Parlak sarı rengi ile kıymetli madenler arasında olmazsa olmaz olan altın, tüm dünya için aynı değer sahiptir. Merkez bankaları egemenlikleri adına rezervlerindeki altın miktarını arttırmaktadır. Milattan Önce 4000 senelerına dayanan tarihi ile altın, Mısır hükümdarlarının, Azteklerin, İnkaların, kısaca dünyanın bir uzundan diğer ucuna tüm insanoğluın değer verdikleri bir metal olmuştur. Gerek ziynet eşyası olarak gerekse devlet hazinesi olarak büyük öneme sahip olmuştur.
Dünya üzerinde maksimum altın güney Afrika’da üretilmektedir ve dünya üzerinde toplam yılda 2500 tona yakın altın üretimi gerçekleşmektedir. Güney Afrika Cumhuriyeti’nin altın üretim miktarı 475 tondur ve Amerika altın üretiminde ikinci sırada gelmektedir. Amerika’yı ise Latin ABD, Avustralya, Kanada, Çin, Endonezya ve Rusya takip etmektedir. Ülkemizde altın kaynaklarının değerlendirilmesine sizin yoktur ve eğer değerlendirilmiş olsaydı, ikinci sırayı Türkiye alırdı.
Altın üretimi mevzusunda en fukara kıta ise Avrupa kıtasıdır. Yıllık üretilen altın miktarı bir tek 25 tondur. Dünya üzerinde altın madenciliği 1970’li yıllarda önem kazanmaya başlamıştır. 1980’li yıllarda ise ABD, Kanada, Avustralya, Rusya, Endonezya, Çin ve Brezilya şeklinde ülkeler altın üretim kapasitesinin artmasına destek olmuşlardır. İşlenebilir altın rezervinin 49 bin ton yöreında olduğu tahmin edilmektedir ve bu rezervin % 65’i Amerika, Kanada, Avustralya ve güney Afrika’da bulunmaktadır.
Dünya üzerinde altın üretimi ve altın piyasası araştırmaları için ayrılan para ve çalışmalar arttırılmıştır. Dünya üzerinde altın üretiminin % 54’ü Amerika, Kanada, Avustralya ve güney Afrika tarafınca yapılmaktadır. Türkiye ise bu sıralamalar içinde yer almamaktadır. Türkiye’de sınırlı kaynaklar ile altın üretimi ve araması yapılmaktadır. Tüm bunlara karşın çok az da olmayan bir altın üretimi söz mevzusudur.
Son yıllarda ülkeler egemenlikleri adına rezervlerindeki altın miktarını arttırmaktadır ve bu konuda Rusya ilk sırada gelmektedir. Dünya üzerinde altın üretimi ve maden araştırma meydana getiren ülkeler son teknoloji ve gelişmelerden yararlanmaktadır. Bu mevzuda devletler özel bütçeler ayırmaktadır ve meydana getirilen projeler desteklenmektedir. Dünyada 50 ülkede senelik 2500 ton civarında altın üretimi gerçekleştirilmektedir ve yeni gelişen teknolojiler ile üretim miktarı arttırılmaya çalışılmaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder