Salı, Mart 26, 2019

En Çok Kazandıran Altın Türleri Nelerdir


Altının kültürümüzün vazgeçilmez bir parçası olması nedeniyle Türk halkı altın yatırımına oldukça sıcak bakabilmektedir. Peki, kimler altın yatırımı yapabilir? Yatırım yapmak isteyenler hangi altın türünü kullanmalıdır?
Türk halkının borsaya karşı tedirgin duruşu nedeniyle yatırım yapabilmek adına öncelikli olarak akıllara altın gelmektedir. Yatırım için farklı döviz kurları ciddi bir piyasa bilgisi gerektirdiğinden kişiler bu alanda yatırım yapmakta zorluk çekebilmektedir. Ancak yatırım için herkesin en başvurduğu yöntemler arasında altın yer almaktadır. ‘’Altına kimlerin yatırım yapabildiği ve yatırım için hangi altın türünün kullanılması gerektiği’’ sorularına ilişkin tüm yanıtlara şimdi haberimizden ulaşabilirsiniz.
Çeyrek, Tam, Yarım. Nedir Bu Altın? Doğru bir yatırım aracı mıdır? Altın yatırımında nelere dikkat edilmesi gerekir?
Metaller arasında altın yüzyıllardır insanlığın tercihi olmuş. Demir paslanıyor, bakır yeşeriyor, gümüş kararıyor. Bakır dışında, grimsi renkte olmayan tek metal altın. Işıltısı nedeniyle altının hep büyüleyici, mistik bir tarafı olduğuna inanılmış. Yunan mitolojisindeki ‘altın post’, zenginliği ve iktidarı temsil edermiş.
Gelinin Amcasından 15 Bilezik
Neredeyse tüm medeniyetler altını sevmiş. Eski Mısır, güneşe benzerliğinden dolayı altını tanrı olarak kabul etmiş. İnka medeniyeti altına, ‘Güneşin Teri’ demiş. Altını işleyen ve en büyük altın madeni rezervine sahip ilk medeniyet de İnka medeniyeti. Aztek dilinde ise altın Teocuitlatl yani ‘Tanrıların Kakası’ anlamına geliyor. Bizim toplumumuzda da altının yeri ayrı. Hele düğünlerimizde; “Gelinin amcasından geline 15 altın bilezik, damadın annesinden 5 burma, bir beşi bir yerde, gelinin görümcesinden altın kemer” gibi sözlere aşinayız. Altın biriktirmek ya da saklamak da bizde bir gelenek olmuş. Altın kadının en büyük güvencesi ama belki de güvence birikimlerimizi başka türlü yapmanın vakti geldi.
Fiziki olarak altın almayı hedefleyenler öncelikle amacını belirlemelidir. Altın yatırım için mi? Hediyelik mi? Hem takı hem yatırım için mi? Küçük yatırımlar için mi alınacak? Öncelikle bu sorulara yanıt aramak gerekecektir.
Altına yatırım yapmak isteyen kişilerin bu konuda merak ettikleri bir diğer husus da, yatırım yapacağı altının hangi türden olması gerektiği noktasındadır. Her kişi doğal olarak yatırım yaparken kendisine en çok verim sağlayacak ve fayda getirecek yöntemi bilmek ve bu doğrultuda yatırım yapmak istemektedir.
Bu nedenle altına yatırım yapmak isteyen kişiler, yatırım için tercih edilmesi gereken en iyi altın türü olan gram altına yönelmelidir. Elbette ki altın türleri arasında cumhuriyet altını ya çeyrek altın gibi türler de farklı alternatifler arasında değerlendirilebilir, ancak gram altın tüm bu altın türleri arasında kişiye yatırım için en çok faydayı sağlayacak bir türdür.
