Perşembe, Ocak 26, 2017

Tam Altın ve Cumhuriyet Altını Arasındaki Fark


cumhuriyet ve tam altın


Cumhuriyet altını ve tam altın çoğu zaman birbirine karıştırılmakta ve aynı olarak görülmektedir. Halk arasında bu iki altın türü arasındaki fark bilinmemekte ve cumhuriyet altını ve tam altının aynı altın türünü ifade etmiş olduğu düşünülmektedir. Sadece vaziyet gerçekte bu şekilde değildir. Cumhuriyet altını ve tam altın birbirinden farklı iki altın türüdür. Bu iki altın türünün farkını daha iyi anlatabilmek için ikisini de farklı farklı başlıklarda açıklamak faydalı olacaktır.

Cumhuriyet Altını (Ata Altın) : Cumhuriyet altını veya diğer adıyla ata altın, 22 ayar ve 7.216 gramdır. Cumhuriyet altının çapı 22 mm'dir. T. C. Darphanesi tarafınca basılmaktadır. Cumhuriyet altınının bir yüzünde ''Türkiye Cumhuriyeti'' ibaresi, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş zamanı(1923) ve bunların altında da basım tarihi bulunmaktadır. Diğer yüzün de ise; ''egemenlik Milletindir'' ibaresi, Atatürk resmi ve bu tarz şeylerin altında da ''Ankara'' ibaresi yer almıştır.

Tam Altın : Tam altın 22 ayar ve 7.016 gramdır. Tam altın çapı 30 mm'dır.  Cumhuriyet Altını benzer biçimde Tam Altın da T. C. Darphanesi tarafından basılmaktadır. Tam altının ön yüzünde ''Türkiye Cumhuriyeti'' yazısı ve basım tarihi yer verilmiştir. Diğer yüzünde ise; Atatürk resmi ve bu resmin çevresinde kenar süslemesi olarak yıldız işaretleri ve nakış süslemesi bulunmaktadır.

Tam altın ve Cumhuriyet altını arasındaki farklar:
Cumhuriyet altınının çapı tam altının çapından daha küçüktür. Ancak Cumhuriyet altınının kalınlığı ve ağırlığı tam altından daha fazladır. Ek olarak yukarıda açıklandıği şeklinde bu iki altın türünün üzerindeki desen ve ibarelerde de farklılıklar bulunmaktadır. Yukarıdaki resimde iki altın türü arasındaki tasarımsal farkları inceleyebilirsiniz.

Cumhuriyet Altını ve Tam Altın işçiliklerinin azca olması sebebiyle ülkemizde maksimum tercih edilen yatırım altınları içinde yer almaktadırlar. Yatırım amaçlı altın alımlarında işçiliği minimum olan altın türleri tercih edilmelidir. İşçilik ne kadar fazla ise alıcının ödeyeceği işçilik ücreti de o oranda artmaktadır. Bu anlamda en avantajlı altın türü ise Gram Altındır. Gram Altın işçiliği minimum olan altın türüdür. İşçiliğin azca olması, alış-satış farkının da az olması anlamına gelmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Rast gele yazılar

karışık yazılar