Çarşamba, Ekim 11, 2017

GELECEK DİKİZ AYNASINDAN GÖRÜNMEZ

Bir daha ki sefer borsa düşerken felaket haberlerine aldırmayarak düşük fiyattan hisse senedi alacağım demek çok kolay. Ama her kriz bir öncekinden daha da kötü göründüğü için olumsuz tahminlere aldırmamak zorlaşıyor gittikçe. Borsadan korkup kaçmamanın en iyi yolu düzenli aralıklarla,farzedelim ki ayda bir kez alım yapmaktır.Bu sayede,borsaya güvendiği zamanlarda yatırım yaparak,borsanın geleceğini karanlık gördüğü zamanlarda elindeki hisseleri satmaya kalkışan yatırımcılardan daha karlı çıkacaksınız.
İnsanın kendi keyfine göre hisse senedi alıp satmasının dezavantajı,borsadaki hisseleri değerlerinin üzerine çıkan yatırımcının kendini iyi hissetmesi, değerleri düşünce hissesinin daha da uygun fiyata alacak duruma gelmesi sırasında kendini kötü hissetmesidir.Her ay belli bir miktar hisse senedi alarak bir kenara koyacak kadar disiplininiz yoksa kendinize borsaya inancınızı korumanızı sağlayacak başka bir metod bulmalısınız.
İsabetli hisse senedi seçiminde inancın rolü büyüktür.Her ne kadar F/k ve bilanço konusunda uzman dahi olsa,borsaya inancı yoksa gazetelerde okuduğu her manşetten,televizyonda gördüğü her haberden kolayca etkilenir.
Borsanın genel durumu hakkında olumsuzluğa kapılırsanız en genel durumu düşünün.Borsaya olan inancınızı yitirirseniz en genel durumu görmeye çalışın. En genel durumda neyi görürüz,borsanın geçmişte hangi değerlerden buralara geldiğini görürüz.Aynı durumda mevduatın,hazine bonolarının veya tahvillerin durumlarına bakın bir de.
Hisse senetleri yıllar boyunca defalarca değer kaybetti.Bu düşüşler korku değil,dehşet de saçmış zamanında. 1929-33 yılları arasındaki borsa çöküşü baya bi meşhur. Günümüzde buna benzer bir krizin geldiğini söyleyenler bile var sosyal medyada.1929 yılının grafikleri paylaşanlar insanların borsadan ürkmesine neden oluyor. 1929 da biz dünyaya daha gelmemiştik henüz.
Belki de gelecekte büyük bir borsa krizi çıkacak ama biz bunu önceden tahmin edecek yeteneğe sahip değiliz.Yoksa 4 borsa düşüşünde hisse senetlerimi satardım.Büyük krizlerin sonrasında bile hisse senetlerinin değer kazandığını görüyoruz.
Başarılı bir borsa yatırımcısı olacaklara karşı kendini hazırlar ve gözde hisse senetleri diğerleri ile beraber değer kaybedince o hisselerin üzerine atlayarak alım yapar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Rast gele yazılar

karışık yazılar