Pazar, Ocak 29, 2017

Altınlarımızı altın hesabına yatırmak ne kadar güvenli?

Bildiğiniz gibialtın hesapları, birikimlerinizi bankada altın cinsinden tutmanıza izin veren hesap türleridir.Altın hesabı yardımıyla güvenli bir şekildegram cinsinden altın alıp satabilirve hatta altın birikiminizivadelihesapta değerlendirebilirsiniz. Altın birikimlerinizi, bir altın hesabı açtırarak TL ile altın alıp arttırabileceğiniz gibi, bankaların düzenlediğialtın toplama günlerindeyastık altındaki altınlarınızı dabankaya yatırarakarttırabilirsiniz.

Bankaya yatırırsam altınlarım değer kaybedecek mi?

Bankaların altın toplama günlerinde sistem şöyle işliyor: Küpe, yüzük, bilezik benzer biçimde her ayardaki her türlü altın ziynet eşyanızı ve gram altını, cumhuriyet altını gini her türden altınınızı,bankaların belirlediği günlerde seçili şubelere götürürekdeğerleme yapmış oldurırsınız. Bankalar hangi şubede, hangi gün altın toplaması yapılacağını genellikleinternet sitelerinden açıklarlar.
Altınlarınızın değerleme işlemi genellikle şubelerdeo güne özel olarak çalışanİstanbul Altın Rafinerisi (İAR)uzmanları tarafından yapılır (İAR’ın ürettiği külçe altınlar ve gümüşler; İstanbul Altın Borsası, T.C. Darphanesi, Dubai Altın Borsası’nda işlem görüyor. Ayrıca İAR’ın ürettiği lisanslı külçe altınlar uluslarası geçerliliğe haiz).

Şubelerde görevli İAR altın eksperleri, banka müşterilerinin getirdiğifiziki altınlardaki özgü altın miktarınıbelirler. Belirlenen bu has altın miktarları, bankalardaki mevcut saflık derecelerine göre24 ayar altın cinsindenmüşterilerin banka hesaplarına geçer. Banka şubeleri yoluyla verilen bu hizmet sonucunda, fiziki altınlar, kaydi altına dönüşür vegram altın olarakmüşterilerin altın hesaplarında işlem görür.
İAR kendi internet sayfasında, eksperlerininhangi gün hangi bankanın şubesinde çalışacağını açıklıyor.

  Şunu da hatırlatalım; bazı bankalar İAR eksperleri yerinekendi anlaştıkları firmaların uzmanlarıylaçalışmayı tercih edebiliyorlar. Örneğin güvence Bankası değerleme için Atasay Kuyumculuk’la çalışıyor.
Kısacası mevcut altınlarınız yine24 ayar altınolarak değerleneceğinden, çok ufak oynamalar haricinde herhangi bir kıymet kaybı söz konusu değil


Altın hesabı ne kadar güvenli?

Öncelikle şunu belirtelim, 2011 yılı verilerine nazaran Türkiye’deyastık altında 5000 ton altınolduğu tahmin ediliyor. Bu altınlar bankacılık sistemine girmediği için ülkenin ekonomisine de herhangi bir katkı sağlamaz.
Güvenlik meselesine gelince… Yastık altı altınlarınızın her süreçalınma yada kaybolma riskivar. Burada yastık altını mecazi olarak kullandığımızı ihmal etmeyin. Fiziki olarak banka dışında; doğrusu evde, işyerinde, kendi kasanızda, evinizin gizli bir köşesinde, hatta bahçenize gömdüğünüz her türlü altın yastık altı altın sayılıyor. Bunun tek istisnası kiralık banka kasalarında saklanan altınlar.

Bir öteki mevzu dadevlet güvencesiolması. öteki tutum mevduatlarında olduğu gibi, altın hesaplarının da 100.000 TL’lik kısmı tutum Mevduatı Sigorta Fonu güvencesi altında. Kısaca olur da banka batkı ederse, altın birikiminizin 100 bin TL’ye kadar olan kısmını devletten alabiliyorsunuz.
Altın hesabını vadeli olarak açtırabilirsiniz. Kısaca altınlarınız belirli bir süre boyunca bankaca belirlenen faiz oranınca değerlenir. Sadece hesabınızı vadesiz altın hesabı olarak açmanız halinde, altınlarınızıarzu ettiğiniz zaman TL olarak bankadan yada ATM’den çekebileğiniziunutmayın. Bazı bankalar, altınlarınızı şubelerdengram altın olarak da çekmenizeizin veriyor.


Son olarakaltın hesaplarından hesap işlemi ücreti alınmadığınıhatırlatalım. Doğrusu kendi bankanızca vadesiz hesabınız için hesap işlemi ücreti ödüyorsanız, açtıracağınız altın hesabı için ek bir ücret ödemeyeceksiniz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Rast gele yazılar

karışık yazılar