Çeyrek altının tercih edilme sebepleri ise, küçük miktarlar ile yatırım yapmaya uygun olması, aynı zamanda küçük ihtiyaç durumlarında bir veya birkaç tanesini bozdurarak ihtiyaçların karşılanmasına olanak tanıması söylenebilir. Aynı zamanda çeyrek altın fiyatı uygun olması sebebiyle hediyelik altın olarak en çok tercih edilen tür diyebiliriz. Genel olarak cumhuriyet altını ile birlikte en çok alışveriş sirkülasyonu olan altın diyebiliriz. Bunun sebebi ise, gram altın yatırımları piyasaya son dönemlerde öne sürülmesidir ve herkesin bu yatırım tütünden haberdar olmamasıdır. Çeyrek altının katları da mevcuttur. Yarım altın, Tam altın, 2,5 luk (Gremse), 5 i 1 yerdeler. Bunlarda çeyrek altın ile aynı özellikleri taşımaktadır. Tek farkları çeyrek altının 2,4,10 ve 20 katı ücret ve ağırlığında olmalarıdır.
Gram altının neden yatırım için tercih edilmesi gereken altın türü olduğunu açıklamak gerekirse, alış ve satış arasındaki fiyat farkının en az olduğudur. Yani konuyu daha detaylı bir şekilde incelemek gerekirse herhangi bir altın türündeki işçiliğin az olması durumunda alış ve satış arasındaki fiyat farkı giderek azalmaktadır. Gram altın da en az işçilik gerektiren bir altın türü olması nedeniyle alış ve satış arasındaki fiyat farkı diğer altın türlerine göre en az olmaktadır. Ayrıca gram altın işlenmemiş has altın olduğu iiçin KDV”den muaftır.
Yatırım için ilk olarak gram altının kullanılması gerektiği dışında, önem sırasına göre cumhuriyet altını ya da hem takı hem yatırım için düz bileziklere yatırım yapılması önerilmektedir. En iyi örneği 22 ayar bileziklerdir diyebiliriz. Düz, geniş bombe, burma bileziklerin hepsi bu sınıfın içerisindedir. Fakat 22 ayar bilezik ve takı yatırımlarının bir dezavantajı vardır. Bu dezavantaj alış satış arasındaki farkın yüksek olmasıdır. Bu da kâr konumuna geçiş sürecinin daha uzun sürmesine sebep olmaktadır. Yatırım düşüncesi olanların ilk olarak diğer önerilen altın türlerini tercih etmesi faydalı olacaktır.
Altın yatırımı toplumumuz tarafından bu zamana kadar çok tercih edilir bir yöntem olmuştur. Altının, değeri ve zenginlik göstergesi olması da ayrıca kendine çeken bir özelliktir. Altının diğer bir önemi ise, dönem dönem ekonomiyi düzenlemek için kullanılması ve ticaretin yayılmasına ön ayak olmasıdır. Bunu görmek için de Bretton Woods Konferansı’nın düzenlendiği tarihe kadar olan dönemi incelemeniz yeterli olacaktır.
Altın yatırımlarını fiziki olarak kuyumculardan yapabileceğimiz gibi bankalarda, borsada ve forex piyasasında da yapabiliriz. Hatta günümüz koşullarında, diğer piyasalarda yapmak kuyumculara göre daha karlı yatırımlar olmaktadır. Bunun en büyük nedeni ise internet üzerinden serbest piyasa koşullarında oluşan fiyatlardan yapabilmenizdir. Diğer bir nedeni ise saklama koşullarının farklı olmasıdır. Kuyumculardan yaptığınız altın ticaretinde saklama ve güvenlik önlemlerini almak sizin elinizdeydi. Buralarda yapacağınız yatırımlar ise kurumlar tarafından güvenlik önlemleri alınır ve sizin açınızdan kesinlikle sıkıntı doğurmaz.
Altın, bir yatırım aracı olarak kullanılmaya başlandığından bu yana risksiz kazanç sağlaması yönü ile tercih edilmektedir. Geleneksel yatırım yöntemleri arasında sayılabileceği gibi günümüz online ortamına taşınan şekilleri ile de saymak gayet tabi mümkündür. Altın yatırım şekillerine bir göz atıldığında tüm yolların kar sağladığını fakat illa ki bazı yöntemlerin diğerlerine göre çok daha tercih edilebilir olduğunu da görmek mümkündür.

