Pazar, Nisan 23, 2017

Borsa Yatırım Notları2



Borsada yatırım yapmak; bana göre ikinci el araba almak gibidir..! Siz ikinci el araba almak isteseniz, görmeden alır mısınız? Almazsınız. 10 yıllık teknik grafik, arabanın piyasa değeri hakkında bana, çok önemli bilgi verir..Bilanço ise; arabayı görmek gibidir. Teknik grafikte gördüklerime ne derece uyuyor..? Ucuz mu, pahalı mı...? fikrini verir..Bazı arabalar antikadır ama, bunu herkes anlayamaz...!! Bazı arabalar da, pazarda satılıyor görünse de, aslında çöpe gitme zamanı gelmiştir.. Bunu ancak bu konunun   uzmanları anlarYatırımlarını, armut ağaçlarına yapsınlar.. söğüt ağaçlarına değil.)

*Bir gayrimenkul yatırımcısı,100 bin liraya aldığı evini,10 bin liraya satar mı ? Satmaz..Niçin? Çünkü;evinin değerinin 100 bin lira olduğunu gayet iyi bilir de ondan..!
Peki; borsadaki bir küçük yatırımcı, gerçekte 100 lira olması gereken bir lotunu, 10 liraya satar mı? Maalesef satar..! Peki neden ?! Elindeki lot’ un gerçek değerinin 100 lira olduğunu bilmez de ondan...10 liraya sattığı lot’ un, birkaç sene sonra,100 değil, belki 200 lira olduğunu görünce , İş işten çoktaaan geçmiş olur..Bizim küçük yatırımcı-çok geçmiş değil-2006'da 5 liraya almış olduğu ADEL'i 3 kasım 2008'de, 2 liraya satıyordu..O, 2 liradan sattığı ADEL'i,19 ekim 2010'da 22 liradan, tekrar almaya çalışıyordu. Hey gidi...Tam 11 kat..Düşünebiliyor musunuz ?!! 2 yılda 11 kat..Vay be..!! Arkadaşlar;yanlış anlaşılmasın...Spekülatif değer değil..! Bilanço verilerine göre, ADEL'in en az olması gereken değer;bugün itibariyle,tam 23 lira...Ama,korkarım ki,bizim ,lotunun değerini bilmeyen küçük yatırımcı,panikle,daha da düşer diyerek, lotlarını kaptıracak...Arkadaşlar;(Çıkmayan borsa olmadığı gibi,düşmeyen borsa da olmaz..)gerçeğinden hareketle...olaki, ADEL, olmayacak rakamlara düşerse-mesela 10.. veya 11..gibi..-alın ve paniklemeyin.En az 5 yıllık bilanço verileri incelenince,bir firmanın ne olduğu ve ileride ne olacağı,gayet net görülebilir..,En az 10 yıllık periyotta, hisselerin fiyat hareketleri de incelenmelidir.

* Kağıdımızın Değerini Bilelim..Takas Falan Hikaye..!
Başlık biraz argo oldu ama, kusura bakmayın. Kağıdınızın değerini bilin yeter. Bu kâğıtları yukarı götürenler, ezbere götürmüyor...
Her kağıt, er-geç ,mutlaka değerine gider; götürmek zorundalar..
Yoksa borsanın anlamı kalmaz! Onlar,firmaların değerlerini,senden-benden çok daha iyi biliyor. Ve zamanı gelince de, değeri neyse oraya götürüyorlar.. Hiç merak etmeyin.. Sadece bekleyin.. Ben, Kozaa 8 tl değerinde olmalı diyorsam, onlar da bunu biliyor. Maksatları ucuz almak.. Bu da bence gayet tabii.

