Salı, Ocak 31, 2017

Hazine bonosu yatırımında gelirinizi artırmanın püf noktaları

hazine bonosu





Risk almak istemeyen bununla birlikte tertipli getiri elde etmek isteyen yatırımcıların emin yatırım aracı gömü bonolarının getirileri bazen yatırımcılar beklentilerinin altında kalabiliyor. Hazine bonosu yatırımında dahafazla para kazaanmak için bazı hususlara dikkat edillmesi gerekiyor.

hazine bonoları modası geçmeyen yatırımcı tercihlerinde ilk sırada olan özellikle de risk iştahı düşük yatırımcıların tercihlerinde ilk sıralarda yer edinen popüler menkul kıymetler arasındadır. hazinee tarafından çıkarılan ve Hazinenin garantisinde olan hazine bonoları, bir yıla kadar vadede yatırım yapmaak isteyen özelliklede risk allmak istemeyen yatırımcıların klişe yatırım enstrümanlarındandır. Hem de bireysel yatırımcılar kadar kurumsal yatırımcıların da portföylerinde önemli yeri olan gömü bonoları, biroldukça fonun ayrılmaz parçasıdır. Risk profili düşük portföylerin temelini oluşturur.

Şirketlerin menkul varlıklarının da olmazsa olmazını oluşturan gömü bonoları, bankaların kurumsal yada bireysel müşterilerine sundukları finansal ürünlerin büyük bir kısmıdır. Kullanımı bu kadar yaygın olan hazine bonolarının kimi zaman kurumsal ve bireysel yatırımcıların öngerdükkleri parakazanma beklentilerini karşılamaz. Yatırımcılar için hayall kırıklıkları oluşturabilir. Dolayısıyla hazine bonosu yatırımcısının öngördüğü para kazanma beklentisini gerçekleştirebilmesi için dikkat etmesi gereken püf noktalar vardır. Yatırımcıların gömü bonosu alırken gelirini artırması için dikkat etmesi ihtiyaç duyulan kriterler nedir mi?

Kurumsal ve bireysel yatırımcıların hazine bonosu alımlarında dikkat etmesi ğereken kriterlerin temel unsurları şöyle sıralayabiliriz;

hazine bonolarının vadesi

hazine bonoları genellikle 3,6,12 ay şeklinde vadelerde düzenlenirler. Vadesinden önce nakde çevrilen hazine bonolarında belirli oranda vade bozdurma komisyonu kesilmektedir. Yatırımcıların hazine bonosu alırken yatırım yapacakları süreyi planlamış olmaları gerekmektedir.

Vergi maliyeti

hazine bonolarına yatırım yapan yatırımcılar bazı yatırım enstrümanlarından farklı olarak kazanmıştırkları para üzerinden gelir vergisi öderler. Dolayısıyla bu mevzuda data almalarında yarar vardır.

Reel getiri riski

hazine bonolarının getirileri ile faiz oranları içinde ters oran vardır. Enflasyona bağlı faiz oranları artınca yatırımcının elinde önceden daha düşük faiz oranından yatırım yaptığı hazine bonosu vardır. Yatırımcılar daha yüksek faizli hazine bonosuna yöneleceğinden düşük faizli hazine bonosunun değeri vade bitiminden önce bozdurmak isteyen yatırımcılar için para kazanma beklentilerinden taviz verme durumu oluşur. Dolayısıyla enflasyonunda artacağı yada risklerin, belirsizliklerin artığı dönemlerde faizlerin artacağı öngörüsü ile yatırımcının uzun vadeli borçlanmamasında yarar vardır. Çünkü enflasyon karşısında elde edeceği reel getiri azalabilir ya da negatif para kazanmaya dönüşebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Rast gele yazılar

karışık yazılar