Cumartesi, Ocak 28, 2017

Konut Kredisinde Ara Ödemelerde Ne Kadar Faiz İndirimi Olur?

Ara ödeme


Konut kredisi çekerken uzun vadeler bizi pek rahatsız etmese de ödemeye başlayınca ve bitmek bilmeyince artık can sıkmaya adım atar. Tabii ki  durumu müsait olmayanlar mecburen ödemeye devam edecektir. Ancak durumu olan kişiler bazen toplu ödeme yaparak en azından vadeyi kısaltmayı veya borcu kökten kapatmayı da tercih edebilmektedir. Bu yazımızda bu konu ile ilgili olarak konut kredisinde ara ödemelerde ne kadar faiz indirimi olur tartışmaya çalışacağız.

Konut Kredisi Yapılandırması

Konut kredileri genelde ya faiz oranından yaşanmış olan değişmeler sebebiyle ya borcu kısaltmak amacıyla vade süresinin değiştirilmesi için yahut taksit miktarı yüksek gelmeye başladıysa bunu tekrar küçük taksitler haline getirmek için vadenin uzatılması amacıyla yapılmaktadır. Sadece bankalar bu şekilde durumlarda kredi tahsis ücreti adı altında, borçlarını yapılandıran müşterilerinden ilave para talep edebilmektedir. Kredi tahsis ücreti olarak yapılandırmaya konu olan borcun sadece %  0,5 ‘i oranında alınabilmektedir.

Borcun Hepsi Tamamen Kapatılması

Eğer konut kredisi çektiyseniz ve borcunuzu da hemen kapatmaya karar verdiyseniz bu durumda banka gene sizden % 1 ile 2 arasında değişen erken kapatma cezası adı altında bir para talep edecektir. Bu para hesaplanırken kalan borcun % 1 – 2 ‘si hesaplanacaktır. Sadece bu durumda konut kredisi borcunu erken kapatan birey kalan tüm faizlerden muaf olacaktır. Bunun hesabını yapmak isteyenler ise; ellerindeki örnek ödeme planına göre erken kapatma yapacakları tarihten sonraki ana para miktarlarını biriktirerek ödemeleri ihtiyaç duyulan tutarı hesaplayabilirler.

Konut Kredisi Ara Ödeme Yapılması

Konut Kredisinde arama ödeme yapılırken; erken kapatma konusunda meydana getirdiğimız hesaplama ile genel olarak aynı mantıkla hareket etmemiz gerekecektir. Bir örnek verecek olursak; 100 bin TL çekilen konut kredisinin 36. Ayında ara ödeme olarak 10 bin TL ödeme yapacağınızı varsayalım. Kalan meblağ olarak ana para 75 bin TL borcunuz kaldığınız varsayalım. Böyle bir durumda 10 bin TL ara ödeme yapmanız ile beraber; ana para olarak 10 bin TL ödeme yapmış olacak, bu miktarın faiz ödemeleri oranında da faiz ödemesinden kurtulmuş olacaksınız. Sadece az önce de belirttiğimiz üzere banka gene ara ödemelerde de belli adlar altında ilave paralar talep edebilmektedir.
Saymış olduğumuz konut kredisi yapılandırma, borcu tamamen kapatma ve konut kredisi ara ödemesi yapma mevzusunda bankacılarınızdan biraz daha çok indirim yapması için talepte bulunabilir, daha uygun şartlarda kapatmak için yapmanız gereken işlemler mevzusunda bilgilenebilirsiniz. Örneğin kredi kartı çıkartmanız halinde yahut otomatik ödeme yönergeı vermeniz halinde bazı masraflardan muaf olabilir ya da indirim alabilirsiniz.
Özellikle konut kredisini yapılandırmak isteyenlerin yalnız kendi bankaları ile sınırlı kalmamaları, diğer bankalardan teklif almaları faydalı olacaktır. Çünkü bankalar borç transferi kredisi adı altında çok cazip oranlarla konut kredisi, bireysel ihtiyaç kredisi verebilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Rast gele yazılar

karışık yazılar