Cumartesi, Mart 09, 2019

Volatilite Göstergeleri

Volatilite Göstergeleri





Average True Range (ATR)
ATV volatilitenin (değişkenlik) bir ölçüsüdür. True Range High (En yüksek) ve True Range Low (En düşük) ile arasındaki ortalama farkın ortalaması alınarak hesaplanır. 
Yüksek değerler gün boyunca fiyat değişimlerinin çok olduğunu göstermektedir. Düşük değerler ise fiyat değişimlerinin daha sabit olduğunu gösterir.
Yüksek volatilite seviyeleri bazen trend dönmelerini zamanlamak için kullanılır. Örneğin, tavan ve tip gibi. Düşük volatilite seviyeleri bazen fiyatların yukarı doğru yeni bir trend başlangıcında olduğunu zamanlamak için kullanılır. 

Bollinger Bantları

Bollinger Bantları, fiyat değişmelerini izleyen alım-satım kanallarıdır. Genellikle alım-satım kanalları bir hareketli ortalamanın belirli bir yüzdede yukarı veya aşağıya kaydırılmasıyla çizilirler. Bollinger Bantlarında ise, kanalların alt ve üst limitleri hareketli ortalamanın belirli bir "standart sapma" alınarak çizilirler.
Optimal bir netice alabilmek için değişik hareketli ortalama ve standart sapma sayıları denenebilir. Fakat Bollinger'in tavsiye ettiği, 20 günlük hareketli ortalama ve 2'lik standart sapma. Yine, Bollinger'e göre 10 günün altındaki hareketli ortalamalar ile oluşturulan kanallar iyi sonuç vermemektedir.
- Keskin fiyat değişimleri genelde bantların daralmasından sonra oluşur.
- Fiyatın bant dışına çıkması varolan trendin devam edeceği anlamına gelir.
- Bant dışında meydana gelen dip veya zirveleri bant içinde meydana gelen dip ve zirvelerin izlemesi olası bir trend değişiminin habercisidir.
- Bir bantta başlayan hareketin genelde fiyat diğer banda erişinceye kadar sürmesi beklenir. 

Envelope

Envelope aslında iki hareketli ortalamadan oluşur. Birinci hareketli ortalama yukarı yönde, ikincisi ise aşağı yönde kaydırılır ve böylece bir kanal oluşur. Envelope bir hissenin fiyatının normal alım-satım aralığını tanımlar. Fiyat üst banda ulaştığında satış, alt banda ulaştığında ise alış sinyali verir. En uygun yatay kaydırma yüzdesi hissenin volatilitesine (değişkenlik) bağlıdır. Hisse volatilitesi ne kadar yüksekse dikey kaydırma yüzdesini de o kadar yüksek tutmak gerekir. 
Envelope'un gerisinde şu mantık yatar:
Alıcı ve satıcılar fiyatı uç noktalara doğru bastırırlar (alt ve üst bantlar). Ancak fiyatlar genelde daha gerçekçi seviyelerde stabile olur. 

Keltner Kanalı 
Bir kareketli otalamanın çevresinde çizilen iki bant çizgisinden oluşur. Bandın haraketli ortalamadan uzaklığı True Range’e dayalı olarak hesaplanır. True Range basit olarak yüksek ile düşük arasındaki farktır. 
True Range = Yüksek – Düşük
Eğer bir gün önceki kapanış son günkü yüksekten daha yüksekse bu formülde birgün önceki kapanış kullanılır. Eğer birgün önceki kapanış son günkü düşükten düşükse birgün önceki düşük formülde kullanılır.
True Range N peryot üzerinden ortalamsı alınarak hareketli ortalamnın üzerine eklenir v çıkarılır, böylelikle bant oluşturulur. Aynı zamanda True Range ortalaması belli bir katsayıyla çarpılarak bandın genişliği ayarlanır. Eğer True range değerleri ufaksa bant daralır, bu hareketliliğin azaldığına ve sıkışma olduğuna işarettir. 
Keltner kanalını kullanırken fiyatın üst yada alt banda hareket etmesi beklenmelidir. Bandın dışına bir fiyat hareketi içinde bulunulan trendin devamı manasına gelir.

Standart Deviation 
Standart Deviation (standart sapma) fiyat oynamalarının istatistiksel bir ölçüsüdür.
İlk önce verilen bilgi tipinin (kapanış fiyatı, indikatör, vb.), bir x zaman periyodunda basit hareketli ortalaması alınır. Daha sonra, önceden belirtilmiş her x periyodu için, bu bilgilerle onun hareketli ortalaması arasındaki farkların kareleri toplanır. Bu toplam, x'e bölünür ve sonucun karekökü alınır. 
Standart Deviation indikatörü tek başına kullanılmaktan çok, genellikle indikatörün bir bileşeni olarak kullanılır. Örneğin, Bollinger Bands, bir hareketli ortalamaya hisse senedinin standart sapması eklenerek hesaplanır. 

Standart Hata İndikatörü
Standart Hata fiyatların bir regresyon doğrusu etrafında ne kadar toplandığını gösterir. Fiyatlar doğruya ne kadar yakınsa, r-kare o kadar yüksek olur ve trend de o kadar güçlüdür. 

Örneğin eğer her günün kapanışı o günkü lineer regresyon doğrusu değerine eşit olursa o zaman standart hata 0 olur. Regresyon doğrusundan ne kadar fazla sapma olursa standart hata da o kadar büyük olur ve trend de o kadar az güvenilir olur.
Yüksek Standart hata değerleri hisse fiyatında lineer regresyon doğrusu etrafında yüksek volatilite (değişkenlik) olduğunu gösterir. 
Standart hata r-kare göstergesi ile beraber oldukça etkili şekilde kullanılabilir. Trend değişiklikleri genelde r-karede aşağı doğru aşırı bir hareket ve standart hatada buna eşlik eden yukarı doğru az bir artıştan sonra veya r-karede yukarı doğru az bir çıkış ve standart hatada buna eşlik eden aşağrı doğru aşırı bir artıştan sonra gözlenir. Diğer bir deyişle bu ikisi /r-kare ve standart hata) iki ters uç noktada işse ve birbirlerine doğru yaklaşıyorsa, olası bir trend değişikliğine hazırlıklı olmak gerekir.
Not: Trend değişikliği her zaman "yukarı giden fiyatların aşağı gitmesi " veya tersi olarak algılanmamalıdır. Yükselen fiyatların yatay bir seyre girmesi de bir trend değişikliğidir. 

Standart Hata Bantları 
Standart Hata Bantları bir nevi zarftır (Envelope). Bollinger Bantlarına benzerler ancak hesaplanması ve yorumlanması oldukça farklıdır. Standart Hata Bantları lineer regresyon çizgisinin Standart Hata kadar üstü ve altında yer alır.
Standart Hata Kanalları trend teyidi için kullanılabilir.
Standart Hata Kanalı karakteristikleri
- Sıkışan bantlar güçlü bir trendin göstergesidir.
- Bantlar geniş iken fiyatların iki bant arasında hareket etmesi beklenir.
- Dar bir bölgeden sonra bir anda genişleyen bantlar bir trendin sonuna gelindiği ve olası bir yön değişikliğine işaret eder.
- Bir trendin sona ermesinin arından bantlar yön değiştirdiğinde, fiyatların genelde bant yönünde hareket etmesi beklenir.
- Yüksek bir r-kare değeri ve dar bir bant güçlü bir trendi teyit eder. Düşük r-kare ve geniş bant ise fiyatların konsolide olmaya başladığını gösterir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Rast gele yazılar

karışık yazılar