Pazartesi, Nisan 24, 2017

Borsa Yatırım Notları3




Borçlar çok mühim. Karlılık mükemmel olsa..önemli değil fakat..Karlılık çok düşük ve hele bir de zarar olsa. Ben böyle firmalara iyi not vermem. Borç olur,kar da mükemmel olursa..Hiç sorun değil.. Bir kaç yıl sonrasında artı değer olarak yatırımcıya yansır.. Çok ta iyi olur..!! Napolyon'un ; para,para,para! Dediği benzer biçimde..Ben de; firmalarda,KARLILIK .KARLILIK. KARLILIK..Diyorum arkadaşlar.. 

*sürekli nakit temettü veren firmaları araştırın, onlardan vazgeçmeyin. Rahat uyumak istiyorsanız; paranızı, sağlığınızı, geleceğinizi düşünüyorsanız.

*Oksijen cadırında, yoğun bakımda olmamalı, sağlıklı olmalıdır.  Fenaye giden bir firmanın,daha da fenaye gitmeyeceğini kimse garanti edemez! O yüzden; riske girmeye gerek yok. Eğer şirket yoğun bakımdan çıkarsa, ona gore yine bir değerlendirme yapılır. Zarar eden firmada, batma tehlikesi vardır, daha da kötüye gitmeyeceğini kimse garanti edemez. Zarar edenlerden uzak durun. Sık sık bedelli sermaye artırımı icra eden ve yine de zarar eden firmalardan bir numara olmaz,bunu ihmal etmeyin. Ucuz şeklinde görünmelerine aldanmayın.
*şirket yöneticilerinin işinin ehli mi,değil mi, bulunduğunu ,mümkün olduğunca araştırın.. Hep beraberce ortak olunmaz.

*Artan karlılık-Yüksek Temettü verimliliği-Özsermayesi her yıl büyümeli-Borçları ödenebilir olmalı-Yönetim emin,seffaf ve işinin ehli olmalı-Arge ile firma kendini sürekli yeniliyor olmalı-Bedelsiz önemsiz fakat bedelli ile sağmal inek görmemeli. Bu özellikleri taşıyan bir firmaya, gaslımü kırpmadan yatırım yaparım. Bu şekilde bir firmada, fiyat belirlemeye gelince... Düşe kalka, hep yukarı..!! Hep daha ileri..! 

* Karlılık devamlı olmalı..Ve artış eğilimi olmalı..Çok önemlidir..çok....!! Borçlar azca olmalı. Firmanın aynasıdır..! Mühimdir. Borç olabilir ama..Ödenebilir olmalıdır. Karı olmayan firma,borçlarını nasıl ödeyebilir? Küçük ortaklarından dilenmekle mi? 
Alım aralıkları…

*Mal, alırken kazanılır..! Yatırım yapacağınız firmanın uygun alım aralığını,sabırla bekleyin.
*Bizim ufak yatırımcının hatası hep bu...Kazanmak hevesiyle,borsa kurtlarının satım aralığından kağıt alıp,yıllarca kar etmeyi hayal ederek yaşamak..

*Hangi muhteşem şirket olursa olsun..Yatırım yaparken,alım aralıkları gözardı edilirse;beklentilere kısa sürede ulaşılamaz..Haa..Zarar edilir mi? Hayır. Karlılığı muhteşem olan firmalar, zirveden de yatırım yapılsa zarar ettirmez. Ama  arzu edilen miktarda kar edilmez.

*Yatırım yapılacak kağıt tespit edildikten sonra,sabırla, o kağıdın, uygun alım aralığına gelmesini bekleyin.. Gerekirse, bir yıl..Iki yıl..Bekleyin..Bekleyin..Bekleyin..! Acil etmeyin. Beklemek,zarar etmekten iyidir! Ben paramı sokaktan toplamadım..! Sürekli kar eden,kar eğrisi hep yukarıda olan firmalara yatırım yaparım..! Öylesi firmalar geçmişte hep kar ettikleri için,gelecekte de çok büyük olasılıkla,yine kar ederler..!! Kazançlarını da benimle paylaşırlar.. Zarar eden firmalarla benim yolum birleşmez..!

*Yatırım uygun vakit ve fiyat aralığında yapılır.Yatırm yapılacak hisseyi, enine boyuna araştırıp seçebildiysek, derhal  yatırım mı yapmalıyız?  Elbet ki hayır. Yatırım yapmak için sabırla, uygun zaman ve fiyat aralığını da kollamalıyız... Borsada bunun için fırsatlar asla bitmez... Çıkmayan borsa olmadığı gibi,düşmeyen borsa da olmaz. Hatta ;hem ulusal, hem global ekonomik ve siyasal krizler de yaşanmadan olmaz. Kimi zaman, her yönüyle mükemmel olan, tüm dünyada tanınan, gıpta edilen firmaların lotları bile, inanılmaz rakamlara düşebilir. Bu şekilde bir an’ ı yakalayıp, böyle bir firmanın lotlarını cebinize attıysanız, beklemek sizin için en ideal olanı.. Hayal bile edemeyeceğiniz bir servetin sahibi olabilirsiniz...!  Tabii,SABIRLA bekleyebilirseniz...

