Cumartesi, Mart 09, 2019

Trend Göstergeleri

Trend Göstergeleri



Aroon Oscillatör
Aroon indikatörü Tushar Chande tarafından geliştirilmiştir. Aroon Sanskrit bir kelime olup şafağın ilk ışıkları yada gecenin gündüze dönmesi anlamındadır. Aroon indikatörü hisse senedi fiyatlarının trend periyodundan alım-satım periyoduna geçtiğini sezmenizi sağlar. Bu sezinleme en son x-periyot tepe ile en son x periyot dip arasında nekadar zaman geçtiği hesaplanarak oluşturulur. Bu sebeple Aroon indikatörü iki çizgiden oluşur. Bunlardan bir tanesi en son x-periyot tepe üzerinden ne kadar zaman geçtiğini (Aroon Up), diğeri ise en son x-periyot dip üzerinden ne kadar zaman geçtiğini gösterir (Aroon Down).
Aroon indikatörünün aldığı değerler Stokastik indikatörü gibi 0 ile 100 arasındadır. Normal olarak 14 günlük bir periyot düşündüğümüzde eğer hisse senedi yeni bir 14 günlük tepe yapıyorsa Aroon Up =100 olur. Eğer hisse senedi 14 günlük bir dip yapıyorsa Aroon Down=100 olur. Eğer hisse senedi 14 gündür yeni bir tepe yapmadıysa Aroon Up=0 olur. Benzer şekilde eğer son 14 gündür yeni bir dip yapmadıysa Aroon Down=0 olur.
Alım-satım sistemlerinin bilinen en önemli problemi pazarın bir trend içinde mi yoksa yatay seyir içinde mi olduğunu belirlemektir. Trend izleyen indikatörler (MACD ve hareketli ortalamalar gibi) pazar yatay seyire girdiğinde manalı sonuçlar üretmezler. Diğer taraftan aşırı alım ve aşırı satım osilatörleri ( ki bunlar yatay seyirede iyi sonuçlar verir) trend bölgelerinde aşırı tepkiler verirler ve pozisyonların erken kapanmasına yolaçarlar. Aroon indikatörü esas olarak bu iki tip indikatörden hangisinin daha iyi çalışacağını anlamanıza yardım eder. 
Aroon indikatörünü kullanırken üç önemli noktaya dikkat etmelidir. Uç noktalar (0-100) , paralel hareketler, kesişmeler. 
Uç nokatalar : Aroon Up 100 değerinde iken güç göstergesidir. Eğer Aroon Up devamlı 70 ile 100 arasında seyrederse yeni bir yukarı trend sözkonusudur. Aroon Down ise 100’ e ulaştığında olası zaafiyet ihtimal dahilindedir. Eğer Aroon Down devamlı 70 ile 100 arasında seyrederse yeni bir aşağı trend sözkonusudur.
Güçlü bir yukarı trend Aroon Up’ın devamlı 70 ile 100 Aroon Down’ın ise devamlı 0-30 değerleri arasında kaldığı dönemlerde gerçekleşir. Bunun tersi güçlü bir aşağı trend Aroon Down’ın devamlı 70 ile 100 Aroon Up’ın ise devamlı 0-30 değerleri arasında kaldığı dönemlerde gerçekleşir.
Paralel hareketler:Aroon Up ve Aroon Down birbirlerine paralel hareket ederse (yaklaşık aynı değerlerdeyse) konsolidasyon ihtimali yüksektir. Bu durumun bir kesişme veya uç nokta gerçekleşinceye kadar devam etmesini bekleyebilirsiniz. 
Kesişmeler: Aroon Down Aroon Up üzerinde iken kesişirlerse olası zayıflık muhtemeldir. Fiyatların düşmesi yönünde beklenti yaratır. Eğer tersi sözkonusu ise olası bir güç gösterisidir. Yukarı trend ihtimali vardır.

Directional Movement
Directional Movement sistemi 5 göstergeden oluşur. Bunlar +DI, -DI, ADX, ADXR, ve DX göstergeleridir.
Directional Movement sisteminin temellerinden birisi +DI ve -DI göstergeleridir.
+DI göstergesi -DI 'yı yukarı kestiğinde alış, aşağı kestiğinde ise satış yönünde pozisyon alınmalıdır. Bu basit alım satım sistemini kullanırken "Uç Nokta Kuralı" adı verilen kuralı uygulayarak bu sistemden daha fazla verim almanız olasıdır. Bu kural yapılan alım satım sayısını azaltmayı amaçlar.

