat trendinin yakında ters döneceğine işaret eder. Göstergenin fiyat grafiği ile uyumsuzlukları, trend dönüşlerine işaret eder. 
80 seviyesinin üzeri, aşırı alım bölgesi kabul edilir ve muhtemel bir zirveye işaret eder. Bu seviyeden dönüş, trend değişimi olarak yorumlanmalıdır. 20 seviyesinin altı ise aşırı satım bölgesidir ve fiyat için muhtemel dip seviyesidir. 20'nin yukarı geçilmesi, yükseliş yönünde trend değişimi uyarısıdır.

Negative Volume Index
Negatif Volume Index, işlem miktarının bir önceki güne göre alçaldığı günlerin, işlem miktarlarını kullanır. Yükselen trendlerde kullanılır. Fiyat grafiği ile göstergenin aynı yönde yükselmesi hissenin zayıf ellerde toplandığını gösterir. NVI genelde alçalma eğilimindedir.
Hacmin yükseldiği günlerde kalabalığı takip eden (bilgilendirilmemiş) yatırımcılar piyasada aktif haldedir. Tersi olarak hacmin düştüğü günlerde ise "akıllı" para sessizce pozisyon almaktadır. 

On Balance Volume (OBV) 
İşlem miktarı göstergeleri, alış gücü ile satış gücü arasındaki ilişkiyi göstermekte kullanılır. Bir işlem miktarı göstergesi olan OBV de piyasada alıcılarla satıcılar arasındaki dengeyi göstermek üzere tasarlanmış bir göstergedir. Artış günleri için son işlem miktarının bir toplama eklenmesi, düşüş günleri için ise toplamdan son işlem miktarının çıkartılması esasına göre hesaplanır. Fiyatın değişmediği günlerde son günkü işlem miktarı ihmal edilir.
Gösterge, bir toplam olarak hesaplanır ve yükseliş günlerindeki tüm işlem miktarının alış, düşüş günlerindeki tüm işlem miktarının ise satış olduğu varsayımına dayanır. Bu şekilde, bir hisse senedine ya da hisse senedinden para akışını hesaplamaya çalışır. Temel varsayım, OBV değişiminin, fiyat değişiminin önünde gittiğidir. 
Teoriye göre, para akışı OBV göstergesinde görülebilir. Göstergenin fiyat artışını izlememesi, dönüş işareti olarak değerlendirilir. Gösterge-fiyat uyumsuzluğu, boğa ya da ayı piyasalarının sonunda görülür. OBV göstergesinin her yeni zirvesi, göstergenin yükseliş trendinde olduğu, her yeni dibi ise göstergenin düşüş trendinde olduğunu gösterir. 
OBV'nin yatay hareketi, şüpheli trend olarak değerlendirilmelidir. Gösterge bir trend oluşturduğunda, kırılana kadar devam eder. Trendin kırılması ters yönde yeni bir trendin başlaması ile mümkündür. ( Yeni bir tepe ya da yeni bir dip ) Trendin değişmesi devam eden bir trendin üç gün duraklaması olarak ta gerçekleşebilir. Göstergenin iki gün yatay hareket etmesi ve tekrar aynı yönde ilerlemeye devam etmesi, trendin devamı olarak yorumlanır. (Bir başka deyişle şüpheli trendin sonu) Göstergenin trend değişimi, fiyatın da trend değişimine işaret ettiğinden, pozisyonlar, göstergenin trend değişimine göre ayarlanır. 
Bir başka yaklaşıma göre ise yukarıda anlatılan yöntem, uzun vadeli pozisyon değişiklikleri için geçerlidir. Kısa vadeli pozisyonlarda göstergenin şüpheli trende girmesi, ya da trend değiştirmesi beklenmemeli, uyumsuzluklar pozisyon değişiklik uyarısı olarak değerlendirilmelidir.

Positive volume Index 
Pozitif Volume Index, işlem miktarının bir önceki güne göre yükseldiği günlerin, işlem miktarlarını kullanır. Fiyat grafiği ile göstergenin aynı yönde yükselmesi hissede güçlü ellerin alımda (grup alımı) olduğunu gösterir. PVI genelde yükselme eğilimindedir.
Hacmin yükseldiği günlerde kalabalığı takip eden (bilgilendirilmemiş) yatırımcılar piyasada aktif haldedir. Tersi olarak hacmin düştüğü günlerde ise "akıllı" para sessizce pozisyon almaktadır. 

Price Volume Trend 
Price and Volume Trend (PVT); kapanış fiyatındaki değişikliklere bağlı olarak işlem hacminin toplam yeküne ayarlamalar yapan ON Balance Volume (OBV) kavramına benzerdir.
Fakat OBV'de olduğu gibi, kapanış bir önceki günden yüksekse (yada düşükse) bütün günün hacmini toplam hacime eklemek (yada toplam hacimden çıkarmak) yerine, sadece günlük hacimin bir bölümünü toplar 

Volume Oscillator
İşlem Hacmi, yatırımcıların piyasaya yaklaşımlarındaki değişimlerin yoğunluğunu gösteren bir indikatördür. Eğer hisse senetlerinin fiyatları artarken işlem hacminde de bir yoğunluk görülüyorsa, bu olumlu bir gelişme olarak nitelendirilmektedir. 
Önemli bir gösterge olan işlem hacmi verilerinden Market İndikatörlerinde de yararlanılmaktadır. Günlük bazda yükselen ve düşen hisse sentlerinin işlem hacmi verilerini kullanarak yapılan hesaplamalar sonucunda genel piyasa trendi hakkında fikir sahibi olmak mümkündür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Rast gele yazılar

karışık yazılar