Pazartesi, Ocak 30, 2017

Dolar mı? hisse senedi mi?

Eminim son günlerde hızlanan ve rekorlarr tazeleyen dolarkuru hareketlerine bakınca, bir çok yatırımcı ''Ne işim var borsada, hissede keşke vakitında dolar alsaydım da hiç dokunmasaydım'' diye düşünüyor olabilir.

Hakikaten de acaba uzun vadeli yatırımcılar için hangisi daha doğru bir yatırım aracıdır? Öyle ya, bunun cevabını bilsek, mesela çocuklar için, hele ki yeni çocuk sahibi olanların çocuklrı için uzunvadeli yatırım kararları için bu sorunun cevabı çok önemli olmaz mıydı?

Hazır bugünlerde piyasalar çok dar aralıkta takılmış iken, ben sizlere bir ufuk çizmek amacı ile bir tablo paylaşmak isterim. Kararınızı siz verin!

Uzun Vadeli Dolar-Hisse Kıyaslamamızda hepimiz için makul sayılabilecek bir TL meblağı alacağım. Sizler kendi durumlarınıza gore bu sayıı kendinize göre oranlayabilirsiniz.

Başlangıç tarihini 2009 mortgage krizinin en derin olduğu tarih olarak alıyorum. Yani 2009 Ocak ayının en düşük değerlerine nazaran bu tabloyu hazırlayacağım. Dünya mortgage krizine girmiş. Battıkbittik denen günlrdeyiz. Elimizde o süre için 100 bin TL'miz var diyelim. Sizler hesabınızı kendi 50 bin, 300 bin, 500 bin, 1 milyon TL'niz için kendiniz uyarlayınız.
Ocak 2009'da 100 binTL, eğer ilgili yatırım aracı olsaydı bugün kaçTL değerinde olacaktı??

2009 Ocak 100 bin TL (Dolar 3,40 ile, hisseler sonrasında gördükleri en yüksek değer ile değerlenmiş, aradaki tüm temettü ve bölünmeler tutarlarına uyarlanmış ve son üç sayı sıfıra yuvarlanmıştır!)






Farklı sektörlerden bir çok hisse üzerinde örnekleme yapmış oldum. Her süre için üretim sektörü gördüğünüz gibi daha çok değerleniyor. Çünkü artan enflasyon zamlarını ürünlerine yansıtma imkanları var. Ayrıca, hareketli piyasalarda ''yalnızca banka, gerisi boş'' sözününde doğru olmadığını görüyorsunuz.

Tabii logo yazlım gibi örneklerde çok önemlidir. Eğer doğru bir alanda bu tip gelişme hızı güçlü bir şirket bulursanız inanılmaz değerlere ulaşılabiliyor. Ancak, yeni ve rüştünü ispatlamamış  şirketleri seçtiğiniz takdirdede bu tip bazı şirketlerin aradaki sürede battığı örnekler de var bulunduğunu göz ardı etmeyiniz. Bu yüzden yukarıdaki örneklemeyi genelde akla gelebilecek hisseleri seçerek yapmış oldum.

Evinizin kıymetini de kıyaslayabilirsiniz

Aynı şekilde 2009 başında alınabilecek ya da alınan bir evin şu anki kıymetini de kıyaslayabilirsiniz. Artık tabloya bakıp, sonucunızı sizler veriniz. Eminim, bu tabloyu gören özellikle genç anne-babaların özellikle çocukları ve kendileri için 10 yıl ve üzeri vadeli benzer yatırımı şimdiden planlamaya başlayacaklarını düşünüyorum. Sadece, bu şekilde uzun vadeli bir plan dahilinde yatırım yapanların kısa vadeli yaşanan gelişmelere göre portföylerini sorgulamaları doğru değildir!

Uzunvadede hisse seçerken nelere dikkat etmek lazım:

Benzer bir yatırım planı yapılmak istendiği zaman, özellikle savunma sektörü, katmadeğeri ve ihracatı yüksek olann teknoloji şirketleri, otomotiv, otomotiv yan sanayi ve istikrarlı bir büyüme çizgisi olan şirketlerin seçilmesi çok önemlidir. Her sektör için ihracatın yüksek olması önemlidir. İhracat icra eden fakat ürettiğinin çoğunu montaj üretim olarak icra eden şirketlerde ise kur riski olası karlılığı azaltıcı etkendir.

NOT: borsaanalizci.Com'da yer alan "Uzun Vadeli Yatırım Hisseleri Tablosu" bu mantıkla oluşturulmuş ve süre süre yaşanan gelişmelere gore güncellenen hisseleri içerir.

Kaynak : http://www.dunya.com/kose-yazisi/dolar-mi-hisse-senedi-mi/338934

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Rast gele yazılar

karışık yazılar