Eski Moda Altın Yatırımları Nelerdir?

Altın modası geçmiş yüzyıllardan bu yana varlığını sürdürmektedir. Bu bağlamda; düğünler de takılan altınlar, sünnet düğünlerinin vazgeçilmez hediyesi olarak belirlenmişti. Amaç; düşün sahibinin bir nebze de olsa ihtiyaçlarına ve borçlarına yardım sağlamaktı. Aslında her dönem de altın bir yatırım aracı olarak görülmeye devam etti. Bir dönem modası olan yastık altı saklamaları sebebi ile genel anlamda kadınların kar ettiğini de bilmek gerekir. Şimdilerde altın piyasası, emtia borsası içerisinde dahi yer alıyor. Bu da hem borsada hem de çeşitli online ortamlarda karşımıza çıkan altın yatırımlarının var olduğunu gösteriyor.
Eskiden alınan altınların karar mekanizması yalnızca yatırımcı olurdu. Bu bağlamda; herhangi ama güvenilir olan bir kuyumcudan altın alınır ve ardından da altın piyasasının en yüksek seyrettiği bir anda tekrar güvenilir ve tam olarak karşılığını veren bir kuyumcuya altın satılırdı. Bu anda; altının getirisi yalnızca alımı ile satımı arasındaki fark kadar olurdu. Şimdiler de ise altın piyasasının online ortamda yer alması ve internet bankacılığına dahi yerleştirilmesi olması, aradaki farkın yanı sıra çok daha fazla kazançları da beraberinde getiriyor.

İŞTE KİLİT SORU: ALTIN AMA HANGİ ALTIN? GRAM MI, CUMHURİYET Mİ YOKSA KÜLÇE Mİ?
Altın Piyasası Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk’e göre son zamanlarda gram altında ön planda. Fakat külçenin gram altına dönüştürülmesinde oluşan maliyetler de fiyata yükleniyor. 1 kilonun üzerinde alım-satım yapılacaksa külçe altın öneriliyor. Burada alım-satım farkı gramdan daha da düşük olduğu bilinmeli. 

EN İYİSİ GRAM ALTIN
Burada asıl önemli konu hangi altına yatırım yapmalıyız? Yatırım amaçlı kullanılacak en iyi altın türü gram altındır. Bir çok yatırımcı bu konuda yanlış ya da eksik bilgilere sahip. Yatırımcılar genellikle Cumhuriyet altınını ve çeyrek altını tercih etmektedir. Bu altın türleri de yatırım altınlarıdır. Ancak yatırım için ilk aşamada gram altın tercih edilmelidir. Peki neden gram altın tercih edilmelidir? Altın yatırımı yaparken dikkat edilecek en önemli unsurlardan birisi alış ve satış fiyatı arasındaki fiyat farkıdır. Fiyat farkı ne kadar az ise o oranda isabetli bir yatırım yapılmış olur. Alış satış arasındaki bu farkı belirleyen temel unsur ise işçiliktir. Altın türündeki işçilik ne kadar az ise alış satıştaki fiyat farkı da o kadar az olacaktır. Gram altın işçiliği en az olan altın çeşididir ve dolayısıyla da alış satıştaki fiyat farkı diğer altın türlerine göre daha düşük seviyededir. Gram altınların satışı kuyumcularda 1, 2.5, 5, 10 ve 20 gramlık olarak yapılmaktadır. Yatırım altınları ile ilgili bir tercih sıralaması yapmak gerekirse gram altın, Cumhuriyet altını ve işçiliği az olan düz bilezikler gibi bir sıralama yapmak doğru olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Rast gele yazılar

karışık yazılar