Pazar, Ekim 15, 2017

Düşük, Orta ve Yüksek Getiri Hedefli Yatırımlar

Bir yatırıma yönelmeden önce hepimizin aklında bir hedef vardır. Bu hedefin en kaba formu “kar elde etmek” olsa da, bunu biraz açmamız gerekiyor. Ne kadar sürede, ne kadar bir geliri hedeflediğimizi ortaya koyup, yatırım enstrümanları konusunda detaylı data sahibi olduktan sonra, alınabilecek risk düzeyini de belirleyip, yatırımınıza buna bakılırsa şekil verirsiniz. Kısacası portföy yönetiminize geçmeden önce yatırım miktarınızı, yatırım vadesini ve risk düzeyinden oluşan 3 ana faktörü göz önünde tutmanız gerekir. Düşük, Orta ve Yüksek Getiri Hedefli Yatırımlar Ne Anlama Geliyor?


Siz hangi risk profilindesiniz? Hangi varlık türlerinin getirisinden faydalanacaksınız? Yatırımlarınızın değerini en iyi şekilde iyi mi korursunuz? Getiri tercihiniz nedir? Bu ve bunun benzer biçimde sorulara vereceğiniz cevaplar sonucunda hedefinize giden en doğru yolu belirlersiniz.

Düşük Risk Hedefli Yatırım

Düşük risk hedefli yatırım, ilk başta düşük getirili bir yatırım şeklinde gaslıkse de aslen anahtar kısmı “risk” kelimesinde yatmaktadır. Kaldıraçlı işlemlere göre daha az kar oranlarıyla işlem yapıyor olabilirsiniz sadece bunu yaparken risk düzeyini de düşükte tutarsınız. Özellikle uzun vadeli yatırımcılar için ideal bir yatırım türü olan düşük risk hedefli yatırım, anapara riskinizi minimumda tutarak az, fakat sürekli bir gelir elde etmenizi sağlar. Devlet Tahvili/hazine Bonosu işlemleri, bu şeklinde yatırımlarda maksimum başyaralanan işlemlerdir. Eğer risk profiliniz bu tip bir yatırımcıya uygunsa, özel sektör bonosu şeklinde yatırımları da tercih edebilirsiniz.

Orta Getiri Hedefli Yatırım

Orta vadede risk alacaksanız, orta getiri hedefli yatırımlara yönelebilirsiniz. Bu tip yatırımlarda %19 üzerinde bir getiri hedeflenir. Kaldıraçlı işlemler, yurt dışı mevduat/bono ve Hisse senedi/VİOP  gibi işlemler bu averaj risk anlayışına uygundur. Farklı ürünlere yatırım yaparak ve portföy yapınızı elastik tutarak orta getiri hedeflerinize ulaşabilirsiniz.

Yüksek Getiri Hedefli Yatırım

Yüksek getiri hedefli yatırım, kısa vadeli yatırımcılar içindir. Gelir beklentiniz yüksek olabilir, sadece bununla birlikte risk anlayışınız da yüksek olmalıdır. Eğer bu profile uyuyorsanız, kaldıraçlı işlemler ve yurt dışı mevduat/bono şeklinde yüksek getirili profildeki yatırım enstrümanlarına yönelerek işlemlerinizi yapabilirsiniz.

Risk ve getiri anlayışınıza uygun portföy yapınızı belirlemeniz, yatırımlarınıza yön verecek olan en önemli etkendir. Bunun için uzman portföy yöneticilerinden destek alabilir, birikimlerinizi korurken zamandan da tutum yapabilirsiniz. Unutmayın, önemli olan istikrarlı bir ilerleme göstermektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Rast gele yazılar

karışık yazılar