Cuma, Eylül 15, 2017

Borsa Sihirbazları

Borsa Sihirbazları

Borsa Sihirbazları
1998 yılında Jack D. Schwager tarafından yazılan bu kitapta ABD’de o yıllarda en başarılı traderlarla yapılan röportajlar yer alıyor. Borsa Sihirbazları Zirvedekilerle Röportajlar kitabı, Vadeli Piyasalar ve Döviz Kurları, Hisse Senetleri, Her Şeyden Biraz, Borsa Piyasasına Bakış Açışı ve Trading Psikoloji şeklinde beş bölümden oluşuyor. Tahmin edebileceğiniz gibi her bölümde de başarılı traderların seçme röportajları yer alıyor.
  • Yazar: Jack D. Schwager
  • Yayınevi: Scala Yayıncılık
Kitap hakkında görüş:
ABD’nin en başarılı trader’laryıla yapılan röportajları içeren Borsa Sihirbazları kitabı yayınlandığı dönem ve yayınlandıktan sonraki uzun bir dönem satış rekorları kırmayı başarmıştı. Birbirlerinden çok farklı hareket etmelerine rağmen ‘kazanma’ ortak noktasında buluşan başarılı trader’ların size anlatacakları sizin için harika bir rehber olabilir.
Birkaç şaşırtıcı öyküyle başlayalım, daha önce iş hayatında birkaç kere başarısızlığa uğramış bir işadamı, 30.000 dolarlık hesabını 80 milyon dolara çıkartmıştır. Bir fon yöneticisi, bir çoğunun başarılmasını imkansız olarak gördüğü bir şeyi başarmış ve ardı ardına beş yıl boyunca üç rakamlı yüzdelerle kar sağlamıştır. Amerika’nın küçük bir kasabasında ayakkabı imalatıyla işe başlayan biri, daha sonra dünyanın en büyük tahvil trader’larından biri olmuştur. Yeni yıl boyunca ayda ortalama yüzde 25 oranında kar sağlayan (yıllık olarak yüzde 1400’ün üzerinde) eski bir menkul kıymetler analisti, vadeli hisse senedi endeksi alım satımı yapmaktadır. MIT’den (Massachusetts Institute of Technology) mezun olan bir elektrik mühendisinin kompüterize trading yaklaşımı kendisine on altı yıllık bir süre içinde inanılmaz bir miktar olan yüzde 250.000’lik bir kar sağlamıştır.
Bunlar, kitapta yer alan röportajlardan seçmelerdir. Röportaj yapılan bu trader’ların her biri kendine göre inanılmaz başarılar kazanmıştır.
Bu trader’ları diğerlerinden farklı kılan nedir? Çoğu insan piyasalarda kazanma yolunun, gizli formülü bulmak olduğunu düşünür. Bu konuyla ilgili gerçek, röportaj yaptığım bu kişilerin ortak paydalarının, yaklaşımlardan çok tutumlarında buluşmasıdır. Bu trader’ların bir kısmı özel olarak temel analizi, diğerleri ise sadece teknik analizi kullanmaktadır ve bir kısmı da her ikisinden faydalanmaktadır. Trader’ların bir kısmı çalışmalarını saatler veya dakikalarla ölçülen bir zaman tablosuna göre, diğerleri ise aylar veya yıllar boyunca sürdürmek istedikleri pozisyonlara göre ayarlarlar. İşlem yaparken uygulanan yöntemler çok farklı olmalarına rağmen, yapılan röportajlar, takınılan tutumlar ve prensiplerle ilgili bir takım önemli ortak noktaları ortaya koymaktadır.
Trading, ekonomimizdeki en büyük fırsat alanlarından biri yaratmaktadır. Trading bir bireyin küçük bir finansman kaynağıyla işe başlayabileceği ve sonra gerçekten multi milyoner olabileceği nadir yollardan biridir. Tabii ki, sadece birkaç birey, bu kitapta röportaj yapılan kişiler gibi, bu başarıyı yakalamıştır, fakat en azından fırsat her zaman mevcuttur.
Bu arada, kitabı okuyan bütün okuyucuların birer süper trader olmalarını beklemiyorum, gerçek hayatta olaylar bu şekilde gelişmiyor, ancak bu teşvik edici röportajların birçok ciddi ve ileri görüşlü okuyucunun bireysel trading performanslarını geliştirmelerine yardımcı olacağına inanıyorum. Belki de kitap birkaç özel kişinin süper trader olmasına katkıda bulunabilir.
Borsa öğrenmek için bir yerlerden başlamak istiyorsanız veya zaten borsayı biliyor olsanız bile piyasada göremediklerinizi görmek, keşfetmek istiyorsanız her biri klasikleşen bu kaynaklardan yararlanmayı mutlaka düşünmelisiniz.

Rast gele yazılar

karışık yazılar