Elinizdeki lotun ederini bileceksiniz..! O ederi bulunca satacaksınız.)
*Borsada fırsatlar asla tükenmez..! Nasipte ne ise o olur..!Kedinin,avını yakalamak için, fare deliğinin önünde, saatlerce, hiç ama hiç kıpırdamadan beklediğini biliyor muydunuz..!! Ben bir kağıdı kafama koymuşsam,aylarca,düşüş trendinde uygun alım aralığına gelmesini bekler ve almasını da çok iyi bilirim..Uzun yatırımcı bunu yapmak zorunda....Kedi,saatlerce bekliyor da ..Ben uzun vadeli yatırım yapacağım kağıdı beklemekten aciz miyim..!!?

*Eğer; sabırlı ve uzun vadeli yatırım meydana getiren bir borsa yatırımcısı olmaya karar verdiyseniz, unutmamanız gereken en önemli şey, almak için de sabırla beklemeniz gereğidir. İyi zamanlamayla meydana getirilen bir alış, daha ilk günden, ilk haftadan kazandırmaya başlar, en azından riskinizi düşürür. Bir hisseyi gaslınüze kestirdiniz, izleyin, gerekirse 2 yıl almadan bekleyin, borsadaki dalgalanmalar size o hisseyi uygun fiyatlardan alma şansı verecektir. Bizde minik yatırımcının en büyük problemi vade değildir, çoğu zaman alışlarını zirveye yakın fiyatlardan yaptıkları için çok uzun süre zarardan kurtulmayı beklerler. Oysa zarardan kurtulmayı bekleyecekleri sürenin çok azcaını almak için beklemekle geçirselerdi, bu sabır onların en büyük tabancaı olurdu..!!

*YATIRIM,en karlı olarak,kriz zamanlarında yapılır..Kriz yoksa,düşüş zamanlarında yapılır..! Lakin,ne kriz ne de düşüş zamanlarında bile,her kağıda yatırım yapılmaz.. 
*Düşüş Trendinde Yatırım..!!  Sürekli kar eden firmalara,düşüş trendinde, uygun alım aralıklarından yatırım meydana getiren, Yaptığı yatırımdan asla zarar etmez..Saygılar.. 

Hisseleri uzun vadeli olarak elde tutmak iyi bir fikirdir fakat sonsuza kadar bunları elde tutacaksınız diye bir şey yok. Netice itibarıyla hisseler alıp satmak içindir, alıp da unutmak için değildir.Hisselerinizi almak için kendinize tanımış olduğunız düşünme zamanını hisseleri satma kararı vermeden önce de harcayın. Bir çok yatırımcı bu kaideı ihmal etmiş olduğu için zarar etmiştir. 

Kalabalığın tersine gitmekten çekinmeyin. Bazı başarılı yatırımcılar, başkalarının tersine gittikleri için kazanırlar..Size verilen tüyoların hepsini boş verin. Bir şekilde karlı olacak tüyo söz mevzusu olsa, o tüyoyu size veren kendisi gidip o kâğıdı alırdı ve size de söylemezdi aslına bakarsan.Kendinizi kazanç duygusuna asla kaptırmayın. Aslabir şey sonsuza dek sürmez.
*herkesin fenamser olması yükseliş belirtisidir. En dipten almak için çabalamayın.
Yüksek miktarlardaki alımı, tek fiyattan yapmayın
Bekleme devri…

BU KADAR ÇIKTIKTAN sonrasında daha çok CIKMAZ
Ben her hisseden %100 kazanınca satsaydım bu başarıyı yakalayamazdım.
Bir hisse bilançosu sağlam, kazançları arttığı sürece çıkabileceği yerin sınırı olmayabilir. Ben hangi hissenin 5-10 kat artacağını anlayamadım
Ben hızlı büyüyen şirketlerin hisselerini kazançlar arttığı ve yayılma sürdü sürece elimde meblağım.. Sağlam bir hissenin fiyatı düşerse elimdekini arttırırım.
Bir hissenin durumu iyiye gidiyorsa hisse sayınızı arttırın fenaye gidiyorsa azaltın.

