Cumartesi, Mart 09, 2019

indikatörler hakkında





1- Göstergelerin hiçbiri bize yarın ya da 1 dk sonra ne olacağiını söylemez. Hemen hepsi geçmişte ve bulunulan anda ne olduğunu gösterir.(Trader bir süre sonra işinmantığını unutup MACD al verdi fiyatlar yükselecek yok RSI uyumsuzluk verdi fiyatlar şöyle olacak gibi düşünceler üretmeye başlar. Hayır arkadaşlar göstergeler bunu söylemez. Göstergelerin tek yaptığı kendi oluşturuldukları formüllere göre o andaki değeri hesaplayıp size göstermeleridir.Bu değeri yorumlayıp fiyatların düşeceğine veya yükseleceğine karar vermek taderin yorumudur. Bu yorum ilgili göstergenin daha önceki aynı tip sinyallerinde geçmişte ne olduğuna istatistiki olarak bakılıp yapılır ve şansımız varsa da tutar. Örneğin kullandığımız indikatör geçmişte bu tip durumlarda %70 tutarlı sinyal üretmiş ise (ki başarılı bir indikatör demektir.) tek umabileceğimiz bu sinyale göre vereveğimiz kararın %70 doğru olacağıdır.

2-Tek bir indikatörün verdiği sinyale güvenerek işlem yapılmaz. Kullandığımız indikatör ne kadar cazbedici olsa da verdiği sinyallerin diğer indikatörlerce de teyid edilmesini beklememiz lazım bu bizim kazanma şansımızı artıracaktır.Ancak burda da dikkat etmemiz gereken şey seçeceğimiz indikatörlerin ayrı disiplinlerden seçilmesi gerektiğidir. Aynı disiplinden seçilen indikatörlerin çalışma man*****rı da aynı olacağından aynı yerlerde sinyal üretirler.Bu sinyalleri birbirlerini teyid ediyorlar diye algılama bizi yanılgıya götürür.

3- Kullandığımız indikatörleri iyi tanıyıp çalışma stillerini iyi bilmek lazımdır.Geçmiş verilere göre test edilip ayarları düzgün yapılmış ve yerinde kullanılan bir indikatör başarı şansını da arttıracaktır.

Şimdi kabaca Kullanılan göstergeleri aşağıdaki gibi sınıflayabiliriz;

Momentum temelli göstergeler

Rate of Change (ROC) 
Stochastic oscillator(%K, %D) 
Relative Strength Index (RSI) 
Commodity Channel Index (CCI) 
Williams %R (Wm%R) 
Chande momentum oscillator (CMO)
StochRSI 
TRIX 
Ultimate Oscillator (ULT) 
Aroon

Trend takip edici göstergeler

Moving Averages 
Moving Average Convergence Divergence (MACD) 
Average True Range (ATR) 
parabolic SAR, (PSAR)
linear regression,
Wilder's DMI (ADX) 
Price Oscillator (PPO)
Forecast oscillator

Volatility İndikatörler

Bollinger bands, 
Projection oscillator, 
Average true range, 
Trading bands (envelope)

Hacim ve para giriş çıkış göstergeleri

Accumulation Distribution 
Chaikin Money Flow (CMF) 
Volume Rate of Change 
Volume Oscillator (PVO) 
Demand Index 
On Balance Volume (OBV) 
Money Flow Index
Ease of movement



Burda bilmemiz gereken şey trend takip edici göstergelerin dikey (aşaüğı veya yukarı yönlü) piyasalarda kullanılmalarına karşılık Momentum yada Osilatör bazlı Aşırı alım aşırı satım göstergelerin yatay piyasalarda kullanılmaları gerekliliğidir. Trend göstergeleri trendin var olması durumunda tutarlı sinyal üretmelerine karşılık piyasanın yataya geçmesiyle gereksiz çok sayıda alım satım üreterek zarar etmemize yol açarlar. Buna karşılık osilatör bazlı momentum göstergeleri ise yatay piyasalarda iyi çalışırken trendin var olması durumunda uzun süre aşırı alım veya satım bölgesinde kalacağından örnrğin yükselen trendde kağıttan erken çıkmamıza yol açacağından kullanışsız olacaktır.

O zaman ne yapacağız indikatör seçerken ayrı disiplinlerden indikatörleri bir araya getireceğiz, piyasanın durumuna göre uygun indikatör sinyallerini dikkate alacağız ve trading stratejimize göre uygun periyotta ve ve bu periyota göre şekillendirilmiş indikatörleri kullanacağız.

Yukarıda sayılan indikatörlerin herbiri hakkında geniş bilgi ve kullanım teknikleri yine Kütüphanemizde mevcut olup ordan okuyup hoşunuza gidenleri yukardaki temel kuralları gözönünde bulundurarak kullanmak artık size kalmış...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Rast gele yazılar

karışık yazılar