Pazartesi, Ekim 16, 2017

Borsada Alım Yapmak için En Uygun Zaman Tahmini

Aslında borsalarda alınan hisse senetleri ve fonlar ile pazardan alınan elma ve domates içinde pek bir fark yoktur. Nasıl elmayı, domatesi ve hatta arabanızın benzinini de mümkün mertebe en ucuz olduğu dönemde alıyorsanız, hisse senetleri ve fonlarda da aynı prensibe göre hareket etmelisiniz.





Borsa piyasası devamlı olarak kısa vadeli düşüş ve yükselişler ile yukarı yada aşağı doğru bir trend ortaya koyar. Dolayısı ile alım yaparken öncelikle iki ana noktayı değerlendirmek gerekir:

Hareket Trendi Ne Yönde İlerliyor?

Borsanın aşağı veya yukarı bir trend izlemesine etki eden pek çok faktör vardır. Global veya ulusal düzeyde gelişen ekonomik, siyasal yada askeri krizler, bazı büyük şirketlerin batkıı ile oluşan zincirleme reaksiyonlar şeklinde pek çok etmen borsanın düşüş meyli göstermesine niçin olabilir. Diğer yandan global yada ulusal düzeydeki “güzel haberler”, düşen işsizlik oranları, yükselmesi beklenen büyüme oranları, düşen faizler şeklinde bir çok etmen de borsanın yükselme eğilimi göstermesine neden olur.

Bu bakımdan yapılması ihtiyaç duyulan en önemli şey haberleri, buna bağlı olarak değişim gösteren ekonomik verileri takip etmek, böylece borsada oluşabilecek pozitif yönde veya olumsuz hareketlenmeleri önceden kestirerek mevcut trendi tanıyabilmektir. Bunun yanında, yatırım yapmayı organize ettiğinüz hisse senedi yada fonun bağlı bulunduğu kurum ile ilgili haberleri takip etmek, pozitif yönde ve negatif gelişimleri zamanında değerlendirmek de büyük örutubet arz eder.

Yatırım planladığınüz Hisse Senedi veya Fon Ucuz mu?

Her ne kadar borsa endeksleri piyasanın genel hareketini yansıtsa da her yatırım aracının kendine özgü, bazen de borsa endeksi ile uyuşmayan hareketleri vardır. Bu açıdan yatırım aracımızı iyi incelemeli, hareketlerini çözümleme etmeli, hali hazırda kıymet mi kazanmış, yoksa değer mi kaybetmiş olduğunu tespit etmelisiniz.

“Alım Yapabilir miyim?

Yatırım stratejinize ve risk profilinize en uygun yatırım aracını seçtikten sonrasında, alım yapılacak en doğru an, borsada işlem gören yatırım aracının, ulaşabileceğini tahmin ettiğimiz en düşük seviyeden işlem gördüğü ve peşinden yükseliş trendine gireceği kabul edilen andır. İşte bu noktalar piyasa uzmanları tarafınca “direnç noktası” olarak nitelenen bölgelere karşılık gelir.

Uzman görüşlerini dinlemeniz her vakit faydalı verecektir. Ek olarak borsada birazcık tecrübe kazandıktan sonra kendinize ilişkin bir önsezi oluşturduğunuzu da göreceksiniz. Kendi informasyon, deneyim ve önsezilerinizle birlikte uzman görüşlerini de dikkate alarak sağlıklı bir yatırım yapabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Rast gele yazılar

karışık yazılar