Cuma, Ekim 06, 2017

Altın Fiyatlarını Etkiliyen Faktörler


Altın hem yatırım aracı olarak, aynı zamanda ziynet eşyası olarak büyük bir oranda kullanıma haizdir. Ülkeler egemenlikleri adına altın rezervlerini arttırmaktadır. Ekonomik kriz dönemlerinde ellerinde bulunan altın rezervleri ekonomilerinin iyileşmesi adına örutubet taşımaktadır.

Altın fiyatları genel olarak arz – talep dengelerine gore değişkenlik gösteriyor olsa bile, çeşitli faktörlerden etkilenerek değişim gösterebilmektedir. 2013 yılının gelmesi ile başlamış olan altın düşüşleri 12 senelik boğa piyasası hakimiyetinin sonunu getirmiştir ve Altın Nisan ayında ayı piyasası hakimiyetine girmiştir. Yatırımcılar altına olan güvenlerini kaybetmiş, ünlü banka ve yatırımcılar da 2013 yılı için altın beklentilerini düşürmüşlerdir. Ünlü yatırımcıların altın ile satış yönünde işlem yapacaklarını açıklamaları üzerine yatırımcılar da altın ile satış yönünde işlem yaparak altının daha çok düşmesine neden olmuştur.

Yatırımcıların altına itimat duymalarının nedeni ülkelerin merkez bankalarında her daim altın olmasıdır. Özellikle ülkelerde yaşanmış olan ekonomik ve siyasi kriz dönemlerinde yatırımcılar altına yatırım yapmayı tercih etmişlerdir. Kriz dönemlerinde para birimlerinde gözlenen düzensiz dalgalanmalar yatırımcıların para birimlerinden uzak durmasına neden olmakta ve daha az dalgalanma gösteren emtia ürünlerine yönlendirmektedir. Altın emtiası ise ilk tercih edilen kazançlı yatırım aracıdır. Altına yatırım bu dönemlerde artış gösterdiği için talep ile beraber altın fiyatları da yükselecektir, altına olan talep azaldığında da altın fiyatları düşecektir.

Altın, dolar üzerinden işlem gördüğü için; dolarda meydana gelen değişikliklerden tam tersi şeklinde altında etkilenmektedir. Dolar ve hisse senetlerinin altın ile ters yönlü bir ilişkisi, petrol ve enflasyonunun ise altın fiyatları ile doğru yönlü bir ilişkisi vardır.

Dünyada altın tüketicileri ile ünlü olan Hindistan ve Çin’de altın fiyatları üzerine tesir yaratmaktadır. Bu iki ülkenin talebinde yaşanmış olan bir azalma altın fiyatlarının düşmesine niçin olacaktır. Buna en yakın örnek ise 2013 yılında yaşanmış olan altın düşüşlerinde Çin’in altın talebini azaltacağı yönündeki söylentiler de etkili olmuştur.

Altın fiyatları üzerine ABD ekonomisinin de etkisi bulunmaktadır. Örnek vermek gerekirse; 1970’li yıllarda ABD ekonomisinin krizler hemen sonra toparlanma göstermesi ve IMF’nin altının ölçek olarak kullanıldığı para sistemi bittirılarak altının yalnızca kıymetli maden olarak kalması yönünde hareket edilmesi ondan sonra, altın fiyatları gerilemeye başlamıştır. 1975 senesinde ise, IMF’nin elindeki altın rezervini 1/6 oranında satacağını söylemesi de altın fiyatlarının gerilemesine neden olmuştur. Altın fiyatları düşüşler hemen sonra 1976 yılında ons başına 109 dolar seviyesine inmiştir. Daha daha sonra parasal sistemde karşılaşılan iktidarsızlık sebebiyle altın standardına geri dönüş yapılmıştır. Altın standardına dönüş altın fiyatlarının yükselmesine neden olmuş ve altın ons fiyatı 677 Dolar seviyesine kadar yükselmiştir.

Altın üzerinde tesir yaratan ülkelerin ekonomilerinde yaşanan değişiklikler direkt olarak altın fiyatları üzerine etki etmektedir. Altın yatırımı yapacak olan kişilerin tüm bu faktörleri bilerek piyasa takip edeni yapmaları yatırım işlemlerinin sağlamlığı adına önem taşımaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Rast gele yazılar

karışık yazılar