Uç Nokta Kuralı:
+DI, -DI'yi yukarı kestiği gündeki en yüksek fiyat "Uç Nokta Fiyatı" olarak değerlendirilir. Eğer +DI , -DI'yı yukarı kestiyse alım için kesişmenin olduğu gündeki uç nokta fiyatı aşılana kadar bekleyiniz.
Aynı şekilde eğer -DI, +DI'yı aşağı kestiyse "Uç Nokta Fiyatı" bu durumda kesişme günündeki en düşük fiyat olacaktır. Satış için hissenin fiyatının bu "uç nokta fiyatı" altına inmesini bekleyiniz. 
Göstergeyi geliştirmiş olan Wilder ayrıca şu uyarıyı yapmaktadır.
"Directional Movement sistemini ADXR göstergesinin değeri 25'in üzerinde ise uygulayınız. ADXR 20 değerinin altında ise o zaman bu sistemi uygulamaktan kaçının." 

Forecast Oscillator

Tuschar Cande tarafından popüler hale gelen lineer regresyon tabanlı indikatörlerin bir uzantısıdır. Forecast Oscillator x-period lineer regresyon ile tahmin edilen fiyat ile gerçekleşen fiyat arasındaki yüzdesel farktır.Osilatör tahmini fiyat gerçekleşenin üzerinde olduğu zaman sıfırdan büyüktür. Eğer gerçekleşen fiyatın altında ise sıfırdan küçüktür. Çok seyrek olmakla beraber tahmini fiyat ile gerçekleşen aynı olursa osilatör sıfır olabilir.
Eğer gerçekleşen fiyatlar sürekli olarak tahmini fiyatların altında gerçekleşirse bu durumun devamına işaret eder. Bunun tersi olarak gerçekleşen fiyatlar tahmini fiyatların sürekli üzerinde kalıyorsa durumun devamına işarettir. Kısa dönem seven yatırımcılar daha kısa periyotlar için bu indikatörü kullanmalıdır. Uzun dönem yatırımcılar ise daha uzun priyotlar sçmeli ve fiyat-tahmin ilişkisinin daha uzun vadeli trendine bakmalıdırlar. Chande aynı zamanda osilatörün üstüne 3 günlük hareketli ortalama çizdirmenin trend değişiklikleri için erken uyarı sistemi olarak kullanılabilineceğini söylemiştir. Osilatör bu hareketli ortalamanın üzerinde kesiştiği zaman yükselen fiyatlar, altında kesiştiği zaman düşen beklenebilir.

Hareketli Ortalama
Hareketli ortalama bir dizinin verilen zaman aralığı içerisindeki ortalamasının hesaplanması için kullanılan bir yöntemdir. "Hareketli" kelimesi aslında ortlamanın durağan olmayıp zaman içinde eklenen veriye göre sürekli olarak kendini yeniden ayarlaması anlamında kullanılır.
FTA'da 6 çeşit hareketli ortalama hesap yöntemi bulunmaktadır. Bu yöntemlerin arasındaki temel fark en son günlerdeki değerlerin ortalama hesaplanırken ağırlığıdır. Yalnız "Ağırlıklı" yönteminde kullanılan strateji farklıdır. Bu yöntemde fiyatın ağırlığı o günkü volatiliteye bağlı olarak hesaplanır. Volatilie yükseldikçe ağırlık artar.
Basit: Her x gün için kapanış fiyatları toplanır ve x'e bölünür. Her günün ağırlığı eşittir.
Üssel: Son günlerin ağırlığı daha fazladır.
Ağırlıklı: Son günlerin ağırlığı daha fazladır.
Regresyonel:Regresyon tekniği kullanılarak hesaplanır.
Dema: Son günlerin ağırlığı daha fazladır.
Toplamsal: 
Önemli bir diğer fark ise Dema yöntemi ile çizilen ortalamalardır. Dema yöntemi ile çizilen ortalamaların diğerlerine göre önemli bir üstünlüğü bulunur. Normalde diğer tüm ortalamalarda gecikme vardır ancak Dema yöntemi ile çizilen ortalamalarda neredeyse hiç gecikme olmaz ve daha erken sinyal alınabilir.
Hareketli ortalamaların en popüler kullanımlarından birisi hisse fiyatı ile bir ortalamayı veya iki ortalamayı kendi aralarında karşılaştırmaktır.
- Fiyat, ortalamayı yukarı yönde keserse al
- Fiyat ortalamayı aşağı yönde keserse sat
Aynı şekilde iki ortalama karşılaştırmasında
-Kısa dönemli ortalama uzun dönemliyi yukarı keserse al
-Kısa dönemli ortalama uzun dönemliyi aşağı keserse sat
Hareketli ortalama kullanımında en kritik nokta ortalama peryodunun (döneminin) seçimidir. Kısa vadeli alım-satım için kısa dönemli ortalamalar (3,5,7 gibi) , uzun vadeli alım-satım için ise daha uzun dönemli ortalamalar (21,50,200 gibi) denenebilir. 

