Zamanı olarak en eski yatırım araçlarından olan altının alıcı ve satıcılarının bir araya geldiği fiziki yada fiziki olmayan alım – satım işlemlerinin gerçekleştirildiği mekana Altın Borsası adı verilmektedir. Altın piyasası tutarlarının uluslararası piyasalarda fiyatlarının belirlenmesinde ve denetiminde büyük rol oynayan altın borsası, uluslararası parasal sistemde altının rezerv statüsünde bulunduğunu kabul eder.
Her ülkede altın borsaları bulunduğu benzer biçimde ülkemizde de İstanbul Altın Borsası bulunmaktaydı. 1995 senesinde tam olarak faaliyet göstermeye başlayan İstanbul Altın Borsası’nın 2013 yılı Nisan ayında tüzel kişiliğine son verilmiştir. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, İstanbul Altın Borsası ve Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası’nın tüzel kişiliklerine son verilerek Borsa İstanbul adı altında birleştirilmiştir.
Dünya tarafından vazgeçilmez olan altın, zamanı boyunca uluslar için zenginlik ve güç göstergesi olmuştur. Günümüzde ülkeler egemenlikleri adına altın rezervlerini arttırmaktadır. Türkiye’de merkez bankası haricinde vatandaşın sahip olduğu ve yastık altı olarak tabir edilen 5000 tona yakın altın olduğu düşünülmektedir. Türkiye’de altın denildiği vakit akla gelen ilk yer Kapalıçarşı’dır ve tarihi olan çarşı altın fiyatları için belirleyici bir öneme haizdir.
Altın Borsası tam olarak görevlerini yerine getirmesi ile birlikte, altın örgütlenmiş piyasalarda işlem görmeye başlamıştır. Altının finans sistemine kazandırılması, ekonomik katkısı ve altına dayalı yatırımların geliştirilmesi sağlanmıştır. Ülkelerde bulunan altın borsalarının yardımıyla altın tutarlarının tüm dünya ile aynı değerlere sahip olması sağlanmıştır. Aynı zamanda ithal edilen altının belirli bir standarda sahip olman ve saflık dereceleri ile ilgili olarak da zorunluluklar getirilmiştir.
Altın borsası spot bir piyasadır ve kişilerin, kurumların tasarruflarını garantili bir yatırım enstrumanlarına dönüştürmesini sağlamaktadır. Bireysel yatırımcıların dışında kurumsal yatırımcılar, altın borsasının riskinin azca ve getirisinin yüksek olması şeklinde özellikleri nedeniyle yatırımları için buraları tercih etmektedir.
İstanbul Altın Borsası görevleri artık Borsa İstanbul çatısı altında gerçekleştirilmektedir. Sunulan hizmetlere içinde öteki ülkelerin altın borsaları hakkında raporlar yayınlamak vardır. Bu raporlar, düzenli olarak süreli yayınlanmaktadır ve yatırımcıların kullanımına sunulmuştur. İnternet ortamından rahatlıkla edinilebilecek bu süreli yayınlar sayesinde yatırımcılar tüm dünyada altın ile ilgili bilgilere erişmiş olur. Ülkemizde Altın Borsası altın işlemleri haricinde; gümüş, platin, vadeli altın işlemleri, vadeli gümüş işlemleri ve vadeli platin işlemleri de yaptırmaktadır. Merkez bankaları tarafından belirlenen fiyatlar üzerinden altın fiyatları her gün düzenlenmektedir.
Altın borsası ülkemizde başbakanlık kurumuna bağlı olarak çalışmaktadır. Kurum müdür ve üst düzey mensubu bakanlar kurulunun kararı ile cumhurbaşkanının onayı sonrasında atanmaktadır. Altın borsası başkanı, devlet tarafınca bakanlar kurulu kararı ve başbakan ile cumhurbaşkanı onayları sonrasında atanmaktadır. Ayrıca altın borsasının birçok üyesi bulunmaktadır. Bu üyeler arasında ülkemizde, 22 tane banka bulunmaktadır.
Altın borsasında bankalar çok fazla işlem gerçekleştirmektedir ve yatırımlarının çoğu altın borsasına yatırılmaktadır. Bunun sebebi ise; bankaların müşterilerinden topladıkları mevduat yada bireysel tasarruf fonlarını bir havuzda biriktirerek büyük oranda yatırım yapar ve bu paraların kıymeti korunmuş, arttırılmış olur. Aynı zamanda hem kar sağlayacak fonlara yatırım yaparlar bununla birlikte az riskli yüksek getirili araçlar ile işlem gerçekleştirmiş olurlar.
Son olarak altın borsasında sürekli olarak işlem gören yatırım çalgıları ise şunlardır; çeyrek altın, yarım altın, tam ziynet altın, cumhuriyet altını, ufak altın, beşi bir yerde, 24, 22, 18 ve 14 ayar altın, 1 ons altın, külçe altındır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder