Çarşamba, Nisan 12, 2017

Döviz Neden Yükselir Neden Düşer?


Dövizde Dalgalanma niçin Olur?
Ülke ekonomisi olarak çok büyük çalkantı olduğumuz şu günler döviz piyasası fazlaca hareketli olduğu söylenebilir. İnsanların en çok merak edip araştırdığı bir konu olan döviz piyasalarının neye nazaran artıp neye nazaran azaldığı hususudur. Bu değişimin sebebini sizler için bu yazımızda derledik.
Döviz piyasalarındaki kurların devamlı değişkenlik göstermesi, piyasadaki kişilerin taleplerine göre şekil alır. Bunu da şöyle açıklayacak olursak eğer hangi para birimine talep daha çoksa kur,  bu talep doğrultusunda şekil alacaktır. Talepler doğrultusunda piyasalardaki paritelerin değişiklik göstermesi ile para birimlerinin değer kazanması fazlaca normaldir. Bununla aynı orantıda seyrettiği için talep azaldığından dolayı da para da kıymet kaybeder. Çünkü azca oranda bulunan dövize talep çok fazladır. Kısaca, iç piyasalardaki döviz ihtiyacı bir şekilde karşılanamıyorsa bu hususta dövizin kıymetini artmaktadır.  Bir ülkeye döviz girebilmesi için belli başlı yollar ile sağlanır. Bunlar gezim, ihracat ve üretim ile sağlanmaktadır.

Döviz kurlarındaki değişimin tek sebebi sizlere bahsettiğimiz talep dengesizliği değil doğal olarak ki de. Bu döviz piyasalarının bir de görünmeyen yüzü olarak tabir ettiğimiz politika faktörü de vardır. Ülkede yaşanmış olan siyasal krizler ülkenin milli para ve döviz piyasalarını da yakından ilgilendirir. Ülkede yaşanmış olan siyasal problemler borsa endeksini etkilediği için bir öteki adım olarak da döviz piyasalarını derinden etkisinde bırakır. Eksilerde seyrederek işlem gören döviz ve borsa piyasalarının değişkenlik göstermesine niçin olur.

Döviz kurlarındaki değişimi sizler için bir örnek ile anlatacak olursak eğer A,B ve C kişilerinin olduğu üç kişilik bir piyasa kuralım. Bu piyasada 1 Euro’yu 2 TL olarak varsayarsak eğer 500 Euro’su olan A, dövizini kullanarak Türk Lirası almak istemektedir. Buna göre elinde A kişisi elindeki parayla 1000 TL alabilir. B ve C kişileri ise ellerindeki 1000’er Türk Lirası ile de Euro almak istiyorlar. 1000 TL, 500 Euro’ya denk geliyor. Bu piyasaya bakıldığında TL’ye çevrilmek istenen toplamda 500 Euro ve Euro’ya çevrilmek istenen 2000 Türk Lirası bulunmaktadır. Buna göre piyasada toplam yer alan para miktarı 2000 TL ve 500 Euro’dur.

Piyasadaki 500 Euro 1000 TL’ye denk geliyor. Hem B’nin bununla birlikte C’nin talebini karşılayabilecek bir Euro miktarı piyasada olmadığı için Euro kıymet kazanıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Rast gele yazılar

karışık yazılar