Lineer Regresyon İndikatörü
Lineer regresyon göstergesi belirtilen dönem içerisindeki fiyat hareketlerinin oluşturduğu trende dayanır. Bu trend "least squares fit" metodu kullanılarak hesaplanan lineer regresyon akım çizgisine dayanır.
Lineer regresyon göstergesi üzerindeki her nokta aslında bir lineer regresyon akım çizgisinin bitim değeridir. Örneğin 10 günlük bir alanı kapsayan lineer regresyon akım çizgisinin son değeri o noktadaki 10 günlük lineer regresyon Göstergesi değerine eşittir.
Lineer regresyon göstergesinin yorumu hareketli ortalamalara benzerlik gösterir ancak lineer regresyon göstergesinin hareketli ortalamaya göre iki üstünlüğü vardır.
1- Lineer regresyonda hareketli ortalamadaki kadar gecikme olmaz. Lineer regresyon fiyat değişimlerine daha fazla duyarlıdır.
2- Gösterge aslında ertesi günkü fiyat için bir tahmin üretir. Gösterge fiyatların istatistiksel olarak nerede oluşması gerektiğini gösterir. Regresyon doğrusundan her aşırı sapmadan sonra fiyatların yeniden regresyon doğrusuna doğru yaklaşacağı kabul edilir. 

Parabolic SAR
Bu indikatör, fiyatların durduğu yerleri belirlemek için kullanılır. Bu nedenle stop-and-reversal SAR (durma ve dönem indikatörü olarak adlandırılır.
Parabolic SAR göstergesi alım-satım için mükemmel noktalar verir. SAR, fiyatın altına düştüğü zaman alış, üstüne çıktığı zaman ise satış yapılmalıdır. 

Performance 
Performance göstergesi, hisse senedinin ilk değerine göre, her kapanış değeri için yüzde değişimini verir. Örneğin göstergenin 10 değerini göstermesi, fiyatın başlangıçtan itibaren %10 arttığını ifade eder. Aynı şekilde, göstergenin -10 değeri, fiyatın %10 azaldığını ifade eder. 

Time Series Forecast
Time Series Forecast osilatörü, hissenin verilen zaman aralığındaki fiyat trendine dayanır. Bu trend ise Lineer Regresyon metodu kullanarak hesaplanır. İndikatördeki her bir nokta o noktadaki Lineer Regresyon doğrusunun değeri ve eğiminin toplamına eşittir.
Göstergenin yorumlanması hareketli ortalamalara benzerlik gösterir. Ancak Time Series Forecast fiyat değişimlerine daha duyarlıdır ve hareketli ortalamalarda bulunan "gecikme" dezavantajına sahip değildir.
İsminden de anlaşılacağı üzere bu indikatör bir sonraki günün fiyatını tahmin etmek için kullanılabilir. Bu tahmin hissenin verilen dönemdeki (örneğin 20 günlük) lineer regresyon trendi baz alınarak hesaplanır. Eğer ilgili trend devam ederse indikatörün son noktası yarın oluşması olası fiyatı verir. 

VHF 
VHF göstergesi, hisse senedinin trend oluşturabilme gücünü ölçen bir göstergedir. VHF belirli bir periyottaki değişim hızı toplamı ile, aynı periyottaki, en düşükler - en yüksekler karşılaştırması yapan bir göstergedir. Hisse senedi işlemlerinde önerilen, hisse senedi trend içinde ise hisse senedini tutmak, yatay piyasada ise, kısa vadeli alım-satımlar yapılmasıdır. VHF göstergesi, bu amaçla tasarlanmış bir göstergedir. 
VHF yüksekse ,hisse senedinin bir trend içinde olduğu, düşükse yatay piyasada olduğu varsayılır. VHF göstergesinin yönü, hisse senedinin trend mi oluşturmakta, yoksa yatay piyasaya mı girmekte olduğunu gösterir. Yükselen VHF, fiyat hareketinin bir trende dönüştüğünü, azalan VHF yatay piyasaya doğru gidildiğini gösterir. VHF yüksek değerlere ulaşmışsa bir süre sonra yatay piyasa, düşük fiyatlara ulaşmışsa yeni bir trend oluşumu beklemek gerekir VHF göstergesi, hiçbir şekilde trendin yönü hakkında bilgi vermez, yükselmekte olan VHF fiyatların da yükseleceğini göstermez. Sadece içinde bulunulan hareketin bir trend olduğunu gösterir. 

Zig Zag
Zig zag göstergesi bir hissenin fiyatındaki "gürültü"'yü elimine etmek için kullanılabilir. Zig Zag, % x (veya x puan) oranından az olan fiyat değişiklikleri filtre eder. Esas olarak grafiğin görsel incelemesini kolaylaştırmak amacıyla kullanılır. 
Önemli dönüş noktalarını gösterdiği için Elliot Dalga sayımı ile ilgilenenlerin kullanabileceği bir göstergedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Rast gele yazılar

karışık yazılar