*devamlı kar eden firmaların lotlarını, ederinde de olsa satmak, çoğu vakit zarar ettirir. Öylesi kağıtları, ederinin en az üç katını buluncaya kadar, yine satmayacaksınız. Sattığınız lotlar,uygun alım aralığına geri ulaşınca, Lotlarınızı fazlasıyla yerine koyacaksınız..!!! Asla ,daldan dala (bilhassa tanımadığınız dala) atlamayacaksınız..! Asla..Benim tanımış olduğum,yaşamış olduğum,öğrendiğim,başka bir yolunu da görmediğim borsa bu..!! (mesela;B.....'yı,30'dan alıp 40'tan satanlar..40'tan alıp 50'den satanlar..50'den alıp 60'tan satanlar....100'den alıp 110'dan satanlar..110'dan alıp 120'den satanlar..120'den alıp 130'dan satanlar...Hepsi zararda..!! Evet..Ne kadar zarar ettiklerini ileriki yıllarda daha net anlıyacaklar..Ben bunları yaşadım arkadaşlar..O yüzden,30'dan aldığım lotlar bile hala duruyor..Ve hep duracak..!! Çünkü ;elimdeki lotun değerini,çok iyi biliyorum..!!)

*Karlılığı devamlı artan olan firmalara, uygun alım yerlerinden yatırım yapın.. Ama,mutlaka birkaç yıl bekleyin..!!Kazancınızın çok yüksek olduğunu görmüş olacaksınız..!! 
*4 süper alım aralıklarının çok üstünde ne yapmamız lazım? Sabırla bekleyelim mi?
Kar edeyim derken,zarar etmek te var..Siz hiç damdan düştünüz mü..!?Ben bu BORSA DAMI'ndan birkaç defa düştüm..!!4 Süper,alım aralıklarının çok üstünde..Buralardan ben alım yapmam..BRISA'da maliyetim düşük olduğu için ve uzun vadeli yatırım icra ettiğim için bekliyeceğim..Temettüleri bana yeter..

Ne olduğunu çok iyi bilirim..! Kaldı ki,şu anda çoğu kağıtlar minarenin tepesinde..!! Damın tepesinde değil..!Her çıkışın düşüşü ne olursa olsun olur..Ama kesinlikle.. Bu VADİ'de fırsatlar hiç tükenmez..Beklemek zarar etmekten iyidir..Yeni Süperler ortaya  çıkabilir. Hiç merak etmeyin..Maliyetleriniz ucuz ise,beklemek daha uygun olabilir.. 

*Benim en çok merak ettiğim ise bu kadar güzel bilgilerle tek kağıtta beklerken diğerlerine imrenmmemek.Hani En güzel çukulatalı pastayı yerkenüzümlü,kivili,muzlu pastaya bakmak nasıl bir nefis,nasıl bir duygu .BSHaklı değilsiniz diyemem. Fakat; önümüzdeki üçer aylık periyotlarda,O tek kağıt haricindekilerin,bilançolarının nasıl sonuçlanacağından kararlı değilim.Fakat;O tek kağıdın bilançosundan %99 eminim..O,benim firmam,resmen ortağıyım..Temettümü de alıyorum..Eli,cebime hiç girmedi,benim elimse,O'nun cebinden hiç çıkmadı..%200-300 kazanmıştırrma potansiyeli olan kağıtlar olmasına rağmen,O'ndan vazgeçmem mümkün değil..Sağ olursak,önümüzdeki yıllarda anlıyacaksınız

*Uzun araştırmalar sonucunda, temeli sağlam bir firmada, uygun alım aralığından pozisyon aldıysanız, gmeşhurk vakaların etkisinde kalmayın..Hedef fiyatı kesin olarak belirleyin ve fiyatın o noktaya yaklaşmasını sabırla bekleyin.Başka bir kağıdın,yukarı gittiğini görüp, sakın pozisyonunuzu ona kaydırmayın..İyice incelemeden yapılan hareketler, genellikle zararla sonuçlanır; bunu ihmal etmeyin. Kendi kararınızı kati olarak verdikten sonrasında da,o karara ne olursa olsun uyun. Başkalarından etkilenmeyin. Sürekli karar değiştirenler, başarılı olamazlar.

* Benim yazılarım,uzun vadeli yatırımcılar içindir..TRGYO alacaksanız sabırlı olacaksınız..Borsa,sabırsızları dişlileri içinde yok eder..! Bu sözümü unutmamanız ümidiyle ve ihtiyacınız olacak parayla sakın yatırım oluşturmaya kalkmayın..!Zarar etmedikleri müddetçe, bu firmaların bilanço değerleri bu şekilde..Ne vakit giderler bilemem..



1 yorum:

  1. Hiç anlamam bu işlerden borsadır şudur budur merakım oldu olmadı değilim ama hiç şey yapmadım yani.

    YanıtlaSil

Rast gele yazılar

karışık yazılar