Pazar, Ekim 08, 2017

Altın Bankacılığı ve Altına Dayalı Araçlar


Altın borsalarının görevlerini daha etkin bir şekilde yerine getirebilmeleri için güvenli bir organizasyon yapısına haiz olan altın bankaları kurulması ve bankaların altına dayalı işlemler yapabilmesi gereklidir. Altın bankacılığı yardımıyla de portföy çeşitlendirmesi sağlanmıştır.

Altın bankacılığının gelişme göstermesi ile altına dayalı mali çalgılar ortaya çıkmıştır ve bu enstrumanlar ile borsa piyasalarında işlem yapılabilmektedir. Bu sayede de borsaların derinliği yönünde gelişmeler kaydedilmiştir. Altın bankacılığı ile ilgili kanunda, merkez bankaları ve bankalar Türkiye’de ve yurt haricinde yerleşik kişiler adına altın depo hesapları oluşturabilmektedir. Hesap sahiplerinin bu hesaplar üzerinden serbestçe tasarruf edebilmektedir.

Altın bankacılığı altın reformunun özelliklerinden birisidir ve altın bankacılığından anlaşılması gereken fiziki altına dayalı gerçekleştirilen işlemlerdir.

Bu altın işlemleri ise;

Fiziki altın mevduatı kabul etmek,
Fiziki altın kredisi vermek,
Altın biriktirme planlarını uygulamaya koymak,
Altın ihracatına aracılık etmek,
Altın ithalatı yaparak altın sektörünün gereksinim duyan yeni altın kaynağını temin etmek,
Altına dayalı türev enstrumanların gelişmesi için çalışmak.
Altına dayalı olan enstrumanlar fiziki altın yerine geçebilecek şekilde geliştirilmelidir. Bu şekilde altın piyasası altının yanı sıra türev çalgılar ile de işlem yaptırabilir. Altına dayalı mali enstrumanlar ise; altın senedi, altına dayalı menkul kıymet, altına endeksli tahvil, altına endeksli banka bonoları, yatırım fonu katılma belgeleri, altın mevduat hesabı, altın kredileridir.

Türkiye’de önerilen altın senetleri, yatırım amacıyla altın talep edenleri hedeflemiştir. Yurtdışında ise farklı şekiller de kullanımı mevcuttur. Türkiye’de hamiline faiz getirisi sağlayan altın senetleri bankacılık kesiminin altın cinsinden belli bir faiz karşılığında kuyumculara pazarlayacağı fonun deposunı oluşturmaktadır.

Altın senedine tasarruf sahibi açısından benzerlik gösteren altına dayalı menkul kıymetler, kuyumculuk sektörüne düşük maliyetli kredi açılmasına olanak vermektedir. Bankaların altın veya altına dönüştürülebilir Türk Lirası cinsinden kuyumculuk sektörüne açtıkları kredilerin geri ödemelerin dayalı bir mali araçtır.

Altına endeksli tahviller daha çok likidite girişleri altın fiyatları ile ilişkili olan madencilik ve rafineri şirketlerinde kullanılan bir finansman yöntemidir. Endüstri şirketlerinin yanı sıra bankalar da, likidite için, altın fiyatları hareketlerine endeksli borçlanma aracı çıkarabilmektedir. Bu alanda kullanılabilecek sermaye piyasası aracı, kalkınma ve yatırım bankaları tarafından ihraç edilebilen altına dayalı banka bonoları olacaktır.

Altına dayalı fon aktarma sisteminde yer alabilecek bir enstrumanta yatırım fonu katılma belgeleridir. Standart fiziki altın veya altına dayalı araçları portföyüne alan yatırım fonları vasıtasıyla altına yönelik tasarruf talebinin sermaye piyasasına çekilmesi mümkün olacaktır. Altın mevduat hesapları ise; yoğun bir halde altın işi meydana getiren bankaların bu hesaplar karşılığında kabul ettikleri altınları, kiralama gibi şekillerde tutum edebilmeleridir. Vadesi dolduğunda ise sahiplerine aynen iade edilmektedir.

Altın kredileri ise; bankaların altın yada altın karşılığında Türk Lirası cinsinden kredi açmalarını desteklemektedir. Potansiyel kredi kullanıcılarının başlangıcında ise faaliyetleri altına dayalı olan kuyumculuk endüstri kesimidir. Finansal engellemeler sebebiyle büyüme sıkıntısı çeken kuyumculuk sektörü, altın kredi mekanizmasıyla bankacılık sisteminden daha etkin yararlanabilmektedir.

Altın bankacılığı olarak isimlendirilmiş olan bu sistemler halkın elindeki atıl ziynet altınlarını saf hale dönüştürerek ekonomiye kazanmıştırrmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Rast gele yazılar

karışık yazılar