*Size, 90'lı yıllarda yaşadığım bir olayı anlatayım:
(O zamanlar,Doğusan Boru ,2 tl'li rakamlardaydı..Bazı arkadaşlar 2 tl'den alır 2,20'lerden satar, akıllarınca çıtır yaparlardı.. Bu işlem aylarca devam etti.. Bir gün bu iş bitti.. Doğusan boru,2-4-8-10-15-20..değil..25 tl'ye gitti..! Yetkililer tahtayı kapattılar...10-15 gün sonra (kaç gün olduğunu kesin hatırlamıyorum..) tahtayı tekrar açtılar.. Doğusan Boru, 50 tl'ye gitti.. Tahta yine kapatıldı.. Doğusan Boruyu götürenler; (bu kağıdın değeri 100 tl,bilirkişiler gelsin, firmayı yeniden değerlendirsin...!) dediler..  Araştırma, inceleme neticesinde, tahtayı tekrar açmak zorunda kaldılar..Doğusan Boru, serbest marjla tekrar işleme başladı..! Veee.. Doğusan Boru 100 tl'yi gördü..!!)
*Arkadaşlar ; kağıdınızın değerini bilin..! Gerisi ; eskilerin deyimiyle," laf-ı güzaf..! "...

Yatırım doğru firmaya, doğru fiyattan uzun vadeli ortak olmaktır.
**Geriye dönüp baktığımda da,yaptığım çok büyük hataların neler olduğunu ,gayet net olarak görüyorum..Bu hataları işlememeye de azami gayret gösteriyorum...Bu işin formülü şu:KARLI FİRMALARA YATIRIM YAPMAK ve uzuuun süre sabırla beklemek.. Yatırım yaptığın firmayı,kendi firman gibi görmek..

*Firma seçimi, Yatırım yapılacak zaman, Fiyat aralığı.Yatırımda, bu üç yönlü araştırma çok önemlidir. Firma uygun değilse..ZARAR. Zaman uygun değilse..yine ZARAR.
Fiyat uygun değilse..ZARAR üstüne ZARAR..demektir..
1-Firma seçimi nasıl olmalı..?  Sürekli kar eden,karı artan,yüksek temettü veren..olmalı..
2-Ne zaman yatırım yapmalı..?Herkesin korkup kaçtığı..kriz ve düşüş zamanlarında..
3-Fiyat aralığı nerelerde olmalı.?Yatırımcıları
n,"vay anasını be..amma düştü..!" dediği yerde..!Fakat ,her firmaya yatırım yapılmaz..!!

*Rastgele araba.. ev..arsa..tarla..alınmadığı gibi,Rastgele hisse senedi de alınmaz..!! Pahalı mal almanın da hiçbir kıymeti yok..Sonra başkasına satamazsınız..! Bazı mallar da, pahalı gibi görünse de,gelecekte çok kıymetlenebilir..Ama onları herkes anlıyamaz! Öylesi malları pahalı da almış olsanız zarar etmezsiniz..Sürekli zararda olan, geleceği karanlık firmalardan uzak durun..Kazandırıyor görünseler de uzak durun..! Satarken, onların satım aralığını bekleyip satabiliriz..! Ama..Alırken... Onların satım aralığından almanın mantığı yok..! Onlar bizim alım aralığımıza gelsinler..!! Bunu asla unutmayın..!

***Yatırım için Firma Uygun Olmalı..
“I try to buy stock in businesses that are so wonderful that an idiot can run them because sooner or later, one will.”
Bu sözün anlamı moda sektörlerden uzak dur. Rekabet avantajı lan şirketleri al.
*Temeli sağlam, sürekli kar eden,karını temettü olarak dağıtan. Firmaların lotlarını alıp,temettüsünü de, çıtır çıtır yemeyi düşünecek hale gelmelisiniz.. Böyle firmalar,hem temettü verir,hem de uzun vadede, lotlarının değeri de, Hayal edilemeyecek seviyelere çıkar..
*Bilançolarda karlılık ve bu karlılığın sürekliliği çok ama çok önemlidir..
Yatırım yaptığınız şirketler,mutlaka, sürekli kar eden şirketler olmalı.
Yatırım yapılacak firmanın, kar eğrisi,sürekli yukarıyı gösteriyor olması lazım.
Sürekli ve yüksek kar açıklayan firmalara yatırım yapın.
Geçmişte sürekli kar etmiş firmalara yatırım yapmaktan vazgeçmeyin.. Onlar,genellikle,ileride de hep kar ederler..!

Hem büyür. Hem rahat uyutur. Hem de küçük ortaklarını besler.
Böyle firmalara yatırım yapmaktan asla vazgeçmem.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Rast gele yazılar

karışık yazılar